Να κλείσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την καλύτερη εβδομάδα από τον περασμένο Μάρτιο επιχειρούν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η αισιοδοξία για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών παραμένει.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,3%, με τον δείκτη να κερδίζει 1,6% μέχρι τώρα αυτήν την εβδομάδα. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,18% στις 7.460 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,30% στις 15.188 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,11% στις 7.067 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η Volvo σημειώνει κέρδη που ξεπερνούν το 2%, καθώς οι πωλήσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν 10% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, στα 59.861 αυτοκίνητα.

Οι αγορές δείχνουν να τροφοδοτούνται από τις προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες δύσκολα θα συνεχίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων στις επόμενες συνεδριάσεις τους. Ωστόσο, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Isabel Schnabel προειδοποίησε ότι “δεν έχει κλείσει η πόρτα σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων” επειδή οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι “εύθραυστες” και επιρρεπείς σε νέους κλυδωνισμούς από την πλευρά της προσφοράς. Ωστόσο, είπε ότι η τράπεζα θα πρέπει να είναι σε θέση να “εντοπίζει έγκαιρα τυχόν κινδύνους για τις προοπτικές στον πληθωρισμό”.

Η Schnabel επεσήμανε την κρίση στη Μέση Ανατολή ως μια πιθανή πηγή νέων κραδασμών που μπορεί να «διαταράξει τη διαδικασία αποπληθωρισμού», αν και πρόσθεσε ότι ο αντίκτυπος στην τιμή της ενέργειας θα περιοριστεί εάν η σύγκρουση τελειώσει.

Στα μάκρο της ημέρας, το εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας διαμορφώθηκε στα 16,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, από 17,7 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας Destatis.

Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 126,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας συρρίκνωση 2,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 10,5% χαμηλότερες σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2022. Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,7% σε μηνιαία βάση και μειώθηκαν κατά 18,5% ετησίως και διαμορφώθηκαν στα 110 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές