Αλλαγή του καιρού αναμένεται να σημειωθεί το απόγευμα της Παρασκευής (03/11) από τα βορειοδυτικά καθώς ψυχρό μέτωπο προερχόμενο από την Κεντρική Ευρώπη (κακοκαιρία Ciaran) θα προσεγγίσει τη χώρα μας.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα και για το λόγο αυτό η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο καιρού της, ενώ και το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προειδοποιεί για τη ραγδαία αλλαγή του καιρού.

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία εξπρές – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα αρχίσουν να εκδηλώνονται στα Βόρεια Επτάνησα, ενώ μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην Ήπειρο, σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, και κατά τόπους στα υπόλοιπα Επτάνησα, και τη Δυτική Στερεά.

Τοπικές βροχές μικρότερης έντασης θα εκδηλωθούν επίσης στη Θράκη και σε νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ οι ατμοσφαιρικές συνθήκες θα ευνοήσουν την εκδήλωση χαλαζοπτώσεων στη βορειοδυτική χώρα και τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Παράλληλα, οι άνεμοι που θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, θα ενισχυθούν στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο στα επίπεδα των 5-6 μποφόρ.


Χαλαζοπτώσεις με πιθανότητα για χαλάζι σχετικά μεγάλου μεγέθους αναμένουμε τις βραδινές ώρες (03/11) στα Βόρεια Επτάνησα και την Ήπειρο.

Σύμφωνα με την επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου

  • Από τις απογευματινές ώρες στην περιοχή της Κέρκυρας-Παξών.
  • Από τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη δυτική Στερεά.

Το Σάββατο, 4 Νοεμβρίου

Σύμφωνα με το meteo.gr, το Σάββατο το μέτωπο θα τη διασχίσει τη χώρα, κινούμενο προς τα ανατολικά. Έτσι, μέχρι τις μεσημεριανές ώρες βροχοπτώσεις και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, και στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου.

Τον μεγαλύτερο όγκο νερού θα τον δεχτεί η Ήπειρος, ωστόσο ισχυρά θα είναι τα φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας, με το επεισόδιο βροχόπτωσης να κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική). Χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Παροδικές καταιγίδες αναμένονται στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας. Σημαντική ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο, με τις εντάσεις τους να φτάνουν τα 7-8 μποφόρ, συνοδεία υψηλού κυματισμού, άνω των 4 μέτρων. Παράλληλα, αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Χαλαζοπτώσεις με πιθανότητα για χαλάζι σχετικά μεγάλου μεγέθους αναμένουμε σε περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας, και σε νησιωτικά τμήματα του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Επίσης θα παρατηρηθεί υψηλός κυματισμός με σημαντικό ύψος κύματος άνω των 4 μέτρων στο Βόρειο Αιγαίο, λόγω των θυελλωδών νοτίων ανέμων.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένουμε τις πρωινές ώρες στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Από το πρωί του Σαββάτου οι νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά στα ανατολικά, ακόμα και πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας, φθάνοντας τα 7 με 8 μποφόρ. Τοπικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται πρόσκαιρα εντάσεις έως και 9 μποφόρ.

Προειδοποίηση Καλλιάνου για ισχυρές καταιγίδες

Στις περιοχές «Υψηλού Κινδύνου» για την κακοκαιρία του Σαββάτου αναφέρθηκε και ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος. Με ανάρτησή του στο facebook προσδιορίζει με SOS τις περιοχές που είναι τα Επτάνησα, η Ήπειρος, η Δυτική Θεσσαλία, η Δυτική Στερεά, η Κεντροδυτική Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και η Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Πηγή in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανισότητα: Οι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος
Επικαιρότητα |

Oι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος

Στην Ελλάδα το 72% πιστεύει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και το 95% θεωρεί ότι η ανισότητα οφείλεται στην υπερβολική πολιτική επιρροή της οικονομικής ελίτ