
Με οριακές απώλειες έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, σπάζοντας ένα σερί πέντε ανοδικών συνεδριάσεων, αλλά χωρίς να αλλάξει πολύ τα θετικά δεδομένα που δημιούργησε η εβδομάδα, καθώς συντηρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα κεκτημένα.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,02% στις 1.219,77 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.217,25 μονάδων (-0,22%) και 1.234,54 μονάδων (+1,19%). Ο τζίρος ανήλθε στα 89,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 24,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 178 χιλ. τεμάχια αξίας 2 εκατ. ευρώ.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Αντιμέτωπο με το profit taking
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες επίσης 0,02% στις 2.981,22 μονάδες, ενώ στο -0,02% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.000,28 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,38% στις 975,49 μονάδες.
Για λίγα μόνο δεκαδικά έχασε το απόλυτο «5 στα 5» αυτήν την εβδομάδα το ΧΑ, αλλά με τα κέρδη της εβδομάδας να είναι σημαντικά μετά το χθεσινό ανοδικό ξέσπασμα. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,47%, με τον FTSE 25 να έχει άνοδο 2,82%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +1,62%.
Επιστροφή στην αισιοδοξία
Χωρίς στάση για ανάσα ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε τέσσερις εβδομάδες με θετικό πρόσημο αλλά αυτή την φορά ο βραχυπρόθεσμος καταλύτης ανόδου ήρθε από το εξωτερικό, ανέφερε ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Η στάση αναμονής της FED σε ότι αφορά τα επιτόκια για το υπόλοιπο της χρονιάς έτυχε θετικής υποδοχής από τις αγορές δίνοντας αφορμές επανεξέτασης των αποτιμήσεων σε μια περίοδο που τα εταιρικά αποτελέσματα είναι αρκούντως υποστηρικτικά ενώ παρατηρήθηκε σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα σε όλη την καμπύλη των λήξεων.
Παράλληλα το κλίμα εντός παραμένει θετικά φορτισμένο από τις επιχειρηματικές συμφωνίες που ολοκληρώνονται ενώ στο κοντινό διάστημα οι τράπεζες έχουν μετοχικές εξελίξεις με σημαντικό αποτύπωμα στην αγορά. Η επενδυτική κοινότητα επιστρέφει στα θεμελιώδη, στα μερίσματα και την προστιθέμενη αξία των συμφωνιών δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα Χριστουγεννιάτικο ράλι.
Στον αντίποδα οι αβεβαιότητες που συνδέονται με την γεωπολιτική αστάθεια επί του παρόντος δείχνουν να είναι διαχειρίσιμες οδηγώντας σε αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών σε μια κομβική στιγμή για τις οικονομίες. Υπό αυτό το πρίσμα το χρηματιστηριακό περιβάλλον μπορεί και δικαιολογημένα να είναι πολύ πιο αισιόδοξο από ότι πριν από μερικές εβδομάδες.
Το μέτωπο των αποτελεσμάτων
Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα των τραπεζών το πρώτο σετ των δύο συστημικών τραπεζών προιδεάζει για το τι πρέπει να περιμένουμε στις επόμενες δυο ανακοινώσεις που έρχονται την επόμενη Τρίτη: Η αύξηση του εισοδήματος από τόκους ξεπέρασε το 8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, τα έσοδα από προμήθειες έδειξαν αντοχή ενώ το κόστος λειτουργίας σε σχέση με τα έσοδα υποχώρησε σημαντικά.
Παράλληλα η επίδραση των υψηλών επιτοκίων και οι καθυστερήσεις που συνδέονται με τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές δεν έχουν επιδράσει στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων. Κοινή επίσης παραδοχή είναι ότι η κορύφωση της οργανικής κερδοφορίας έχει ακόμα μπροστά της ένα τρίμηνο. Η αναθεώρηση των στόχων για το σύνολο της χρόνιας ήταν βέβαια πιο μετριοπαθής αλλά σε κάθε περίπτωση η εικόνα της κερδοφορίας και η προοπτική διατήρησης της για τα επόμενα τέσσερα τρίμηνα αν μη τι άλλο δημιουργεί ένα άκρως ισχυρό θεμελιώδες υπόβαθρο με ιδιαίτερα χαμηλούς πολλαπλασιαστές κερδών για τις χρήσεις 2023 και 2024.
Τεχνική εικόνα
Τεχνικά οι αγοραστές πήραν μια δύσκολη νίκη η οποία μπορεί να είναι καθοριστική για την συνέχεια. Δεν είναι τόσο το γεγονός της διατήρησης του θετικού προσήμου για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα στον δείκτη όσο ότι πλέον πήραν απόσταση ασφαλείας από τα κομβικά σημεία αντιστροφής της τάσης αναβαθμίζοντας το ανοδικό περιθώριο.
Η διαφυγή από την συσσώρευση έγινε με κατοχύρωση μιας νέας στήριξης στις 1200 μονάδες, αυξημένο τζίρο και καλή εικόνα στο κλείσιμο της Πέμπτης. Πλέον όλοι οι βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι όροι βλέπουν άνοδο και μάλιστα με ένα πολύ αξιόλογο ανοδικό περιθώριο που εξαντλείται στις 1.300 μονάδες.
Διαγραμματικά το περιθώριο αυτό υποστηρίζεται και από τους ταλαντωτές οι οποίοι παρά την άνοδο που έχει προηγηθεί κινούνται λίγο υψηλότερα από τις ουδέτερες ζώνες. Η σύγκλιση των ταλαντωτών προς τις υπερτιμημένες ζώνες βρίσκεται στο όριο της αντίστασης τιμών η οποία θα απαιτήσει την συνδρομή σαφώς υψηλότερων συναλλακτικών όγκων για την διάσπαση της, κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, οι πιέσεις σε Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ και Μυτιληναίο ήταν αυτές που έγειραν την πλάστιγγα του προσήμου στα κόκκινα, αφού έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν και οι Εθνική, Alpha Bank, Aegean, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Σαράντης, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα και Motor Oil.
Στον αντίποδα, Jumbo, ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν με κέρδη άνω του 1%, βελτιώνοντας την τελική εικόνα της αγοράς, ενώ σε θετικά εδάφη έκελισαν και οι ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Autohellas, Cenergy, Coca Cola και Λάμδα. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Eurobank και Quest.


Latest News

Πλαγιοκόπησαν (και) το ΧΑ οι δασμοί Τραμπ - Μαζικές οι πωλήσεις σε όλο το ταμπλό
Η πίεση της αβεβαιότητας ήταν τέτοια που το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει τη ζώνη των 1.700 μονάδων

«Λυγίζει» και πάλι υπό τη διεθνή αβεβαιότητα το ΧΑ
Το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει την προσπάθεια αντίδρασης που εκδήλωσε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι

Σβήνει τις απώλειες το ΧΑ, ισχυρές στηρίξεις από Coca Cola, Metlen
Η ελληνική αγορά φαίνεται να μπορεί να διαφοροποιηθεί από το παγκόσμιο sell off που πυροδότησε το δασμολογικό τσουνάμι του Αμερικανού προέδρου

Βράχος η Coca Cola συγκρατεί τη βουτιά του ΧΑ
Τα περιθώρια της πτώσης, χωρίς να κινδυνεύσει η μεσομακροπρόθεσμη τάση του ΧΑ, είναι έως τις 1.660 μονάδες

Ο «καυτός» Απρίλιος του Χρηματιστηρίου… reality check της bull market
Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s στις 14 Μαρτίου επιτάχυνε μια τάση που φαινόταν κατά τη διάρκεια των ημερών που προηγήθηκαν

Στο φίνις «φόρτσαραν» οι τράπεζες - Εκλεισε πάνω από τις 1.700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το βασικό συμπέρασμα από τη σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ ήταν ότι οι συναλλαγές ήταν επιφυλακτικές και προσεκτικές

Στα 52 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο της Metlen η Pantelakis
H Pantelakis θεωρεί ότι η εισαγωγή της Metlen στο LSE είναι ένας βασικός βραχυπρόθεσμος καταλύτης που πιθανόν να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους

Νευρική αναμονή και κινήσεις risk off στο ΧΑ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να μην χάσει την επαφή του με τις 1.700 μονάδες

Παλεύει με τη διεθνή αβεβαιότητα το ΧΑ - Νευρικότητα λόγω Τραμπ
Όπως και στην Ευρώπη, έτσι και στην Αθήνα, η νευρικότητα και η αναζήτηση θέσεων χαμηλού ρίσκου είναι στις προτεραιότητες αρκετών χαρτοφυλακίων που περιμένουν τις εξαγγελίες του Ντοναλντ Τραμπ

Ανοδική αντίδραση με αρκετά ερωτήματα και ανησυχίες στο ΧΑ
Η αβεβαιότητα συνεχίζει να κυριαρχεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τους επενδυτές να αναζητούν έναν «οδηγό επιβίωσης» σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον