Δεύτερο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ έφτασε στα ανοιχτά της Μέσης Ανατολής, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός, «μια ακόμη ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου έφτασε στη Μέση Ανατολή, η δεύτερη που σταθμεύει στην περιοχή εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα».
Πεντάγωνο: Αποκαλύφθηκε η παρουσία του στους ουρανούς της Γάζας
Ακόμη, η κεντρική διοίκηση των ΗΠΑ αναφέρει ότι μεταξύ των πλοίων που πλέουν μαζί με το USS Dwight D. Eisenhower είναι ένα ζευγάρι αντιτορπιλικών κατευθυνόμενων πυραύλων και ένα καταδρομικό κατευθυνόμενου πυραύλου.
Σημειώνεται ότι ανοικτά της Μέσης Ανατολής πλέει και το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford καθώς και πολεμικά πλοία υποστήριξης. Το USS Gerald R. Ford διαθέτει 5.000 ναύτες και το συνοδεύουν καταδρομικά και αντιτορπιλικά, αλλά και αεροσκάφη.
The Dwight D. Eisenhower Carrier Strike Group (IKECSG) arrived in the Middle East and the CENTCOM area of responsibility as part of the increase in regional posture.
The strike group is commanded by Carrier Strike Group (CSG) 2 and comprised of flagship aircraft carrier USS… pic.twitter.com/CYLX5mTTki
— U.S. Central Command (@CENTCOM) November 4, 2023
Γιατί στέλνουν αεροπλανοφόρα οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την πλήρη τους στήριξή τους στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Χαμάς, κάτι που έχει φανεί από τις δηλώσεις του ίδιου του προέδρου της χώρας, Τζο Μπάιντεν.
Παρότι που οι ΗΠΑ σημειώνουν πως η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή είναι κυρίως αποτρεπτική και τα αεροπλανοφόρα βρίσκονται εκεί ώστε να επιχειρήσουν εφόσον χρειαστεί, ο ναύαρχος εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και πρώην ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Σταυρίδης, ανέλυσε σε άρθρο του στο Bloomberg τις δυνατότητες αυτών των δυνάμεων που ενισχύονται συνεχώς ανοικτά του Ισραήλ, αλλά και ποιους σκοπούς θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν.
Ο πρωταρχικός λόγος ύπαρξης αυτών των δυνάμεων
Ο βασικός και πρωταρχικός λόγος για να σκεφτεί κάποιος την παρουσία τους στην περιοχή της κρίσης είναι η παρουσία πάρα πολλών Αμερικανών πολιτών στην εμπόλεμη ζώνη. Υπάρχουν περίπου 200.000 Αμερικανοί στο Ισραήλ, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν διπλή υπηκοότητα.
Latest News
Κινηματογραφική σύλληψη του προέδρου της Νότιας Κορέας - Τι θα ακολουθήσει
Ο Γιουν είπε ότι ότι συμφώνησε να πάει για ανάκριση προκειμένου να αποφευχθεί η «αιματοχυσία» στη Νότια Κορέα
Βαλτική Θάλασσα: Φρεγάτες και περιπολίες του ΝΑΤΟ
To NATO ξεκινά μια νέα αποστολή για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων στην περιοχή
Καραμολέγκος: Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς
Η πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Κορωπί
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογία για αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει
Η τροπολογία, που φέρει πρώτη την υπογραφή του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Φωτιά στο εργοστάσιο της Καραμολέγκος: Τι λένε πηγές της εταιρείας στον ΟΤ
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ