Η Σκάρλετ Γιοχάνσον έχει κινηθεί νομικά εναντίον μιας εφαρμογής AI που χρησιμοποίησε το όνομά της και την εικόνα της σε μια διαφήμιση που δημιουργήθηκε από AI χωρίς την άδειά της.

Η διαφήμιση διάρκειας 22 δευτερολέπτων, που δημοσιεύτηκε στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, από μια εφαρμογή δημιουργίας εικόνων που ονομάζεται Lisa AI: 90’s Yearbook & Avatar, χρησιμοποίησε πραγματικό υλικό της Johansson για να δημιουργήσει μια ψεύτικη εικόνα και διάλογο για αυτήν.

Οι εκπρόσωποι της 38χρονης ηθοποιού επιβεβαίωσαν στο περιοδικό Variety ότι η Γιοχάνσον δεν είναι εκπρόσωπος της εταιρείας και ότι έγιναν οι κατάλληλες νομικές ενέργειες από τότε που εντοπίστηκε στις 28 Οκτωβρίου. «Δεν παίρνουμε αυτά τα πράγματα ελαφρά. Σύμφωνα με τη συνήθη πορεία μας σε αυτές τις συνθήκες, θα το αντιμετωπίσουμε με όλα τα ένδικα μέσα που θα έχουμε», είπε ο δικηγόρος της, Κέβιν Γιορν, στο Variety. Έκτοτε η διαφήμιση αποσύρθηκε.

Το βίντεο

Το βίντεο, που αξιολογήθηκε από το Variety, ξεκινούσε με κλιπ του Γιοχάνσον από τα γυρίσματα της ταινίας της Marvel Black Widow. “Τι τρέχει παιδιά; Είμαι η Σκάρλετ και θέλω να έρθεις μαζί μου…» λέει, προτού η οθόνη δείξει φωτογραφίες που δημιουργούνται από AI που της μοιάζουν. Μια φωνή που μιμείται την ηθοποιό συνεχίζει να μιλάει για να προωθήσει την εφαρμογή: «Δεν περιορίζεται μόνο στα avatars. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε εικόνες με κείμενα, ακόμη και τα βίντεό σας με τεχνητή νοημοσύνη. Νομίζω ότι δεν πρέπει να το χάσετε», λέει η ψεύτικη αφήγηση.

Τα ψιλά γράμματα κάτω από τη διαφήμιση έγραφαν: «Εικόνες που παράγονται από τη Lisa AI. Δεν έχουν καμία σχέση με αυτό το άτομο». Πολλές εφαρμογές της Lisa AI παραμένουν στο App Store και στο Google Play.

Και άλλα…κρούσματα

Η Γιοχάνσον δεν είναι η μόνη ηθοποιός που μίλησε δημόσια κατά της χρήσης του ονόματός της και των εικόνων της από τεχνητή νοημοσύνη. Τον περασμένο μήνα, ο Τομ Χανκς μπήκε στο Instagram για να προειδοποιήσει τους θαυμαστές σχετικά με ένα οδοντιατρικό ασφαλιστικό σχέδιο που χρησιμοποιούσε μια εικόνα του που δημιουργήθηκε από AI για το διαφημιστικό τους βίντεο. “Προσοχή! … Δεν έχω καμία σχέση με αυτό», έγραψε στην ανάρτηση του στο Instagram.

Και αρκετοί συγγραφείς, συμπεριλαμβανομένης της κωμικής Σάρα Σίλβερμαν, μήνυσαν τον προγραμματιστή του ChatGPT OpenAI και τη μητρική εταιρεία του Facebook, Meta, για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων λόγω ισχυρισμών ότι τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τους εκπαιδεύτηκαν στη δουλειά τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Δεν είναι επίσης η πρώτη φορά που η Γιόχανσον βιώνει τη χρήση της εικόνας της χωρίς τη συγκατάθεσή της. Το 2018, η ηθοποιός μίλησε στην Washington Post για τη χρήση της εικόνας της σε «deepfakes» που δημιουργούνται από υπολογιστές, στα οποία τα πρόσωπα γυναικών προστίθενται τεχνητά σε πορνογραφικά βίντεο. «Τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει κάποιον από το να κόψει και να επικολλήσει την εικόνα μου ή οποιουδήποτε άλλου σε ένα διαφορετικό σώμα και να το κάνει να φαίνεται όσο τρομερά ρεαλιστικό επιθυμείτε», είπε. «Βασικά δεν υπάρχουν κανόνες στο Διαδίκτυο γιατί είναι μια άβυσσος που παραμένει ουσιαστικά άνομη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη