
Στη θετική επίδραση που θα έχουν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στο ελληνικό ΑΕΠ και την υψηλή προστιθέμενη αξία τους επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που οργάνωσαν από κοινού ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, Α.Ε. κ. Johan Borgstam, και η εταιρεία Hexicon Power, σουηδικών συμφερόντων.
Στην πρώτη αυτή μεγάλη εκδήλωση που αφορούσε συγκεκριμένα μόνο τα πλωτά υπεράκτια αιολικά και πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του κ. Πρέσβη, στο επίκεντρο βρέθηκε η υψηλή τεχνογνωσία που διαθέτει η Hexicon στα πλωτά αιολικά και η συνεισφορά σε νέες θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη που μπορεί να κάνει ο σουηδικός όμιλος με την δημιουργία τέτοιων πάρκων στην Ελλάδα.
Υπεράκτια αιολικά πάρκα: Εκκίνηση με δύο πλωτά πιλοτικά έργα
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ελληνικής θυγατρικής Hexicon Power κ. Μικέλης Χατζηγάκης -γιος του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρη Χατζηγάκη- υπογράμμισε τη θετική επίδραση που θα έχουν τα υπεράκτια αιολικά στο ελληνικό ΑΕΠ. Ο κ. Χατζηγάκης τόνισε πως τα έργα αυτά είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας και μπορούν να δημιουργήσουν εξειδικευμένες και υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Στη συνέχεια ανέφερε πως «έχουμε μια πρωτοφανή ευκαιρία στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Να αναπτύξουμε ένα ολόκληρο εγχώριο οικοσύστημα γύρω από αυτά. Να στήσουμε μια ελληνική εφοδιαστική αλυσίδα που θα τονώσει την Ελληνική βιομηχανία. Άλλωστε έχουμε εξωστρεφείς Ελληνικές εταιρείες που έχουν δείξει ότι μπορούν να τα καταφέρουν διεθνώς… Έχουμε λιμάνια, εταιρείες υποθαλάσσιων καλωδίων, εταιρίες χάλυβα, ναυπηγεία… Και μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα ένα ευρωπαϊκό κέντρο για την εφοδιαστική αλυσίδα των υπεράκτιων αιολικών. Τώρα είναι η ευκαιρία για την Ελλάδα και δεν πρέπει να χαθεί».

Με την σειρά του ο κ. Henrik Baltscheffsky τ. Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon AB (2012-2021) και σήμερα Επικεφαλής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, σημείωσε πως η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα θαλάσσια αιολικά δυναμικά παγκοσμίως, μεγάλη ακτογραμμή και κατά βάση βαθιές θάλασσες που μπορούν να την καταστήσουν, δυνητικά, σε παγκόσμιο παίκτη στην θαλάσσια αιολική ενέργεια. Ο κ. Baltscheffsky μίλησε και για τα διεθνή έργα της εταιρείας και την ταχεία ανάπτυξη που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια. Έκανε ειδική αναφορά στην συνεργασία που έχει η Hexicon με την Shell όπου αναπτύσσουν από κοινού ένα από τα μεγαλύτερα πλωτά πάρκα παγκοσμίως 1.3 GW στην Κορέα. Επίσης, πρόσφατα η εταιρεία σήκωσε σημαντικά κεφάλαια της τάξης των €45 εκατ. από την Glennmont Partners.
Οι κ. Baltscheffsky και Χατζηγάκης έδωσαν τα εύσημα στην ΕΔΕΥΕΠ και την ελληνική κυβέρνηση για την σημαντική δουλειά που έχει κάνει πάνω στα υπεράκτια αιολικά και τόνισαν πως με αυτές τις κινήσεις κερδίζουν την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών. Ως ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών τονίστηκε ότι είναι η πολιτική και νομική δέσμευση των 2GW μόνο για τα υπεράκτια καθώς και η ανακοίνωση ότι θα υπάρξουν πιλοτικά πλωτά αιολικά που θα προετοιμάσουν και την εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα και θα προσελκύσουν επενδυτές πολύ νωρίτερα. Ο κ. Baltscheffsky υπογράμμισε ότι με βάση τη διεθνή εμπειρία της Hexicon τώρα είναι η ευκαιρία για την υλοποίηση πιλοτικών πλωτών προγραμμάτων που συμβάλλουν στην ομαλή προετοιμασία της εγχώριας αγοράς έως ότου γίνουν οι μεγάλοι διαγωνισμοί και τοποθετούν την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη αυτής της ταχύτατα αναπτυσσόμενης αγοράς.


Latest News

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ

Καμπανάκι IRENA για τις ΑΠΕ - Δεν είναι αρκετές, παρά την αύξηση ρεκόρ το 2024
To συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τις αύξησης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ προέρχεται από ηλιακά και αιολικά έργα

Η σουηδική Vattenfall θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στη Γερμανία
Το ένα απο τα δύο πάρκα που θα κατασκευάσει στη Βόρεια Θάλασσα η σουηδική Vattenfall θα είναι δυναμικότητας 980 MW

Plenitude: Ξεκινά την κατασκευή νέου σταθμού ηλιακής ενέργειας 90MW στην Ισπανία
Η νέα μονάδα θα αναπτυχθεί σε έκταση περίπου 120 εκταρίων και θα συνδεθεί με το δίκτυο διανομής μέσω υπόγειας γραμμής μέσης τάσης μήκους 6 χλμ.

Συμπράξεις καινοτομίας στην ΕΕ για φωτοβολταϊκά, προηγμένα υλικά και κλωστοϋφαντουργία
Οι συμπράξεις συστάθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη»

Στο 47% η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στην ΕΕ από ΑΠΕ [γραφήματα]
H Δανία είχε το υψηλότερο μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Νέο επενδυτικό χτύπημα από τον όμιλο Aktor – Εξαγοράζει το 51% της Sunforce One
Ο Όμιλος Aktor θα συνεργαστεί με την Greenline για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ

Συνάντηση ΕΛΕΤΑΕΝ με τον Αλέξη Χαρίτση
Μεταξύ άλλων, τέθηκε ο ενεργειακός σχειδασμός και στην ανάγκη για ισορροπημένο μείγμα τεχνολογιών Α.Π.Ε. ώστε να μειωθούν οι περικοπές ενέργειας

Elpedison: Κατασκευάζει ηλιοθερμικό σύστημα παραγωγής ατμού
Το έργο αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, σχετικά με τη βελτίωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος

Πόσα πλωτά φωτοβολταϊκά πήραν το «πράσινο φως» - Ποιος κόφτης μπαίνει
Μόνο την ανάπτυξη πιλοτικών έργων στη θάλασσα και σε τεχνητές υδάτινες επιφάνειες επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία