Ξεπερνούν τις 100 οι βρετανικές εταιρείες που παραδέχτηκαν ότι παραβίασαν τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Βρετανία κατά της Ρωσίας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ενας κόσμος πολέμου

Σύμφωνα με τους Financial Times, συνολικά 127 εταιρείες είχαν αποκαλύψει οικειοθελώς παραβιάσεις των κυρώσεων στη βρετανική κυβέρνηση έως τις 17 Μαΐου, σύμφωνα με αίτημα για την ελευθερία της πληροφόρησης που υποβλήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας. Παραδεχόμενες οικειοθελώς τις παραβιάσεις και συνεργαζόμενες με τις έρευνες, οι επιχειρήσεις μπορούν να μειώσουν τις κυρώσεις που θα τους επιβληθούν.

Οι κυρώσεις

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει θέσει περισσότερα από 1.600 άτομα και εταιρείες σε καθεστώς κυρώσεων μετά την έναρξη της κατά το Κρεμλίνο «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία.

Ως απάντηση στον πόλεμο, το Ηνωμένο Βασίλειο διαμόρφωσε το πιο αυστηρό πακέτο κυρώσεων κατά μεγάλης οικονομίας, θέτοντας μορατόριουμ σε βρετανικές οντότητες που συναλλάσσονται με δεκάδες τράπεζες και περισσότερους από 100 ολιγάρχες.

Η πλήρης αποκοπή από τη Ρωσία όμως παραμένει δύσκολη, επειδή η μεγάλη χώρα της ανατολικής Ευρώπης παραμένει πολύ βαθύτερα ενσωματωμένη στην παγκόσμια οικονομία από άλλα καθεστώτα που υπόκεινται σε κυρώσεις, όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

Έτσι, οι επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν συναλλαγές με ρωσικές οντότητες κατά παράβαση των κυρώσεων πρέπει να παραδεχτούν το σφάλμα τους για να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη επιείκεια. Σημειώνεται ότι η παραβίαση των κυρώσεων μπορεί να επιφέρει από απλές ποινές όπως μια προειδοποιητική επιστολή, μέχρι και ποινική δίωξη.

«Δεν προσπαθούμε να τιμωρήσουμε ειλικρινή λάθη»

Πάντως πηγή από το αρμόδιο Γραφείο Εφαρμογής Χρηματοοικονομικών Κυρώσεων του Υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας ξεκαθάρισε ότι η μονάδα του «δεν προσπαθεί να τιμωρήσει αδικαιολόγητα τα ειλικρινή λάθη» και λαμβάνει υπόψη τις σχετικές προσπάθειες και τους ελέγχους που έγιναν ως πιθανούς ελαφρυντικούς παράγοντες κατά την αξιολόγηση μιας παράβασης.

Όπως επισημαίνουν οι FΤ, ζητήματα όπως η έλλειψη διαφάνειας αναφορικά με τους τελικούς πραγματικούς δικαιούχους και τους ελεγκτές των εταιρειών, καθώς και τους Ρώσους μετόχους που μπορεί να βρίσκονται πίσω από εταιρείες-βιτρίνες, μπορούν να καταστήσουν δυσκολότερο για τις εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου να διασφαλίσουν ότι δεν έχουν παραβιάσει τις κυρώσεις.

Οι σχέσεις Λονδίνου-Μόσχας και η Τσέλσι

Η έκταση των δεσμών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας σε διάφορους κλάδους κατέστη σαφής πέρυσι, όταν η ποδοσφαιρική ομάδα της Τσέλσι βυθίστηκε σε κρίση μετά την ανακοίνωση κυρώσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά του τότε ιδιοκτήτη της, του Ρώσου ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Η κίνηση αυτή έθεσε προσωρινά σε αναμονή την πώληση της ομάδας της Premier League και σε κίνδυνο τις χορηγικές της συμφωνίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Τζιτζικώστας : Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη τον Φεβρουάριο του 2023, δεν έπρεπε να συμβεί
Διεθνή |

Το δυστύχημα στα Τέμπη, δεν έπρεπε να συμβεί - Η ασφάλεια κορυφαία προτεραιότητά μου, λέει ο Τζιτζικώστας

Ο υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών μιλώντας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είπε ότι « Ένα τέτοιο δυστύχημα δεν πρέπει να ξανασυμβεί πουθενά στην Ευρώπη»