Με κέρδη, αλλά και με ικανοποιητικό τζίρο, επιστρέφει στην ανοδική του πορεία το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως δεν επιδίδεται σε υπερβολές, έχοντας σε δεύτερο πλάνο και το κλίμα διεθνώς, το οποίο κρύβει κάποιες εστίες ανησυχίας.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,96% στις 1.231,51 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 28,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,10% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.014,05 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 1,81% στις 993,11 μονάδες.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στην κορυφή της παγκόσμιας κατατάξης
Πάμε για κλεισίματα βιβλίων
Ουσιαστικά έχουμε μπει σε μία περίοδο που οι διαχειριστές θα κοιτάξουν να στηρίξουν τις αποδόσεις του έτους, σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Άλλωστε υπήρξε μία περίοδος «ανομβρίας» αποδόσεων και «βροχής» νέων με τους περισσότερους να ανησυχούν ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Όμως, όπως έχουμε πει πολλές φορές, η αγορά έχει τους δικούς της χρόνους και δεν είναι news driven μιας και πολλές φορές έχει προεξοφλήσει νέα και καταστάσεις, επισημαίνει ο κ. Ζαχαράκης.
Το προηγούμενο διάστημα η ελληνική αγορά έπαιζε άμυνα περιμένοντας τους ξένους να βγάλουν αντίδραση με την εβδομάδα που πέρασε να παίρνει σάρκα και οστά η κίνηση. Η Federal Reserve ήταν εκείνη που έδωσε την αφορμή για την αντίδραση μιας και όλα δείχνουν ότι τα επιτόκια έχουν φτάσει σε ένα σημαντικό ταβάνι με την κεντρική τράπεζα να πιθανολογεί ότι μπορεί ο κύκλος να έχει τελειώσει. Όλα δείχνουν ότι ο πληθωρισμός είναι και το πιο σημαντικό δεδομένο στο τι θα πράξουν οι αγορές. Λογικό είναι παρόλα αυτά να χρειαστεί σημαντικό διάστημα να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός πριν οι κεντρικές τράπεζες μπορέσουν να μειώσουν επιτόκια.
Παράλληλα υπάρχει μία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων γεγονός που βοηθάει την αγορά να πάρει ανάσες. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, φαίνεται πως πάμε για το κλείσιμο έτους με τους διαχειριστές να παίρνουν και πάλι στην πλευρά της αισιοδοξίας. Άλλωστε η ελληνική οικονομία και οι εισηγμένες συνεχίζουν να εκπλήσσουν θετικά.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Alpha Bank, Jumbo, Εθνική, Quest και Aegean σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο, Τιτάν και Πειραιώς.
Ήπια ανοδικά κινούνται οι Cenergy, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Λάμδα, ΟΤΕ, Coca Cola και Μυτιληναίος, ενώ ήπια πτωτικά οι ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Σαράντης. Χωρίς μεταβολή είναι η Autohellas.
Latest News
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες
Συντηρεί τα κέρδη του ΧΑ το άλμα του Τιτάν
Η αγορά προσπαθεί να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και να βελτιώσει ελαφρώς την αρνητική τεχνική της εικόνα
Αντίδραση μετά τη βουτιά στο ΧΑ - Αγκάθι ο τζίρος
Η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τις 12 Νοεμβρίου, όταν και άρχισε ένα πολυήμερο πτωτικό σερί
Τριπλό χτύπημα στο ΧΑ με απώλειες 4 δισ. σε δύο ημέρες
Οι πολιτικές εξελίξεις, τα νέα γεγονότα στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και το σενάριο για «πλαφόν» στο ρεύμα πλήττουν το Χρηματιστήριο Αθηνών
Στο «κόκκινο» ο Γενικός Δείκτης - Eurobank και Jumbo έσωσαν τις 1.390 μονάδες
Οι επενδυτές αποτυπώνουν την επιφυλακτικότητα και την έντονη ανησυχία τους για τις προεκτάσεις των πολιτικών εξελίξεων του σαββατοκύριακου
Κυριαρχούν οι πωλητές, δοκιμάζονται τα χαμηλά Οκτωβρίου στο ΧΑ
Το χρηματιστήριο ζυγίζει τον παράγοντα του πολιτικού κινδύνου