Να φθάσουν τα 500 προϊόντα που θα ενταχθούν στην πρωτοβουλία της μείωσης τιμών τουλάχιστον κατά 5% και κατ’ ελάχιστον για ένα εξάμηνο στοχεύει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.
Αυτό είπε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας ο οποίος επισκέφθηκε κατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ προκειμένου να δει από κοντά την πορεία του σχετικού μέτρου.
Σκρέκας: «Πρόστιμα 2.000.000 ευρώ σε πολυεθνικές εταιρείες για αθέμιτη κερδοφορία»
Μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουν κοινοποιηθεί μέχρι τώρα 428 διαφορετικά προϊόντα από προμηθευτές που συμμετέχουν στη «Μόνιμη Μείωση Τιμής» και ότι ο στόχος είναι να ξεπεράσουν τα 500.
Οι αλυσίδες έχουν ένα διάστημα 15-20 ημερών από τη στιγμή που γίνεται κοινοποίηση του προϊόντος στο υπουργείο Ανάπτυξης, μέχρι να το τοποθετήσουν στο ράφι.
«Κάποιες εταιρείες», είπε ο ίδιος, «συνεχίζουν να έχουν προωθητικά πακέτα και επιπλέον έχουν μειώσει την τιμή κατά 5% στο ράφι. Είδαμε ότι κάποια άλλα προϊόντα συμμετέχουν τόσο στο Καλάθι του νοικοκυριού, όσο και στη ‘Μόνιμη Μείωση Τιμής’».
Ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχουμε μειώσεις τιμών και όχι μόνο αυξήσεις, τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι σε πρώτη φάση οι τιμές να σταθεροποιηθούν και σε δεύτερη φάση να αρχίζουν να μειώνονται.
Τα πρόστιμα
Ερωτηθείς για τα πρόστιμα των 2 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκαν στην Procter and Gamble και στη Unilever, σημείωσε πως αφορούσαν προϊόντα καθημερινής ανάγκης για τα νοικοκυριά, όπως απορρυπαντικά, σαμπουάν και βρεφικές πάνες, τα οποία πωλούνταν σε τιμές με περιθώριο κέρδους μεγαλύτερο από του 2021.
Ο κ. Σκρέκας δήλωσε επίσης, ότι το κόστος για τις εταιρείες έχει μειωθεί καθώς οι τιμές σε πρώτες ύλες και ενέργεια έχουν σημειώσει πτώση και τις κάλεσε να ρίξουν τις τιμές για δύο λόγους: Για τη στήριξη των καταναλωτών σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία αλλά και για τη βιωσιμότητά τους, καθώς, όπως είπε, αν οι εταιρείες συνεχίσουν να αυξάνουν τις τιμές αυτό θα επηρεάσει τα κέρδη τους και την συνολική λειτουργία τους αφού οι καταναλωτές θα αρχίσουν να μειώνουν τις αγορές τους.
«Η απόφαση της κυβέρνησής μας είναι ξεκάθαρη και αμετάκλητη. Όσοι παραβιάζουν το νόμο για την αθέμιτη κερδοφορία, θα το πληρώσουν πολύ ακριβά. Οι έλεγχοι δεν θα σταματήσουν και θα συνεχιστούν», κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Latest News
Τα απλήρωτα κοινόχρηστα «μπλοκάρουν» τις μεταβιβάσεις ακινήτων
Σκέψεις για «μπλόκο» στις μεταβιβάσεις ακινήτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων χρωστούν κοινόχρηστα, πέφτουν στο τραπέζι
Πότε καταβάλλονται επιδόματα & δώρο Χριστουγέννων – Τι ισχύει
Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες πληρωμής επιδομάτων για τον μήνα Δεκέμβριο.
Στον «πυρετό» του real estate η Εκκλησία της Ελλάδος
Έντονο το επενδυτικό ενδιαφέρον της Εκκλησίας για ακίνητα όπου υλοποιούνται projects εκατομμυρίων ευρώ
Πρόστιμα από αύριο στους οδηγούς ταξί - Συστάσεις από την ΑΑΔΕ
Από 18 Νοεμβρίου όσοι οδηγοί ταξί δεν έχουν το αυτοκόλλητο στα οχήματά τους θα επιβάλλεται πρόστιμο -Τι πρέπει να κάνουν
«Παγώνουν» οι τιμές στα τρόφιμα; - Τι δείχνουν τα στοιχεία [πίνακας]
Οι ανατιμήσεις στις υπηρεσίες δείχνουν να έχουν πάρει τη «σκυτάλη» από την ακρίβεια στα τρόφιμα και να οδηγούν τον πληθωρισμό
Επίδομα θέρμανσης: Η παγίδα για όσους καταναλώσουν ρεύμα - Οι χρεώσεις [παραδείγματα]
Πώς θα δοθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης – Τι πρέπει να προσέξουν όσοι επιλέξουν το ρεύμα για να ζεσταθούν
Χριστουγεννιάτικος μποναμάς για 600.000 συνταξιούχους το έκτακτο βοήθημα
Ποιοι και πόσα πρόκειται να λάβουν ως έκτακτο βοήθημα για τα Χριστούγεννα - Αναλυτικά τα ποσά
«Βόμβα» για το εμπόριο τα ενοίκια – Οι ιδιοκτήτες ζητούν διπλάσιες τιμές [γραφήματα]
Για εκτόξευση των τιμών στα ενοίκια μιλούν οι έμποροι – Φόβοι ότι οι πολυεθνικές θα μονοπωλήσουν τους δημοφιλείς δρόμους
Τα βήματα για την εξαγορά καταπατημένων ακινήτων - Τι πρέπει να κάνετε
Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για τα καταπατημένα ακίνητα - Το τίμημα εξαγοράς προσδιορίζεται με βάση την αντικειμενική αξία
Αποπληρωμή ακριβών δανείων και το 2025 προγραμματίζει το υπουργείο Οικονομικών - Το σχέδιο
Το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει αφενός να υπάρξει μια ελάφρυνση στο κόστος εξυπηρέτησης των τόκων, αφετέρου κυρίως να δοθεί ισχυρό σήμα στις διεθνείς αγορές