![Πόλεμος στη Γάζα: Το καθημερινό δράμα των εκτοπισμένων Παλαιστινίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/2023-11-05T090216Z_1482109725_RC2R64A9Z346_RTRMADP_5_ISRAEL-PALESTINIANS-1.jpg)
Όταν ξυπνά κάθε πρωί στο πάτωμα ενός σχολείου του ΟΗΕ στη νότια Γάζα, η Eman Basher ελέγχει ότι τα παιδιά της είναι σώα βλαβή.
Κάθε φορά που την ξυπνά μια αεροπορική επιδρομή, το θεωρεί καλό σημάδι ότι το άκουσε – οι επιζώντες από άλλα χτυπήματα της λένε ότι δεν κατάφεραν να ακούσουν καν την έκρηξη.
Πόλεμος στη Γάζα: 1,5 εκατ. οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι – Σοβάρες ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης
Ο σύζυγος της Basher σπουδάζει στο εξωτερικό, έτσι τον τελευταίο μήνα των βομβαρδισμών στη Γάζα κρατούσε μόνη της τα τρία παιδιά της ασφαλή, προστατευμένα, ταϊσμένα και αποσπόντας τους την προσοχή από τους βομβαρδισμούς.
Κάθε μέρα περιμένει έως και μια ώρα για να πάρει ψωμί και μετά πηγαίνει στο σπίτι του θείου της στο Khan Yunis για να φάει πρωινό και να χρησιμοποιήσει το μπάνιο, καθώς στο καταφύγιο -στο σχολείο- θα χρειαστεί να περιμένει ώρες.
Συνεχίζει να κοιμάται στο σχολείο, ωστόσο, καθώς το σπίτι του θείου της φιλοξενεί τώρα 50 άτομα και πιστεύει ότι θα ήταν «εγωιστικό» να αυξηθεί ο συνωστισμός, όπως λέει στον Guardian.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2023/11/2023-11-05T090650Z_1184012547_RC2V64AUAB0K_RTRMADP_5_ISRAEL-PALESTINIANS.jpg)
Οι Παλαιστίνιοι μαζεύουν υποκαταστήματα, εν μέσω ελλείψεων καυσίμων και φυσικού αερίου
«Προσπαθώ να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να παραμείνω δυνατή, αλλά το να είμαι μητέρα χωρίς τον σύζυγό μου σε αυτή την κατάσταση είναι πολύ κακό», λέει η Basher. «Πρέπει να αποσπώ την προσοχή στα παιδιά μου. Ό,τι κι αν συμβεί, πρέπει να φάνε. Δεν υπάρχει χρόνος για να θρηνήσω την απώλεια αγαπημένων προσώπων γιατί έχω τρία παιδιά να φροντίσω. Κυριολεκτικά δεν έχω χρόνο να κλάψω».
1,5 εκατ. οι εκτοπισμένοι
Η Μπάσερ είναι μεταξύ των 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί τώρα στη Γάζα.
Ζούσε στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, όπου μέχρι και 195 άνθρωποι σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.
Η οικογένεια μετακόμισε νότια, με χιλιάδες άλλους πολίτες, επειδή το Ισραήλ είχε πει ότι θα ήταν ασφαλείς εκεί.
Αλλά η νότια Γάζα δέχεται συχνές αεροπορικές επιδρομές και τώρα αντιμετωπίζει έλλειψη καυσίμων, νερού και τροφίμων.
Η καθημερινή ρουτίνα της Basher είναι γεμάτη προκλήσεις. Το νερό που καταναλώνει εκείνη και τα παιδιά της, τους έχει προκαλέσει ενοχλήσεις, αλλά το πλησιέστερο φαρμακείο απέχει μία ώρα με τα πόδια και κινδυνεύει να μείνει χωρίς τα φάρμακα που χρειάζεται.
Χωρίς ρεύμα και τρόφιμα
Η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας στη Γάζα σημαίνει ότι τα τρόφιμα πρέπει να αγοράζονται φρέσκα κάθε μέρα, αλλά είναι δύο ώρες με τα πόδια από την αγορά.
Υπάρχουν περιστασιακά αυτοκίνητα που κατευθύνονται προς τα εκεί, αλλά η έλλειψη καυσίμων σημαίνει ότι ένα καροτσάκι… με γαϊδούρι είναι πιο αξιόπιστο. Μόλις φτάσει εκεί, αγοράζει ό,τι μπορεί για να φτιάξει ένα γεύμα, ελπίζοντας ότι οι πάγκοι δεν εκμεταλλεύονται τους απελπισμένους ανθρώπους. Ανησυχεί ότι σύντομα δεν θα της έχει απομείνει γκάζι για να μαγειρέψει.
«Νιώθω ότι δεν είναι αληθινό: χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα», λέει η Basher. «Την ώρα που μιλάμε, βαριά τραυματίες πεθαίνουν εξαιτίας της έλλειψης ιατρικών υπηρεσιών και της συνεχιζόμενης επιθετικότητας».
«Νιώθω σαν να ουρλιάζω σε ένα κενό», λέει. «Ακόμη και όταν τηλεφωνώ στη γυναίκα και τα παιδιά μου, δεν μπορώ να τα παρηγορήσω. Δεν μπορώ καν να πω ψέματα και να τους πω ότι όλα θα πάνε καλά. Δεν ξέρω αν θα τα χάσω την επόμενη μέρα ή την επόμενη ώρα. Πονάει η καρδιά μου – κυριολεκτικά. Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, έχω αυτόν τον σωματικό πόνο στην καρδιά μου», λέει ο σύζυγος της Basher, Abdalrahim Abuwarda, που σπουδάζει για μεταπτυχιακό στις ΗΠΑ και η υποτροφία του οποίου δεν του επέτρεψε να πάρει την οικογένειά του μαζί του.
Πηγή: in.gr
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/paris-600x394.jpg)
Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο
Οργιάζουν οι κλοπές και οι απάτες στο διάσημο πύργο της γαλλικής πρωτεύουσας και τις γύρω περιοχές
![Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/ot_israel_palestine_netaniahou-768x450-1-600x352.png)
Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο
Η κατάπαυση του πυρός έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση
![Κυβερνοεπιθέσεις: Το 2024 εντοπίστηκαν 1,6 εκατ. επιθέσεις σε παίκτες του Roblox](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/hacking-600x400.jpg)
Γίνεται φόρτωση... κυβερνοαπειλής: Πάνω από 1,6 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις σε παίκτες του Roblox το 2024
Η τεράστια δημοφιλία του παιχνιδιού Robloxτο έχει καταστήσει ελκυστικό στόχο για κυβερνοεπιθέσεις
![Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/nea-odos1-600x399.jpg)
Ερχονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Από Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου - Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία
![Άκης Τσελέντης: Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tselentis-1024x682-1-600x400.jpg)
Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου ο Άκης Τσελέντης
Ο Άκης Τσελέντης παραιτήθηκε από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου καταγγέλλοντας ότι σε αυτή συμμετέχουν επιπλέον μέλη χωρίς ΦΕΚ
![Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/european_commission_hq-flags_web-3-600x375.jpg)
Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται στον προϋπολογισμό
Οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού θα συναντήσει πιθανώς τη σκληρή αντίσταση από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
![Google: Ο «Κόλπος της Αμερικής» έφτασε στην εφαρμογή Χάρτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Gulf-of-America-600x364.jpg)
Τέλος απο τους χάρτες της Google ο Κόλπος του Μεξικού - Ήρθε ο «Κόλπος της Αμερικής»
Η αλλαγή της ονομασίας σε «Κόλπος της Αμερικής» έγινε μετά από εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που μετονομάζει την περιοχή
![Σαντορίνη – Σεισμοί: Νέα ανάρτηση Τσελέντη μετά τα 5,3 Ρίχτερ – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tseln-600x390.jpg)
Νέα ανάρτηση Τσελέντη – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές» τονίζει ο Άκης Τσελέντης. Τι λέει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μετά τα 5,3 Ρίχτερ
![Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Συγκαλείται την Τρίτη – Ποιο είναι το κεντρικό θέμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/T2212-600x400.jpg)
Συγκαλείται την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Το κεντρικό θέμα
Σήμερα, Τρίτη, θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη
![Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santor-600x400.jpeg)
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη - Αισθητός στην Αθήνα
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης έγινε αισθητός στην Αθήνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή.