Σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, καθώς δεν κατάφεραν να κρατήσουν τα πρωινά τους κέρδη μετά και τα στοιχεία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας που ανακοινώθηκαν μέσα στην ημέρα.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Χωρίς τζίρο η αναρρίχηση

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,1%, τον κλάδο του πετρελαίου όμως να κερδίζει 0,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,09% στις 7.424 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,33% στις 15.139 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισαν χαμηλότερα κατά 0,46% στις 7.015 μονάδες.

Τίτλοι

Άλμα άνω του 5,3% σημείωσε η μετοχή της Ryanair, η οποία ανακοίνωσε ότι τα έσοδα στο πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2023 ανήλθαν σε 8,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 30% σε ετήσια βάση. Την περίοδο αναφοράς, σε ετήσιο επίπεδο, η κίνηση αυξήθηκε κατά 11% στα 105,4 εκατ., ενώ τα μειωμένα κέρδη ανά μετοχή εκτοξεύθηκαν κατά 72% στα 1,90 ευρώ.

Από την άλλη, οι μετοχές της Telecom Italia υποχώρησαν 3,3%, αφού η εταιρεία ενέκρινε την προσφορά για το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας της από την εταιρεία ιδιωτικών μετοχών KKR, η οποία αποτιμά το βασικό κομμάτι της ιταλικής υποδομής στα 18,8 δισ. ευρώ. Ο κορυφαίος μέτοχος της Telecom Italia, Vivendi, δημοσίευσε μια δήλωση λέγοντας ότι «λυπάται βαθύτατα» για τους όρους πώλησης, οι οποίοι εγκρίθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο χωρίς ψήφο των μετόχων. Χαρακτήρισε την κίνηση «παράνομη» και είπε ότι θα την αμφισβητήσει.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 3,4 μονάδες, φτάνοντας τις -18,6 μονάδες τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τη Sentix. Οι οικονομικές προσδοκίες εκτινάχθηκαν κατά 6,8 μονάδες στις -10 μονάδες. Ωστόσο, ο δείκτης τρέχουσας κατάστασης παρέμεινε αδύναμος στο -26,8, σημειώνοντας άνοδο μόνο κατά 0,2 μονάδες από τον Οκτώβριο.

Παράλληλα, ο σύνθετος PMI παραγωγής της Ευρωζώνης, που μετρά τις υπηρεσίες και τη μεταποιητική επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή, διαμορφώθηκε στις 46,5 μονάδες τον Οκτώβριο, υποχωρώντας κατά 0,7 μονάδες από τον προηγούμενο μήνα και φθάνοντας σε χαμηλό 35 μηνών, σύμφωνα με την S&P Global και την Hamburg Commercial Bank. Ο Δείκτης Δραστηριότητας Υπηρεσιών PMI τον Οκτώβριο ήταν επίσης χαμηλότερος από τον προηγούμενο μήνα, διαμορφωμένος στο 47,8, χάνοντας 0,9 μονάδες δείκτη από τον Σεπτέμβριο, φθάνοντας σε χαμηλό 32 μηνών.

Επίσης, οι νέες εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση, οι νέες εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 4,3%.

Την ίδια ώρα, ο γερμανικός τομέας υπηρεσιών είχε επιβράδυνση στις αρχές του τέταρτου τριμήνου λόγω της «επίμονης αδυναμίας» της ζήτησης. Ειδικότερα, ο Δείκτης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας PMI Υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 48,2 μονάδες τον Οκτώβριο, υποχωρώντας κατά 2,1 μονάδες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο σύνθετος δείκτης PMI, που καλύπτει τόσο τις υπηρεσίες όσο και την επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία, υποχώρησε κατά 0,5 μονάδες δείκτη σε μηνιαία βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές