Η Διακήρυξη του Μπλέτσλεϊ -που πήρε το όνομά της από το πάρκο Μπλέτσλεϊ στο Μπάκιγχαμσαϊρ, το σπίτι των Βρετανών κωδικογράφων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου πραγματοποιήθηκε η σύνοδος κορυφής– αναγνώρισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη «παρουσιάζει τεράστιες παγκόσμιες ευκαιρίες», αλλά ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί με τρόπο «ανθρωποκεντρικό, αξιόπιστο και υπεύθυνο».

Σε ένα ορόσημο στην εξέλιξη της τεχνολογίας, κορυφαίοι προγραμματιστές Τεχνητής Νοημοσύνης συμφώνησαν να συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις για τη δοκιμή νέων μοντέλων πριν από την κυκλοφορία τους, ώστε να βοηθήσουν στη διαχείριση των κινδύνων της ταχέως αναπτυσσόμενης τεχνολογίας.

Ένα βήμα για την θωράκιση της τεχνητής νοημοσύνης – Τι συμφώνησαν στην G7

Άλλωστε δεν είναι λίγοι, κάθε άλλο, οι τεχνολογικοί και πολιτικοί ηγέτες που έχουν προειδοποιήσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη ενέχει τεράστιους κινδύνους αν δεν ελεγχθεί, που κυμαίνονται από τη διάβρωση της ιδιωτικής ζωής των καταναλωτών έως τον κίνδυνο για τους ανθρώπους και την πρόκληση παγκόσμιας καταστροφής, και οι ανησυχίες αυτές έχουν προκαλέσει έναν αγώνα δρόμου από κυβερνήσεις και θεσμικά όργανα για τον σχεδιασμό διασφαλίσεων και κανονισμών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες με παρόμοια αντίληψη των πραγμάτων συμφώνησαν επίσης με μια επιλεγμένη ομάδα εταιρειών που εργάζονται στην αιχμή της τεχνητής νοημοσύνης στην αρχή ότι τα μοντέλα πρέπει να αξιολογούνται αυστηρά πριν και μετά την ανάπτυξή τους.

Ο Γιόσουα Μπένζιο, ο αποκαλούμενος και “νονός της τεχνητής νοημοσύνης”, θα αναλάβει τη σύνταξη της έκθεσης “State of the Science” για την οικοδόμηση μιας κοινής κατανόησης των δυνατοτήτων και των κινδύνων που ελλοχεύουν.

«Μέχρι τώρα οι μόνοι άνθρωποι που έλεγχαν την ασφάλεια των νέων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης ήταν οι ίδιες οι εταιρείες που τα ανέπτυσσαν», ανέφερε ο Σούνακ σε δήλωσή του. «Δεν θα πρέπει να βασιζόμαστε σε αυτές για να βαθμολογήσουν τις δικές τους εργασίες, όπως συμφωνούν πολλοί από τους ίδιους», σημείωσε.

Σύνοδος με το βλέμμα στο μέλλον

Η σύνοδος κορυφής συγκέντρωσε περίπου 100 πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και στελέχη της τεχνολογίας για να σχεδιάσουν την πορεία μιας τεχνολογίας που θα μπορούσε να μετασχηματίσει τον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών, των κοινωνιών και των οικονομιών, ενώ ορισμένοι ελπίζουν στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα που θα παρέχει παγκόσμια εποπτεία.

Για πρώτη φορά συμμετείχε στις δυτικές προσπάθειες διαχείρισης της ασφαλούς ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, ένας Κινέζος υφυπουργός. Ο Wu Zhaohui, υφυπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, υπέγραψε τη «Διακήρυξη του Μπλέτσλεϊ» την Τετάρτη, αλλά η Κίνα δεν ήταν παρούσα την Πέμπτη και δεν έβαλε το όνομά της στη συμφωνία για τις δοκιμές.

Ο Σούνακ είχε επικριθεί από βουλευτές του κόμματός του για την πρόσκληση της Κίνας, αφού πολλές δυτικές κυβερνήσεις μείωσαν την τεχνολογική τους συνεργασία με το Πεκίνο, αλλά ο Σούνακ δήλωσε ότι κάθε προσπάθεια για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης έπρεπε να περιλαμβάνει τους κορυφαίους παίκτες της.

Είπε επίσης ότι αυτό δείχνει το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Βρετανία στην προσέγγιση των τριών μεγάλων οικονομικών μπλοκ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκπρόσωποι των εταιρειών OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft, Anthropic, Google DeepMind, Microsoft, Meta και xAI παρακολούθησαν συνεδρίες στη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη, μαζί με ηγέτες όπως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι πολύπλοκοι αλγόριθμοι δεν μπορούν ποτέ να δοκιμαστούν εξαντλητικά, οπότε «πάνω απ’ όλα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι προγραμματιστές ενεργούν γρήγορα όταν εμφανίζονται προβλήματα, τόσο πριν όσο και μετά τη διάθεση των μοντέλων τους στην αγορά».

Σύμφωνα με δύο πηγές στη σύνοδο κορυφής τα οποία επικαλείται το Reuters, ο Μασκ είπε στους συναδέλφους του την Τετάρτη ότι οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να βιαστούν να αναπτύξουν νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη.

Αντιθέτως, πρότεινε ότι οι εταιρείες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία είναι σε καλύτερη θέση να αποκαλύπτουν προβλήματα και θα μπορούσαν να μοιράζονται τα ευρήματά τους με τα νομοθετικά σώματα που είναι υπεύθυνα για τη σύνταξη νέων νόμων.

«Δεν ξέρω ποιοι είναι απαραιτήτως οι δίκαιοι κανόνες, αλλά πρέπει να ξεκινήσετε με διορατικότητα πριν κάνετε εποπτεία», δήλωσε ο Μασκ στους δημοσιογράφους την Τετάρτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή Νοημοσύνη: Η έλλειψη ενέργειας για τα data centers αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η αδηφάγα Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης - Που πάνε τα νέα data centers

Η πεινασμένη για ενέργεια τεχνητή νοημοσύνη καταπονεί τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη θέση της χώρας ως τεχνολογικού κόμβου της Ευρώπης

Κυριάκος Μητσοτάκης για AI: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Κυριάκος Μητσοτάκης για AI: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και αντιπρόεδρο του Endeavor Greece Ανδρέα Σταυρόπουλο στο πλαίσιο του GenAI Summit