Οι φυτικές ίνες είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά όσον αφορά την ομαλή λειτουργία του εντέρου, αλλά τώρα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα υποστηρίζουν ότι, αν τους δώσετε την πρέπουσα θέση στη διατροφή σας, μπορούν να κάνουν ακόμα περισσότερα για την υγεία σας.

Καρδιά, διαβήτης, άνοια οι πιο συχνές ασθένειες του 2040

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, οι βιοενεργές ουσίες στις αδιάλυτες φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Αυτές οι ουσίες, σύμφωνα με το δημοσίευμα του vita.gr το οποίο αναφέρεται στη μελέτη, μπορεί να κρύβονται σε φλούδες λαχανικών και φρούτων ή στους σπόρους τους. Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι όταν προστεθούν σε διάφορα τρόφιμα μπορούν να ενισχύσουν τη διατροφική τους αξία.

Τι είναι οι αδιάλυτες φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι ένα είδος υδατανθράκων φυτικής προέλευσης που δεν μπορεί να αφομοιωθεί ή να απορροφηθεί από τον οργανισμό.

Υπάρχουν δύο είδη φυτικών ινών: οι διαλυτές και οι αδιάλυτες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες διαλύονται σε νερό και άλλα υγρά.

Φανταστείτε ότι μετατρέπονται σε ένα τζελ που δρα σαν σφουγγάρι για να απορροφά ουσίες καθώς ταξιδεύει μέσω του πεπτικού σας συστήματος.

Μπορείτε να βρείτε διαλυτές φυτικές ίνες σε μήλα, αχλάδια, καρότα, βρώμη, κριθάρι, φασόλια, λιναρόσπορο και ξηρούς καρπούς.

Αντίθετα, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες δεν διαλύονται στο νερό αλλά προσθέτουν όγκο, ευνοώντας την κινητικότητα του εντέρου.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες βρίσκονται κυρίως στα δημητριακά ολικής αλέσεως και στα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το kale.

Πώς θα εντάξετε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας

Στους σπόρους και τις φλούδες των φρούτων και των λαχανικών υπάρχουν πολλές πολύτιμες θρεπτικές ουσίες, ειδικά φυτικές ίνες. Αλλά πόση διαφορά μπορεί να κάνει πραγματικά μια φλούδα;

Το ξεφλούδισμα ενός ακτινιδίου, για παράδειγμα, μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έως και 50%. Σκεφτείτε το την επόμενη φορά που θα φάτε ένα μήλο ή μια πατάτα.

Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών τρώγοντας περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και επιλέγοντας ολικής αλέσεως τροφές αντί για επεξεργασμένα τρόφιμα.

Μην ξεχνάτε ότι το κλειδί είναι η ποικιλία. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν το πιο υγιές έντερο, ήταν εκείνοι που έτρωγαν περισσότερους από 30 διαφορετικούς τύπους φυτικών ινών σε μία εβδομάδα.

Μερικές νόστιμες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες που μπορείτε να συμπεριλάβετε εύκολα στα γεύματά σας είναι:

  • Αγκινάρες: 4,8 g για 1/2 φλιτζάνι καρδιά αγκινάρας.
  • Αρακά: 4,1 γρ. ανά 1/2 φλιτζάνι.
  • Γλυκοπατάτες: 3,9 g για μία μέτρια γλυκοπατάτα με φλούδα.
  • Πατάτες: 3,6 g για μία μέτρια πατάτα με φλούδα.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Βαρουφάκης: Σοβαρές καταγγελίες για το αόρατο νήμα που συνδέει τα «ληστρικά ασφάλιστρα υγείας» με το fund CVC
Plus |

«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC

«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ

Ασφάλιστρα υγείας: Στην αντεπίθεση οι ασφαλιστικές – Βάζουν θέμα ΣΔΙΤ στα δημόσια νοσοκομεία
Plus |

Στην αντεπίθεση οι ασφαλιστικές για τα ασφάλιστρα υγείας – Ζητούν τιμοκατάλογο και είσοδο στα δημόσια νοσοκομεία

Μετά τις αποκαλύψεις του ΟΤ για τα ασφάλιστρα υγείας, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ζητά μέτρα για το άνοιγμα του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά νοσοκομεία