Τα οικονομικά προβλήματα φαίνεται πως οδήγησαν τον Τούρκο δισεκατομμυριούχο Ferit Sahenk να αναζητήσει αγοραστή στην Επενδυτική Αρχή του Κατάρ (QIA) για ένα από τα πλέον φιλόδοξα project της εταιρείας του Dogus – το project Galataport στην Κωνσταντινούπολη.

Ο επιστήθιος φίλος του Recep Tayyip Erdogan που διαδέχτηκε τον πατέρα του Ayhan Sahenk στην ηγεσία της αυτοκρατορίας Dogus μετά το 1998, άρχισε να βρίσκεται αντιμέτωπος με προβλήματα όταν είκοσι χρόνια μετά, το 2018, άρχισε να πουλά πολυτελή ξενοδοχεία που ανήκαν στην εταιρεία.

Uber: Παρέχει διαδρομές με αερόστατο στην Καππαδοκία

Το project Galataport

Το έργο Galataport που περιλαμβάνει έναν τερματικό σταθμό κρουαζιέρας, ένα ξενοδοχείο, αλλά και πολλά καταστήματα λιανικής πώλησης και εστιατόρια, χρηματοδοτήθηκε εν μέρει με δάνειο 1,02 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια). Το κομμάτι που αφορά την κρουαζιέρα ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατασκευάστηκε από τον Όμιλο Sahenk’s Dogus και τον μικρότερο εταίρο Bilgili Holding στο πλαίσιο 30ετούς κρατικής σύμβασης. Οι προδιαγραφές του λιμανιού εξάλλου το έκαναν να αποτελεί μια φιλόδοξη επένδυση με βέβαιη απόδοση: το λιμάνι, στον Βόσπορο, έχει ακτογραμμή 1,2 χιλιομέτρων και προβλέπεται να υποδέχεται κατά μέσο όρο 25 εκατομμύρια επισκέπτες και 1,5 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Οι καθυστερήσεις που παρουσιάστηκαν ωστόσο είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση λειτουργίας του η οποία τελικά ξεκίνησε το 2021.

Η αναζήτηση πωλητή στο επενδυτικό ταμείο του Κατάρ βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, χωρίς να έχει γίνει γνωστό ούτε η διάρκεια των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων ούτε και εάν έχει προκύψει κάποια συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση ο Sahenk σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τυχόν έσοδα από μια τέτοια πιθανή πώληση για να αποπληρώσει το υπέρμετρο χρέος.

Ενώ τα νέα για την έναρξη των σχετικών συζητήσεων οδήγησαν τις μετοχές της Dogus REIT, θυγατρικής της εταιρείας χαρτοφυλακίου της Sahenk, αυξήθηκαν έως και 8,6% στην Κωνσταντινούπολη.

Από τα ψηλά στα χαμηλά

Η καθαρή περιουσία του ομίλου Sahenk αγγίζει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, με κύκλο εργασιών για το 2005 6 δισεκατομμύρια δολάρια, απασχολώντας περίπου 18.000 άτομα. Παραιτήθηκε από τον έλεγχο της Garanti Bank, πουλώντας το ένα τέταρτο της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας στη General Electric για 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2004, κάτι που θεωρήθηκε σημαντικό βήμα προς τη μεγαλύτερη απελευθέρωση του τουρκικού τραπεζικού τομέα, ο οποίος είχε πληγεί σοβαρά από οικονομική κρίση 2001.

Διαχειρίστηκε επίσης ακίνητα τουρκικών μέσων ενημέρωσης καταλαμβάνοντας περισσότερο από το 10% της διαφημιστικής αγοράς της χώρας. Ο πάλαι ποτέ 5ος πλουσιότερος άνθρωπος της Τουρκίας, δαπάνησε πολλά σε ξενοδοχεία, μαρίνες και εστιατόρια αφού πούλησε το μερίδιό του στην Turkiye Garanti Bankasi AS στην ισπανική BBVA για περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, η εταιρεία του προσπαθεί να συγκεντρώσει μετρητά και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που είχε δώσει στις τράπεζες ως μέρος μιας αναδιάρθρωσης χρέους. Το 2020, η εταιρεία συμφώνησε να πουλήσει ένα μερίδιο 30% από ένα πολυτελές εμπορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης σε έναν επενδυτικό βραχίονα της QIA.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή