![Amazon: Κατηγορούμενη στις ΗΠΑ για αλγοριθμική αισχροκέρδεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/2023-10-19T154605Z_2018454438_RC2QV3ADF2PY_RTRMADP_5_TECH-ANTITRUST-FTC-PRIME.jpg)
Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon επινόησε έναν μυστικό αλγόριθμο που της επέτρεπε να παρεμβαίνει στον ανταγωνισμό και να αυξάνει τις τιμές προϊόντων στις ΗΠΑ, τακτική που της απέφερε επιπλέον έσοδα άνω του ενός δισ. δολαρίων, υποστηρίζει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC).
Έγγραφα που περιγράφουν το παιχνίδι με τις τιμές κατατέθηκαν στο δικαστήριο μετά την αγωγή που υπέβαλε πέρυσι η FTC κατηγορώντας την εταιρεία για εξαπάτηση των καταναλωτών.
Amazon: Τα ρομπότ της πυροδοτούν φόβους απολύσεων
Ο αλγόριθμος σχεδιάστηκε να προβλέπει αν άλλα ηλεκτρονικά καταστήματα θα ακολουθούσαν το παράδειγμα της Amazon αν η εταιρεία αύξανε τις τιμές συγκεκριμένων προϊόντων. Παρέσυρε έτσι όλη την αγορά και αποκόμιζε επιπλέον κέρδη από τις αυξημένες τιμές.
Πρόγραμμα Νέσι
Το δικτυακό κατάστημα που προσφέρει πάνω από ένα δισεκατομμύριο προϊόντα «δημιούργησε μυστικό αλγόριθμο με την κωδική ονομασία ‘Πρόγραμμα Νέσι’ για την αναγνώριση προϊόντων για τα οποία προβλέπει ότι άλλα οnline καταστήματα θα ακολουθήσουν τις αυξήσεις τιμών της Amazon» γράφει η FTC σύμφωνα με το Reuters.
«Η Amazon χρησιμοποίησε το Πρόγραμμα Νέσι για να αφαιρέσει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δολάρια απευθείας από τις τσέπες των Αμερικανών».
Εκπρόσωπος της Amazon απάντησε ότι η FTC «παρουσιάζει εντελώς εσφαλμένα» τον αλγόριθμο» και ότι η εταιρεία σταμάτησε πριν από χρόνια να τον χρησιμοποιεί.
«Το Νέσι χρησιμοποιούταν σε μια προσπάθεια να εμποδίσουμε την αντιστοίχιση τιμών από το να οδηγήσει σε ασυνήθιστες εκβάσεις όπου οι τιμές έπεφταν σε μη βιώσιμα επίπεδα» είπε.
Σύμφωνα με την FTC, η Amazon ξεκίνησε να δοκιμάζει το εργαλείο το 2010 για να εξακριβώσει αν άλλα ηλεκτρονικά καταστήματα παρακολουθούσαν τις τιμές της, και στη συνέχεια να αυξάνει τιμές για προϊόντα στα οποία οι ανταγωνιστές ακολουθούσαν το παράδειγμά της.
Η εταιρεία φέρεται να διέκοπτε τη χρήση του αλγορίθμου σε περιόδους εκπτώσεων και στη διάρκεια των γιορτών, όταν η προσοχή των μέσων ενημέρωσης και των καταναλωτών ήταν αυξημένη.
«Όταν η προσοχή του κοινού στρεφόταν αλλού, η Amazon ενεργοποιούσε και πάλι το Πρόγραμμα Νέσι και το έτρεχε πιο ευρέως για να αντισταθμίσει την παύση» αναφέρεται στα έγγραφα.
Μόνο τον Απρίλιο του 2018 η Amazon φέρεται να έβαλε στην τσέπη επιπλέον κέρδος 194 εκατ. δολαρίων ανεβάζοντας τις τιμές σε περισσότερα από 8 εκατομμύρια προϊόντα.
Ακόμα, η FTC κατηγορεί την Amazon ότι προσπάθησε να αποκρύψει στοιχεία από τις αρχές χρησιμοποιώντας τη εφαρμογή κρυπτογραφημένης επικοινωνίας Signal και καταστρέφοντας έγγραφα.
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, τέλος, υποστηρίζει ότι είναι παράνομη η πρακτική της Amazon να υποχρεώνει τους εμπόρους που χρησιμοποιούν την υπηρεσία Amazon Prime να χρησιμοποιούν δικές της αποθήκες και υπηρεσίες διανομής.
Πηγή: in.gr
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/macron-600x400.jpg)
Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν για AI
Ο Γάλλος πρόεδρος μιλά πριν από τη σύνοδο κορυφής AI στο Παρίσι για το 109 δισ. ευρώ όραμα του
![InvestAI: Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_ai2-600x352.png)
Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη
Την πρωτοβουλία InvestAI για την κινητοποίηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
![ICEYE: Συνεργασία με την SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/PR_Satim-x-ICEYE-600x422.png)
Συνεργασία ICEYE και SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI
Η ICEYE και η SATIM θα ενισχύσουν τη χρήση δεδομένων SAR συνδυάζοντας δορυφορικές εικόνες SAR και προηγμένες λύσεις ανάλυσης
![Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Xristos-Papadopoulos-WITSIDE_image-1-600x494.jpeg)
Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά
Οι εξαγορές στην ευρύτερη αγορά της Πληροφορικής θα συνεχιστούν, εκτίμησε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, CEO και ιδιοκτήτης της Witside
![NXP: Με 307 εκατ. δολ. αποκτά την Kinara, που αναπτύσσει τεχνολογία νευρωνικών μονάδων επεξεργασίας (NPUs)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Eindhoven-Netherlands-600x338.jpg)
Νέα εξαγορά απο την NXP - Αποκτά για 307 εκατ. δολ. εταιρεία που αναπτύσσει NPUs
Είναι η τρίτη εξαγορά για την ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductors - Είχαν προηγηθεί η TTTech Auto (625 εκατ.δολ) και η Aviva Links για 242,5 εκατ.δολ.
![Μασκ: Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολάρια για την OpenAI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/mask-1-600x400.jpg)
Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολαρίων από Μασκ για την OpenAI - Τι απάντησε ο Άλτμαν
Τι περιλαμβάνει η προσφορά - Οι παλιοί συνεργάτες Σαμ Άλτμαν και Μασκ «κοντράρονται» ήδη στα δικαστήρια για την κατεύθυνση της εταιρείας
![Μητσοτάκης: Επαφές με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι – Στο επίκεντρο τα data centers](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/sdf-600x400.jpg)
Επαφές Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι - Στο επίκεντρο τα data centers
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google
![Βρετανός θέλει να αγοράσει τη χωματερή όπου έχασε 700 εκατ. ευρώ σε bitcoin](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2017-11-27T182719Z_121180323_RC111A62D430_RTRMADP_3_BLOCKCHAIN-REGULATION-TOKENS-600x400.jpg)
Βρετανός θέλει να αγοράσει τη χωματερή όπου έχασε 700 εκατ. ευρώ σε bitcoin
Σκληρός δίσκος με 8.000 bitcoin κατέληξε στα σκουπίδια πριν από 11 χρόνια. Η αναζήτηση ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.
![Εμανουέλ Μακρόν: Αγοράστε γαλλική και ευρωπαϊκή τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/MAKRO-600x400.jpeg)
Μακρόν: Αγοράστε γαλλική και ευρωπαϊκή τεχνητή νοημοσύνη
Χρειάζεται «οικονομικός πατριωτισμός» κατά τον πρόεδρο της Γαλλίας, που θα επενδύσει 109 δισ. ευρώ στην ΑΙ
![Oumi: Οι Έλληνες που θέλουν να φτιάξουν το αντίπαλο δέος της DeepSeek](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_oumi_greek_team-600x352.png)
Οι Έλληνες που θέλουν να φτιάξουν το αντίπαλο δέος της DeepSeek - Τι είναι το OumiAI
H Oumi αποσκοπεί στο να γίνει η πρώτη πραγματικά ανοιχτή πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης - Τι λέει ο Έλληνας CEO στο Ot.gr