
Σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν ως επι το πλείστον οι ευρωπαϊκές αγορές, πλην του DAX, οι οποίες αποτύπωσαν αφενός τις διορθωτικές κινήσεις μετά από μια ικανοποιητική άνοδο, αλλά και αφετέρου τις ευρύτερες ανησυχίες που προκάλεσαν τα νέα στοιχεία από τις επιμέρους οικονομίες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,16%, τον κλάδο του πετρελαίου να χάνει 2,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,10% στις 7.410 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,11% στις 15.152 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,39% στις 6.986 μονάδες.
Σε επίπεδο τίτλων η UBS σημείωσε κέρδη 1,8%, αν και οι ζημίες που ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο του έτους ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι ζημίες διαμορφώθηκαν στα 785 εκατομμυρίων δολάρια έναντι 444 εκατ. δολαρίων που περίμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Απώλειες κοντά 1,6% σημείωσε και η φαρμακευτική εταιρεία Sanofi, καθώς οι Γάλλοι εισαγγελείς άνοιξαν προκαταρκτική έρευνα για πιθανή χειραγώγηση της αγοράς. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν «διάδοση ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών και χειραγώγηση τιμών», που σχετίζονται με προηγούμενες επικοινωνίες της εταιρείας.
Στα μάκρο της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία μειώθηκε κατά 1,4% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, Destatis. Η παραγωγή στον κλάδο μειώθηκε κατά 3,7% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2022.
Η πτωτική κίνηση οφείλεται κυρίως στη μείωση 9,2% στη φαρμακοβιομηχανία, ακολουθούμενη από πτώση 5% στην αυτοκινητοβιομηχανία σε μηνιαία βάση. Αντίθετα, η παραγωγή στον τομέα της κατασκευής μηχανημάτων και εξοπλισμού βελτιώθηκε κατά 4,1%.
Επίσης, οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 2,5% τον Οκτώβριο, υψηλότερα από την αύξηση 1,6% του προηγούμενου έτους, αλλά κάτω από τους μέσους όρους του τριμήνου και του δωδεκαμήνου αντίστοιχα. Όπως σχολίασε ο Paul Martin, επικεφαλής λιανικής στην KPMG στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πωλήσεις «παρέμειναν αδύναμες».
«Ενώ οι καταναλωτές λειτουργούν τώρα σε χαμηλότερο πληθωριστικό περιβάλλον σε σύγκριση με τον περασμένο Οκτώβριο, όπου ο πληθωρισμός κορυφώθηκε σε πάνω από 11%, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τελευταίοι 12 μήνες έχουν επηρεάσει την εμπιστοσύνη και την ικανότητά τους να ξοδεύουν», είπε ο Martin.
Επίσης, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 3,2% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2022, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του δείκτη τιμών των κατοικιών της Halifax. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές των κατοικιών τον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 1,1%, φτάνοντας τη μέση τιμή των 281.974 στερλινών.


Latest News

Wall Street: Τα φώτα στη Fed μετά το sell off της προηγούμενης εβδομάδας
Οι επενδυτές θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό, την ανεργία και την πορεία των επιτοκίων

Στα ίδια περίπου επίπεδα οι τιμές του πετρελαίου κι αυτή την εβδομάδα
Οι επενδυτές στην αγορά πετρελαίου σταθμίζουν τις μειούμενες προοπτικές ενός γρήγορου τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία

Μπέσεντ: Δεν ανησυχώ για την αγορά – Οι διορθώσεις είναι υγιείς
Ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ εκτιμά ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης μακροπρόθεσμα θα είναι θετική για τις αγορές

Σε χαμηλό 7μήνου οι μετοχές των Big Tech - Γιατί δεν δελεάζουν τους επιφυλακτικούς αγοραστες
Οι αναλυτές της Wall Street περιόρισαν πρόσφατα τις εκτιμήσεις τους για το 2025 για τις Magnificent Seven της Big Tech

Η αναταραχή στις αγορές βάζει στοπ στο πολυετές ράλι των Junk Bonds EM
Οι επενδυτές απομακρύνονται από τα junk bonds των αναδυόμενων αγορών και στρέφονται σε ομόλογα υψηλότερης πιστοληπτικής αξιολόγησης

Τι είδαν οι ξένοι και «μπαίνουν» μαζικά στις τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών «πήρε λίγη δόξα» και από το συνολικό bull market των ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων
![Χρυσός: Ο Τραμπ εκτοξεύει την τιμή – Ουρές στο θησαυροφυλάκιο του Λονδίνου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/gold-scaled-1-600x420.jpg)
Ο Τραμπ εκτοξεύει το χρυσό - Ουρές στο θησαυροφυλάκιο του Λονδίνου [γράφημα]
Τα ελβετικά διυλιστήρια εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο για να αλλάξουν το μέγεθος των ράβδων χρυσού που κατευθύνονται από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη

«Μάζεψε» τις απώλειες της εβδομάδας η Wall Street
Η Wall Street βρήκε σήμερα στήριξη στους χειρισμούς των Ρεπουμπλικανών προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης.

Ισχυρή γερμανική ώθηση έλαβαν οι ευρωαγορές
Ευφορία έφερε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η είδηση για τη συμφωνία Μερτς με το κόμμα των Πρασίνων για την άμυνα και τις υποδομές

Εβδομαδιαίο άλμα άνω του 4% για το ΧΑ - «Βλέπει» και τις 1.700 μονάδες
Η εγχώρια αγορά συνεχίζει να υπεραποδίδει έχοντας πληθωρική εικόνα σε πρωταγωνιστές από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση