Καμία αντίρρηση, αντίδραση ή έστω δισταγμό δεν έκρυβε η στάση των «Μεγάλων Δυνάμεων» του ποδοσφαίρου, άμα τη ανακοινώσει της απόφασης για το ποια χώρα θα διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2034.

Και φαίνεται λογικό – σήμερα τα χρήματα της Σαουδικής Αραβίας κρατούν τον κόσμο του ποδοσφαίρου στα χέρια της, με όλους τους φιλάθλους, τα μέσα ενημέρωσης και τους ίδιους τους αθλητές να κρέμονται από τα «χείλη» της.

Κατάρ: Μετά το Μουντιάλ τι;

Σιωπή

Ούτε διαμαρτυρίες, ούτε περιβραχιόνια, ούτε μπλουζάκια, ούτε δηλώσει, ούτε καταδίκες, ούτε καν μια εσπευσμένα συγκληθείσα συνάντηση ως ένδειξη ανησυχίας,μετά τα τεκταινόμενα στο Κατάρ πέρυσι. Αναμένεται η διαδικασία επικύρωσης της απόφασης την επόμενη χρονιά, αλλά με την Αυστραλία να έχει αποσύρει τελικά την υποψηφιότητά της, η κατοχύρωση της διοργάνωσης του Μουντιάλ του 2034 στη Σαουδική Αραβία, είναι μια τυπική διαδικασία.

Και όλοι βγαίνουν κερδισμένοι. Η Σαουδική Αραβία κερδίζει, η FIFA κερδίζει, τα χρήματα από το πετρέλαιο κερδίζουν – όπως πάντα.

Όπως όλα τα αθλήματα, έτσι και το ποδόσφαιρο αποκτά και εδραιώνει ολοένα και περισσότερο τη σχέση του με τον πλούτο στα ανατολικά. Μια γρήγορη ανασκόπηση των πελατών του BeIn Sport μεταξύ των εγχώριων πρωταθλημάτων και των διεθνών ομοσπονδιών εξηγεί γιατί η όποια αντίδραση ενάντια στο Κατάρ θα ισοδυναμούσε με κάτι περισσότερο από βιτρίνα – και η Σαουδική Αραβία δεν διαφέρει.

Όλα εδώ

Θα φιλοξενήσει στην Τζέντα το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων 2023 (FIFA World Cup), έχει τη Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ (το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF) ελέγχει το 80% του μεριδίου της αγγλικής ομάδας, ενώ στην κοινοπραξία συμμετέχει επίσης η επενδυτική εταιρεία PCP Capital Partners και η RB Sports & Media). Στις ομάδες της αγωνίζεται ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Στίβεν Τζέραρντ και ο Ρομπέρτο Μαντσίνι, έχει το Σούπερ Καπ Ιταλίας — επεκτάθηκε σε τουρνουά τεσσάρων ομάδων και θα διεξαχθεί στη Σαουδική Αραβία για τέσσερα από τα επόμενα έξι χρόνια — και, μέχρι το 2029, το Σούπερ Καπ Ισπανίας, όπως και τουρνουά τεσσάρων ομάδων.

Έτσι, αφέθηκε στους οπαδούς, τα μέσα ενημέρωσης και τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ξεκινήσουν την αντεπίθεση μετά την ανακοίνωση της Τρίτης. Καθώς αυτή η συμμαχία ήταν ανίσχυρη να σταματήσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ —ακόμα και ένα που είχε αποδειχθεί διεφθαρμένο και δεν ψηφίστηκε ποτέ από την εκτελεστική επιτροπή της FIFA— είναι δύσκολο να δούμε πώς θα μπορούσε να δράσει με διαφορετικό αποτέλεσμα για το 2034.

Η Διεθνής Αμνηστία μίλησε μάλιστα για αυτογκόλ της FIFA. «Πρέπει να είναι έτοιμη να σταματήσει τη διαδικασία υποβολής προσφορών εάν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν αντιμετωπιστούν αξιόπιστα», δήλωσε ο Στιβ Κόκμπερν, επικεφαλής οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ομοίως, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που κατηγορούσε τη Σαουδική Αραβία για άσκηση βίας από τους συνοριοφύλακές της προς Αιθίπες πρόσφυγες, αποκαλεί «ντροπή» τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Σαουδική Αραβία και δήλωσε ότι η FIFA έχει παραβιάσει τους δικούς της κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το παράδειγμα της Ρωσίας

Το ερώτημα που έθεσαν οι Times είναι πράγματι εύστοχο: θα μπορούσε πραγματικά να υπάρξει κάποια αντίδραση απέναντι στην επιλογή της Σαουδικής Αραβίας; Αναμφίβολα και υπάρχει και πρότερο έντιμο παρελθόν και με τη συμμετοχή των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών χωρών όπως η Αγγλία. Όταν η UEFA συμφώνησε να αφήσει τις ομάδες νεότερων ηλικιακών ομάδων της Ρωσίας να επιστρέψουν στη διεθνή διοργάνωση και η FIFA ακολούθησε ανοίγοντας το δρόμο της πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ένα μπλοκ ευρωπαϊκών εθνών αντιτάχθηκε. Η Αγγλία, μέσω της FA, είπε ότι θα αρνούνταν να παίξουν μαζί τους εάν κληρωθούν μαζί. Το παράδειγμά της ακολούθησαν η Σουηδία, η Δανία, η Πολωνία, τα κράτη της Βαλτικής και, όπως ήταν αναμενόμενο, η Ουκρανία.

Μπροστά στο χαοτικό ενδεχόμενο η Ρωσία να προκρινόταν και στη συνέχεια οι ομάδες να άρχιζαν να αποσύρονται από τους αγώνες στους τελικούς, η UEFA έκανε πίσω. Δεν υπέβαλε την απόφαση προς έγκριση σε εκτελεστική συνεδρίαση, επικαλούμενη την απουσία «τεχνικής λύσης». Καθώς η UEFA διοργανώνει την ευρωπαϊκή πρόκριση για τα τουρνουά της FIFA, έκλεισε το δρόμο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Και το πιο σημαντικό, έδειξε τι θα μπορούσε να επιτευχθεί με λίγη αποφασιστικότητα και ευθύνη.

Τώρα όμως είναι όλες οι πλευρές μαζί. Πώς μπορεί η FA, για παράδειγμα, να αντισταθεί σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο στη Σαουδική Αραβία, ενώ συνεχίζει να υποδέχεται τον Τζόρνταν Χέντερσον -που αγωνίζεται στη Αλ Ετιφάκ και στην Εθνική Αγγλίας; Και ακόμη κι αν σχεδίαζαν ένα μονοπάτι μέσα από τον ηθικό λαβύρινθο, πόσο σύντομα θα ήταν πριν από ένα τηλεφώνημα – ίσως από το ίδιο τμήμα που θα διορίσει σύντομα τη ρυθμιστική αρχή του ποδοσφαίρου – για να πει ότι η κυβέρνηση θα προτιμούσε πραγματικά να βρει τρόπους να βοηθήσει τους συμμάχους της στη Σαουδική Αραβία; Όπως ακριβώς έκαναν και με την εξαγορά της Νιούκαστλ.

Θέμα πολιτικό

Δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο που έχει εμπλακεί σε αυτή την ανταλλαγή. Δεν υπάρχει περίπτωση η πλειοψηφία των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο, να διακινδυνεύσουν να αποξενώσουν τη Σαουδική Αραβία.

Έτσι, καθώς η realpolitik και η πραγματική απληστία καταλαμβάνουν το ποδόσφαιρο πλέον επισήμως, δεν θα χρειαστεί να εμπλακεί κανείς σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Όλοι θυμόμαστε την αποφασιστικότητα με την οποία ποδοσφαιρικές ομάδες με πρώτη την Αγγλία, φόρεσαν περιβραχιόνια στα χρώματα του περήφανου ουράνιου τόξου, όπως και όλοι θυμόμαστε ότι τα αφαίρεσαν μόλις υπήρξε η πιθανότητα να αποβληθούν από τους αγώνες.

Ομοίως έπραξαν και τα μέσα ενημέρωσης που απειλούσαν με αποκαλύψεις, αλλά πολύ γρήγορα αρκέστηκαν σε τηλεοπτικά events και αγώνες padel για παράδειγμα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η Σαουδική Αραβία κινείται ήδη σε ρυθμούς Μουντιάλ και ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Γιασέρ Αλ-Μισεχάλ δε απέκλεισε η διοργάνωση αντί για χειμώνα όπως στο Κατάρ, να γίνει καλοκαίρι. «Υπάρχουν πολλές νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν στα γήπεδα να ψύχονται ή να κλιματίζονται, για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι πολλές πόλεις στο βασίλειο απολαμβάνουν μια πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα το καλοκαίρι. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις πιθανότητες», εξήγησε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Το πρώτο Pop – Up American Space σε γήπεδο είναι στο Γ. Καραϊσκάκης: Χώρος εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης
Business of Sport |

Το πρώτο Pop – Up American Space σε γήπεδο είναι στο Γ. Καραϊσκάκης: Χώρος εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης

Το νέο «Pop-Up American Space» εγκαινίασαν στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» ο πρέσβης των ΗΠΑ, Γιώργος Τσούνης, ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης