
Ανατροπή σημειώθηκε στην πορεία της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας, αφότου ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο προχώρησε σε μείωση της παραγωγής για να στηρίξει τις διεθνείς τιμές.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας των Σαούντ, το σημαντικότερο μέτρο της οικονομίας της, συρρικνώθηκε κατά 4,5% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2023, όπως ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η επίσημη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ύφεση από την πανδημία Covid-19 το 2020. Η ύφεση θα ήταν ακόμη πιο μεγάλη αν δεν υπήρχε ανάπτυξη 3,6% στις μη πετρελαϊκές δραστηριότητες.
Ρωσία: Παρατείνει έως τέλη 2024 τις περικοπές πετρελαίου
Ο τεράστιος πετρελαϊκός τομέας της χώρας συρρικνώθηκε για μήνες, αλλά η συνολική οικονομία εξακολουθούσε να καταγράφει ανάπτυξη 1,2% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο.
Ο τομέας πετρελαίου του βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 17,3% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο -το μεγαλύτερο ρεκόρ για κάθε τρίμηνο από τουλάχιστον το 2011- λόγω των εθελοντικών περικοπών της παραγωγής πετρελαίου, με στόχο τη στήριξη των παγκόσμιων τιμών.
Η παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας έφτασε τα 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο, καθώς ο μεγαλύτερος παίκτης στη συμμαχία του ΟΠΕΚ+ ένωσε τις δυνάμεις της με τη Ρωσία για να περιορίσει την προσφορά εν μέσω ενδείξεων αποδυνάμωσης της ζήτησης, λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.
«Αναμένουμε ότι η παραγωγή [πετρελαίου] θα παραμείνει χαμηλή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με αργή ανάκαμψη στις αρχές του 2024», έγραψαν οι αναλυτές της Oxford Economics σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
Μικρή αύξηση ΑΕΠ το 2023
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι το ΑΕΠ του βασιλείου θα αυξηθεί μόλις κατά 0,8% για όλο το 2023, από 8,7% πέρυσι.
Οι περικοπές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας στόχευαν στη σταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου, σύμφωνα με τον Ralf Wiegert, Οικονομικό Διευθυντή για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της S&P Global Market Intelligence.
«Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, οι κίνδυνοι επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης επιβάρυναν τις αγορές πετρελαίου», δήλωσε ο Wiegert. «Η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας αποφάσισε να αφαιρέσει μέρος της προσφοράς από την αγορά για να μετριάσει αυτούς τους κινδύνους ύφεσης στη ζήτηση πετρελαίου».
Η σταδιακή κατάργηση των περικοπών στην παραγωγή θα υπαγορεύσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα της σαουδαραβικής οικονομίας να ανακάμψει, είπε ο Wiegert, με τις περικοπές να αναμένεται να τελειώσουν το 2025. Η ανάπτυξη της Σαουδικής Αραβίας θα παραμείνει υποτονική στο 1,1% το 2024, πρόσθεσε.
Η φωτεινή εξαίρεση των Εμιράτων
Ενώ άλλα κράτη του Κόλπου έχουν επίσης δεχτεί οικονομική πίεση από τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, η οικονομία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συνέχισε να αναπτύσσεται.
Ο υπουργός Οικονομίας της χώρας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι το ΑΕΠ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυξήθηκε κατά 3,7% το πρώτο εξάμηνο του έτους, βοηθούμενο από την ανάπτυξη στον μη πετρελαϊκό τομέα.
Τα έσοδα εκτός πετρελαίου αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών, σύμφωνα με τους νέους αριθμούς PMI της S&P.


Latest News

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες FMCG στην Ευρώπη - Έρευνα Circana
Η Circana δημοσιεύει σε συνεργασία με το περιοδικό ESM τις κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών

Με ρυθμό 5,4% έτρεξε η κινεζική οικονομία το α' τρίμηνο
Η UBS εκτίμησε ότι λίγο λιγότερο από το 60% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα υπόκεινται σε μέγιστο δασμό 145%