Οι τιμές στην Ελλάδα πρέπει να ακολουθούν τις αντίστοιχες στην Ευρώπη, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, στις πρώτες δηλώσεις του μετά την επιβολή προστίμων 2 εκατ. ευρώ στις  πολυεθνικές Unilever κα Procter & Gamble για αθέμιτη κερδοφορία.

Για παραπάνω από 100 κωδικούς προϊόντων των δύο μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών ο έλεγχος από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) κατέληξε ότι παραβιάζεται ο νόμος του πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους, καθώς υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021. Εξ ου και η ανακοίνωση για την επιβολή προστίμου 1.000.000 ευρώ για κάθε μια από τις δύο πολυεθνικές εταιρείες.

Σκρέκας: «Πρόστιμα 2.000.000 ευρώ σε πολυεθνικές εταιρείες για αθέμιτη κερδοφορία»

Στο στόχαστρο των ελέγχων, όπως αποκάλυψε ο ΟΤ βρέθηκαν παντός είδους καθαριστικά, όπως χλωρίνη, απορρυπαντικά για τα πιάτα, για τα ρούχα και για σφουγγάρισμα, είδη προσωπικής υγιεινής, όπως σαμπουάν και οδοντόκρεμες και βασικά είδη νοικοκυριού και φροντίδας για το σπίτι ήταν τα προϊόντα

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το υπουργείο προχώρησε στην επιβολή αυτών των προστίμων, για πρώτη φορά του ανώτατου προβλεπόμενου, όπως είπε ο ίδιος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, τόνισε πως «εμείς ζητούμε από τις εταιρείες να αναλάβουν την ευθύνη τους. Να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να προσπαθούν να κερδίσουν περισσότερο τώρα, αυτή την περίοδο, ιδίως όπου βάλλεται το νοικοκυριό. Πρέπει να διορθώσουν τις τιμές. Πρέπει οι τιμές στην Ελλάδα να ακολουθούν τις τιμές στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε το ίδιο προϊόν που πωλείται στην Ελλάδα και πωλείται και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ο έλληνας καταναλωτής να το αγοράζει πιο ακριβά ή να το αγοράζει πολύ πιο ακριβά και με χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα. Άρα θα πρέπει όλοι να αναλογιστούν ότι είναι θέμα κοινωνικής ευθύνης το να παρέχουν αυτά τα βασικά προϊόντα για το νοικοκυριό σε προσιτές τιμές και σε δίκαιες τιμές. Και δεύτερον, είναι και θέμα βιωσιμότητας της ίδιας της επιχείρησης. Γιατί όταν τελικά καταστρέψεις την καταναλωτική βάση, στο τέλος και η ίδια η επιχείρηση δεν θα πάει καλά και τα προϊόντα θα σταματήσουν να πωλούνται στα σουπερμάρκετ».

Πρόσθεσε ακόμη, ότι αν και πράγματι «δεν έχουν επιβληθεί ποτέ τέτοια πρόστιμα», πιο «βαριά» για τις εταιρείες είναι η δυσφήμιση του προϊόντος. «Άρα εμείς δεν θέλουμε ούτε να ντροπιάζουμε ούτε να διασύρουμε ούτε να δυσφημίζουμε εταιρείες. Εμείς εκείνο το οποίο θέλουμε είναι να τηρήσουν το νόμο και αυτό θα πρέπει να το κάνουν άμεσα», διευκρίνισε.

Εξήγησε ακόμη ότι οι παραβάσεις διαπιστώθηκαν στο πλαίσιο των τακτικών και εντατικών ελέγχων που διενεργεί η ΔΙ.Μ.Ε.Α χωρίς να έχουν προηγηθεί καταγγελίες, ξεκαθαρίζοντας ότι: «ελέγχουμε όλες τις εταιρείες που πωλούν βασικά καταναλωτικά προϊόντα και εφόσον διαπιστώνουμε παραβάσεις του νόμου, θα επιβάλλονται πρόστιμα και θα ανακοινώνονται οι ποινές, εφόσον βεβαίως ξεπερνάνε τις 50.000 ευρώ ανά εταιρεία. Αυτό προβλέπει ο νόμος».

Δυνατότητα προσφυγής

«Βεβαίως μπορούν να προσφύγουν αν θέλουν στο δικαστήριο. Επαναλαμβάνω τι έδειξε η μέχρι τώρα εμπειρία. Ό,τι αντίστοιχα πρόστιμα για παραπλανητικές εκπτώσεις επιβλήθηκαν σε πολύ μεγάλες αλυσίδες πληρώθηκαν. Από εκεί και πέρα, φυσικά η κάθε εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιήσει και ένδικα μέσα, εφόσον πιστεύει ότι έχει αδικηθεί. Εν τω μεταξύ όμως, θα πρέπει να μειώσει τις τιμές των προϊόντων στο ράφι, να μειώσει το περιθώριο κέρδους το οποίο υπερβαίνει αυτό το οποίο είχε το 2021. Και εμείς θα συνεχίσουμε, θα κάνουμε εκ νέου έλεγχο, αν δούμε δηλαδή ότι δεν συμμορφώνονται και δεν διορθώνουν τις τιμές των προϊόντων και σύμφωνα με τον νόμο, τότε εμείς θα ελέγξουμε και εφόσον διαπιστώσουμε εκ νέου ότι παραβαίνουν τον νόμο, θα επιβληθούν εκ νέου πρόστιμα. (…) Για παράδειγμα, μία προηγούμενη εταιρεία πριν δύο εβδομάδες που επιβάλαμε ένα πρόστιμο για αθέμιτη κερδοφορία, αμέσως έστειλε διορθωμένες τιμοκαταλόγους όπου έχει διορθώσει τις τιμές των προϊόντων στα ράφια και αυτές οι μειώσεις έχουν περάσει στους καταναλωτές» είπε ο κ. Σκρέκας.

Καταλήγοντας, τόνισε πως ελέγχονται πολλές εταιρείες, δεκάδες εταιρείες και πολυεθνικές και πως όποια αποτελέσματα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων θα ανακοινώνονται επίσημα. Επαναλαμβάνοντας τα λόγια του πρωθυπουργού, ο κ. Σκρέκας τόνισε «η ελληνική αγορά δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, υπάρχουν έλεγχοι, όλοι θα πρέπει να τηρούν το νόμο για την αντιμετώπιση της αθέμιτης κερδοφορίας και κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Τα πρόστιμα

Τα πρόστιμα αφορούν την παραβίαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023, σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.

Συγκεκριμένα, επιβάλλεται:

  • Πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία «ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.».
  • Πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία «ΕΛΑΪΣ UNILEVER HELLAS AE».
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Θεοδωρικάκος: Προστατεύουμε καταναλωτές, ασφαλιστική πίστη και σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος
Οικονομία |

Θεοδωρικάκος για ασφάλιστρα υγείας: Προστατεύουμε καταναλωτές και σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος

Ο κ. Θεοδωρικάκος πρόσθεσε πως «Θα προχωρήσουμε με νέο δείκτη από την ΕΛΣΤΑΤ που να είναι δίκαιος και να δουλεύει σωστά και ο οποίος θα ισχύει από 1-1-2026»

Ασφαλιστήρια συμβόλαια: Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σκυτάλη για έρευνες καρτέλ στην ιδιωτική υγεία
Οικονομία |

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σκυτάλη για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα – Έρευνα για καρτέλ στην ιδιωτική υγεία

Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και τις αυξήσεις μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλείται να ολοκληρώσει την έρευνα στην ιδιωτική υγεία