Η γαλλική κυβέρνηση θα θέσει σύντομα αυστηρότερους κανόνες για τις εξαγορές από μη Ευρωπαίους επενδυτές, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών στο Bloomberg. Το όριο για την έναρξη ελέγχου θα μειωθεί και ο αριθμός των προστατευόμενων τομέων θα επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει κρίσιμες πρώτες ύλες, καθώς και γαλλικές μονάδες ξένων εταιρειών.

Επίσης υπό συζήτηση είναι μια πιο επιθετική προσέγγιση που θα μπορούσε να δει τα ταμεία που υποστηρίζονται από το κράτος να αποκτούν τεχνολογία στο εξωτερικό, ακόμη και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έναν Γάλλο αξιωματούχο.

Ορισμένοι αξιωματούχοι θέλουν αυστηρότερους ελέγχους σε επενδύσεις με πιο στενό πρότυπο την Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες (CFIUS) και οχήματα που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση με την ισχύ και την δικαιοδοσία να αγοράζουν στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία.

ΔΝΤ: «Καμπανάκι» για τη γαλλική οικονομία

Η πίεση

Η Γαλλία πίεζε εδώ και καιρό για μια δυναμική ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική. Η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και το τεράστιο πρόγραμμα πράσινων επιδοτήσεων του Τζο Μπάιντεν έδωσαν νέα ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση. Το Παρίσι εξέτασε αυτές τις προκλήσεις ως λόγους για να χρησιμοποιήσει την κρατική ισχύ για να προστατεύσει τις βασικές βιομηχανίες από αυτό που θεωρείται αθέμιτος ανταγωνισμός από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ και από πιθανώς εχθρικούς παίκτες όπως η Κίνα.

Τα υψηλότερα επιτόκια, σε συνδυασμό με μια πτώση της παραγωγής και των υπηρεσιών και ένα ασθενέστερο ευρώ, έχουν προκαλέσει ανησυχίες στην κυβέρνηση του Μακρόν ότι οι εκτεταμένοι προμηθευτές – ειδικά στην ενέργεια και την άμυνα – είναι ευάλωτοι σε ξένες εταιρείες με βαθιές τσέπες. Οι γαλλικές επιχειρηματικές αποτυχίες έχουν επίσης αυξηθεί απότομα καθώς αποσύρονται τα μέτρα στήριξης από την κρίση του Covid.

«Το μεγάλο ζήτημα είναι η έλλειψη επενδυτών με βαθιά τσέπη στην Ευρώπη που μπορούν να παρέμβουν», δήλωσε στο Bloomberg η Σάρα Γκουιγιού, οικονομολόγος στο think-tank OFCE.

Κατηγορίες προς την κυβέρνηση

Ο Γάλλος βουλευτής της αντιπολίτευσης Ολιβιέ Μαρλέι, αρχηγός των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών στην Κάτω Βουλή της Γαλλίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι ασυνεπής και προέτρεψε μια σταθερή προσέγγιση, μιλώντας στο Bloomberg για «ληστρικές» επιθέσεις από ξένες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και των ΗΠΑ.

Το υπουργείο Οικονομικών τον περασμένο μήνα, έδειξε πυγμή όταν διέλυσε μια συμφωνία μεταξύ μιας αμερικανικής και μιας καναδικής εταιρείας στο όνομα της αμυντικής και ενεργειακής κυριαρχίας, εμποδίζοντας τη μεταβίβαση Γάλλων προμηθευτών υποβρυχίων και πυρηνικών αντιδραστήρων.

Εκκλήσεις Μακρόν

Οι εκκλήσεις Μακρόν προς την Ευρώπη να χαράξει τη δική της πολιτική ως αντίβαρο στις ΗΠΑ και την Κίνα εκνευρίζει τις ΗΠΑ. Οι προκλήσεις του ανταγωνισμού μεταξύ των συμμάχων εντάθηκαν επίσης πριν από δύο εβδομάδες, όταν οι διαπραγματευτές ΕΕ και ΗΠΑ απέτυχαν να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία για το χάλυβα και το αλουμίνιο για να αποφύγουν την τοποθέτηση δασμών.

Από τότε που ο Μακρόν έγινε πρόεδρος το 2017, η κυβέρνησή του έχει εκτροχιάσει τη συγχώνευση μεταξύ των γαλλικών και ιταλικών αυτοκινητοβιομηχανιών Renault SA και Fiat SpA, καθώς και την προτεινόμενη εξαγορά της αλυσίδας παντοπωλείων Carrefour SA από την Alimentation Couche-Tard Inc του Καναδά. Επίσης, εμπόδισε την εξαγορά της εταιρείας τεχνολογίας Photonis από την αμερικανική εταιρεία Teledyne το 2020.

Εμπνευσμένη από την CFIUS, την διυπηρεσιακή ομάδα των ΗΠΑ υπό την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών που εξετάζει τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές για λόγους εθνικής ασφάλειας, η Γαλλία ενίσχυσε τους ελέγχους, προσθέτοντας ενέργεια, τσιπς και τρόφιμα στον κατάλογο των στρατηγικών βιομηχανιών της.

Εξέταση επενδυτικών σχεδίων

Το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών εξέτασε περισσότερα επενδυτικά σχέδια τα τελευταία χρόνια, αφού μείωσε τα κατώτατα όρια ελέγχου στο 10% των δικαιωμάτων ψήφου και διεύρυνε τους λόγους άρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ είπε ότι 325 φάκελοι τέθηκαν στο μικροσκόπιο πέρυσι, από 137 το 2017.

Ένας αξιωματούχος, που μίλησε στο Bloomberg, υποστήριξε την ενίσχυση της δύναμης του Διυπουργικού Τμήματος Στρατηγικών Πληροφοριών και Οικονομικής Ασφάλειας της Γαλλίας, το οποίο λαμβάνει ειδοποιήσεις από άτομα και εταιρείες που θεωρούν ότι η γαλλική τεχνογνωσία βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ενδιαφέρον Κίνας

Ένα άτομο που είναι εξοικειωμένο με αυτή τη διαδικασία ελέγχου είπε ότι η Κίνα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της σε σχολές και επιστήμονες για να αποκτήσει πρόσβαση σε πληροφορίες και τεχνολογίες, λόγω των εμποδίων στις εξαγορές.

Οι εξαγορές της Κίνας στο εξωτερικό έχουν μειωθεί σημαντικά, εν μέρει επειδή τα οικονομικά δεινά στο εσωτερικό έχουν οδηγήσει τις εταιρείες να επανεξετάσουν τα χαρτοφυλάκια στο εξωτερικό για να βελτιστοποιήσουν τις αποδόσεις, αλλά και λόγω του εξωτερικού ελέγχου. Ωστόσο, η Κίνα έχει ακόμη βλέψεις για τομείς υγειονομικής περίθαλψης, τεχνολογίας και τσιπ που θεωρούνται στρατηγικοί.

Ο Μακρόν αντιμετωπίζει την πρόκληση να εξισορροπήσει τη δέσμευσή του για διασφάλιση της κυριαρχίας με μια οικονομική ατζέντα που υπόσχεται να ενθαρρύνει τους ξένους επενδυτές να επιλέξουν τη Γαλλία.

Ωστόσο, προς το παρόν το επίκεντρο παραμένει η προστασία των γαλλικών περιουσιακών στοιχείων. Το τελευταίο δίλημμα για τον Μακρόν είναι αν θα αποτρέψει την χειμαζόμενη εταιρεία τεχνολογίας Atos SE από το να πέσει στα χέρια του Τσέχου δισεκατομμυριούχου ενέργειας Ντανιέλ Κρετίνσκι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Στο…έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού – Ο ρόλος των κυρώσεων
Διεθνή |

Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων

Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις