Και δεδομένου ότι το τελευταίο τρίμηνο πλαγιολισθαίναμε χωρίς κανέναν λόγο σε εγχώριο επίπεδο, συνάγεται ασφαλώς το συμπέρασμα ότι η δραστική μεταστροφή των διστακτικών επενδυτών παγκοσμίως θα επιφέρει και σε εμάς θετικά αποτελέσματα, τουλάχιστον στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Εξάλλου, δεν πρέπει να αμελείται το γεγονός ότι στη μεγάλη εικόνα παραμένεουμε ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός, ειδικότερα συγκρινόμενος με τις περισσότερες “μεγάλες” χρηματαγορές.
Τούτου φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τη διττή μετάφραση αφενός της μειωτικής πορείας του κινδύνου στα βασικά χρημ/κα μέσα μας, ελέω ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας και των συνοδευτικών διθυραμβικών εκθέσεων των Οίκων αξιολόγησης. Αφετέρου των αυξημένων δυνητικών αποδόσεων, κοιτάζοντας τόσο τους αναμενόμενους ρυθμούς μεγέθυνσης (πολλαπλάσιους του μέσου όρου της Ευρωζώνης) όσο και την ειδική θέση των περισσότερων εισηγμένων μας, τουλάχιστον όσων αποτελούν και υγιείς επενδυτικούς προορισμούς.
Έτι περαιτέρω, πρέπει να σημειωθεί ότι ο κυρίαρχος και δεικτοβαρής τραπεζικός κλάδος μας διανύει μια από τις πιο μεστές περιόδους του. Πέραν από τις αποεπενδύσεις του ΤΧΣ (έκλεισε το θέμα για Eurobank, εν εξελίξει αυτό της Alpha με ..δωράκι την Unicredit και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη του deal), μπορούμε εύκολα να δούμε την εξαιρετική ενδυνάμωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους, που ήδη μετρούν μεγάλα κέρδη και διαρκώς αυξανόμενα, επιστρέφοντας και σε περιοχή διανομής μερισμάτων.
Παράλληλα, οι συν αυτώ βελτιωμένοι δείκτες κεφ/κης επάρκειας αλλά και το γενικότερο μακροοικονομικό κλίμα βοηθούν στην προσέλκυση νέων κεφαλαίων και την ισχυροποίηση της μετοχικής βάσης, με ό, το αυτό συνεπάγεται για την τιμή των μετοχών στο ταμπλό.
Βεβαίως, δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε την στιβαρή ανοδική πορεία πολλών άλλων εισηγμένων, ανεξαρτήτου εκφ/σης αλλά πάντα μιλώντας για εκείνες που πληρούν έστω τα απαιτούμενα για μια ορθολογική επενδυτική επιλογή. Ενδεικτικά, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ (πάλι “χάρισε” γενναίο προμέρισμα 1 ευρώ ανά μετοχή), ΑΡΑΙΓ, ΟΤΟΕΛ, ΜΠΕΛΑ, ΙΝΤΕΚ, ΙΝΤΚΑ, CENER, ΚΡΙ, ΚΑΡΕΛ, ΕΝΤΕΡ, ΟΛΠ, TITC.
Δεν θα κουραστούμε να φωνάζουμε ότι η επενδυτική επιλογή είναι μια διαδικασία που αφορά στον καθένα ξεχωριστά (ή/και στον σύμβουλο-διαχειριστή του), και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα επενδυτικά χαρακτηριστικά του καθενός, η ανοχή στον κίνδυνο, ο χρονικός ορίζοντας, κ.α. Οι πληροφορίες που αντλούνται εύκολα από το διαδίκτυο (ή από αλλού) είναι χρήσιμες μόνο αν φιλτράρονται ικανοποιητικά από τον ενδιαφερόμενο είτε ως προς την αξία εκείνου που τις δίνει, είτε ως προς τον σκοπό του, και δεν μπορεί να απορροφούνται άκριτα, διότι εκθέτουν τον επενδυτή και το κεφάλαιό του σε αβέβαιο αποτέλεσμα. Που συχνά είναι καταστροφικό.
Κατά τα λοιπά, ο Γενικός Δέικτης κατάφερε να κατοχυρώσει και σε εβδομαδαίο ορίζοντα το επίπεδο που είχε χαθεί προ πολλού και είχε βάλει τα πράγματα σε αρνητικό έδαφος. Και αφήνοντας πίσω το 1210, επιβεβαιώθηκε ο ΔΤΡ, που συντηρήθηκε ανοδικός, όπως έχουμε σχολιάσει στη στήλη πολλάκις. Κι έτσι, τεχνικά ανοίγει ο δρόμος για τις 1450 του Δέικτη, και εάν η Wall Street συνεχίσει να αποτιμά θετικά τις αμυντικές δηλώσεις του Powell ως προς την επιτοκιακή πολιτική,φαίνεται να ξεδιπλώνεται καλά το ανοδικό σενάριο.
Ρίχνοντας μια ματιά στα διεθνή, ο S&P500 όχι μόνο κατάφερε να αντιδράσει ανοδικά από το κρίσιμο επίπεδο των 4200 μονάδων που παραλίγο να χάσει, αλλά αντιμετώπισε με ορμή (σήμερα) και την τελευτάια αντίσταση στον πλαγιοπτωτικό του σχηματισμό. Η ερχόμενη εβδομάδα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς θα βάλει στο κάδρο τις όποιες εναπομείνασες δυνάμεις των αγοραστών, για να περισώσουν τις ετήσιες αποδόσεις και να τις οδηγήσουν στα υψηλά τους.