Η Λωρίδα της Γάζας χαρακτηριζόταν ως η «μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου» πολύ καιρό πριν το ξέσπασμα του νέου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Πυκνοκατοικημένη στα όρια ασφυξίας, με τους μισούς από τους Παλαιστίνιους στα εδάφη της εξαρτημένους από τα τρόφιμα των Ηνωμένων Εθνών.

Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, η «δύναμη κρούσης» της Χαμάς

Σήμερα, οι βομβαρδισμοί και οι εχθροπραξίες έχουν καταστήσει μια αφόρητη κατάσταση κυριολεκτικά αβίωτη. Δεν είναι όμως μόνο οι 2.3 εκατομμύρια κάτοικοι της που υποφέρουν εδώ και δεκαετίες και τώρα ξεκινούν κάθε μέρα τους με τον φόβο του θανάτου. Δίπλα τους ζουν και πολλοί εκατοντάδες εκατομμυριούχοι που ζουν σε μαρμάρινα αρχοντικά και πολυτελή ξενοδοχεία.

Ο λόγος για τους ηγέτες και τα στελέχη της Χαμάς που δεν περιορίζεται μόνο στη στρατιωτική πτέρυγα της, αλλά αποτελεί τη de facto εξουσία που κυβερνά τη Γάζα, ελέγχοντας οργανισμούς όπως το σύστημα υγείας, οι κοινωνικές υπηρεσίες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, γράφει η Daily Mail.

Η παλαιστινιακή ομάδα ανέλαβε την εξουσία το 2006 και ο πολιτικός ηγέτης της Ισμαήλ Χανίγια ανέλαβε την πρωθυπουργία την ίδια χρονιά. Παραμένει στην εξουσία έκτοτε και δεν έχει προκηρύξει ξανά εκλογές στην περιοχή.  Στα χρόνια που μεσολάβησαν οι ηγέτες της ισλαμικής οργάνωσης πλούτισαν από τη δυστυχία των ανθρώπων της Γάζας.

Σύμφωνα με την Πρεσβεία του Ισραήλ στις ΗΠΑ, τρεις από τους πιο υψηλόβαθμους ηγέτες της Χαμάς (ο Αμπού Μαρζούκ, ο Χαλίντ Μασάλ και ο Ισμαήλ Χανίγια) έχουν καθαρή περιουσία άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων έκαστος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο ετήσιος κύκλος εργασιών της Χαμάς ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια και αποκαλύπτει ότι είναι η δεύτερη πλουσιότερη οργάνωση του είδους μετά τον ISIS. Σε πρόσφατο βίντεο της η πρεσβεία κατηγόρησε την Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τα χρήματά της για την κατασκευή των περιβόητων σηράγγων που αποτελούν αυτή τη στιγμή το μεγάλο αγκάθι στις χερσαίες επιχειρήσεις των ισραηλινών και για τον εξοπλισμό των μαχητών της αντί για την κατασκευή ζωτικής σημασίας υποδομών, όπως είναι τα πηγάδια και η επεξεργασία νερού για τη βελτίωση της ζωής των αμάχων της Γάζας.

O Ισμαήλ Χανίγια με τους γιους του κατά τη διαμονή τους σε πολυτελές ξενοδοχείο

Μελέτη του 2021 έδειξε ότι περίπου το ένα τέταρτο των ασθενειών που εξαπλώνονται στην περιοχή προκαλείται από τη ρύπανση του νερού και για το 12% των θανάτων μικρών παιδιών την ευθύνη φέρουν οι λοιμώξεις που σχετίζονται με μολυσμένο νερό. «Ενώ οι κάτοικοι της Γάζας στερούνται βασικών αναγκών, η Χαμάς χρησιμοποιεί τη βοήθεια & τα κονδύλια για να γεμίσει τις δικές της τσέπες», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρεσβεία σε ανάρτησή της στο X.

Οι ζάμπλουτοι «4»

Το Ισραήλ δήλωσε επίσης ότι η Χαμάς δεν κατασκευάζει καταφύγια για τους πολίτες, αντίθετα συσσωρεύει τον πλούτο της, και χρησιμοποιεί τους Παλαιστίνιους ως ανθρώπινες ασπίδες. Στο ίδιο τέμπο το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bild καταγγέλλει ότι τα τρία προαναφερόμενα ηγετικά στελέχη της Χαμάς έχουν γίνει ζάπλουτοι στο πέρασμα των ετών και το ίδιο έχει πετύχει και ο τέταρτος της ομάδας τους, ο Γιούνις Καφίς.

Ο Ισμαήλ Χανίγια, ο κύριος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, θεωρείται ο πλουσιότερος από τους τέσσερις – παρά το γεγονός ότι κάποτε είχε ορκιστεί να ζει μόνο με ελαιόλαδο και μπαχαρικά ζάταρ. Ο 61χρονος πατέρας 13 παιδιών κρύβεται από το 2019, απολαμβάνοντας μια ζωή μέσα στην χλιδή σε πολυτελή ξενοδοχεία στο Κατάρ και την Τουρκία. Σύμφωνα με την Bild πετάει συχνά μεταξύ Τεχεράνης, Κωνσταντινούπολης, Μόσχας και Καΐρου με το ιδιωτικό του τζετ για να συναντήσει ηγέτες σε φιλικά κράτη, ενώ δύο από τους γιους του, ο Μαάζ και οΑμπντέλ Σαλάμ, εμφανίζονται συχνά σε αναρτήσεις τους στο Instagram να χαλαρώνουν σε κρεβάτια ξενοδοχείων στην Κωνσταντινούπολη ή τη Ντόχα.

Ο Μαάζ, ασχολείται με ακίνητα και στη Λωρίδα της Γάζας είναι γνωστός με το προσωνύμιο ο «πατέρας των σπιτιών», ενώ οι περισσότερες φωτογραφίες του είναι μαζί με ελκυστικές γυναίκες και τη συντροφιά πολλών μπουκαλιών αλκοόλ παρά την ισλαμική του πίστη, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. Ο αδελφός του Σαλάμ είναι το μαύρο πρόβατο της οικογένειας, αφού διαπιστώθηκε ότι απομυζούσε χρήματα ως αθλητικός πρεσβευτής του «Συμβουλίου της Σούρα» (Πολιτικό Γραφείο) της Χαμάς, προσθέτει η Bild. Το σχετικό δημοσίευμα υπολογίζει την καθαρή του αξία σε 2,5 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η ισραηλινή πρεσβεία στις ΗΠΑ ανεβάζει το ίδιο ποσό στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,2 δισ. δολάρια) και το i24News στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μια οικονομική αυτοκρατορία

Ο 67χρονος Χάλεντ Μασάλ είναι ο πρώην επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς. Έφυγε από τη Δαμασκό για να γλιτώσει από την Αραβική Άνοιξη στη Συρία και, όπως και ο Χανίγια, ζει τώρα στο Κατάρ. Από εκεί χειρίζεται ακίνητα και οικονομικές συναλλαγές για τη Χαμάς. Όταν έφυγε από τη Συρία, αναφέρει η Bild, λέγεται ότι πήρε 1.5 δισεκατομμύριο δολάρια από τα κεντρικά γραφεία της Χαμάς στη Δαμασκό. Η πρεσβεία του Ισραήλ στις ΗΠΑ ανεβάζει την καθαρή του περιουσία σε 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Μουσά Αμπού Μαρζούκ, 72 ετών, θεωρείται ο δεύτερος στην ιεραρχία της ομάδας και είναι κατά κάποιο τρόπο υπουργός Εξωτερικών. Αφού πέρασε 14 χρόνια στις ΗΠΑ (όπου το 1995 συνελήφθη για δραστηριότητες υποστήριξης της τρομοκρατίας και απελάθηκε μετά από δύο χρόνια), μετακόμισε από εκεί στην Ιορδανία, στη συνέχεια στη Συρία πριν καταφύγει στο Κάιρο το 2012. Παρά τη σύλληψή του, κράτησε τα χρήματά του και σήμερα η Bild αναφέρει ότι η περιουσία του υπολογίζεται στα 2 δισ. δολάρια, ενώ η ισραηλινή πρεσβεία στις ΗΠΑ κάνει λόγο για 3 δισ. δολάρια.

Ο Χάλεντ Μασάλ είναι ο πρώην επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς και ο Μουσά Αμπού Μαρζούκ ο δεύτερος στην ιεραρχία της

Τέλος ο τέταρτος της ηγετικής ομάδας των πάμπλουτων της Χαμάς, ο 67χρονος Γιούνις Καφίς είναι ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς διευθυντές της οργάνωσης και βρίσκεται στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ από το 2022, επειδή «συμμετέχει στη διεύθυνση των επιχειρήσεων της Χαμάς και [κατέχει] θέσεις-κλειδιά σε διάφορες εταιρείες που ελέγχονται από τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων της Agrogate Holding με έδρα το Σουδάν και της Trend GYO με έδρα την Τουρκία». Η Trend GYO, η οποία βρίσκεται επίσης στον αμερικανικό κατάλογο παρακολούθησης της τρομοκρατίας, ανέφερε το 2022 καθαρά κέρδη 57,8 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ).

Το μεγάλο χέρι στο εξωτερικό

Σύμφωνα, πάντως με το i24News, ο πλούτος που έχουν συγκεντρώσει τα κορυφαία στελέχη της Χαμάς είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Το διαδικτυακό μέσο υποστηρίζει ότι εκατοντάδες μεσαίου και υψηλού επιπέδου ηγέτες της Χαμάς έχουν μαζέψει εκατομμύρια χάρη στη φορολόγηση των αγαθών που εισάγονται στην επικράτεια και μέσω διεθνών δωρητών, κυρίως από το Κατάρ.

«Το Γραφείο Επενδύσεων της Χαμάς, η ηγεσία του οποίου επιβλέπει αυτό το δίκτυο, κατείχε περιουσιακά στοιχεία που εκτιμάται ότι αξίζουν περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών που λειτουργούν στο Σουδάν, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag, η Χαμάς έχει καταφέρει να χτίσει εκτός της Λωρίδας της Γάζας μια οικονομική αυτοκρατορία ύψους 600 εκατομμυρίων λιρών.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα