Ανυποχώρητη στην εφαρμογή του νέου τεκμαρτού συστήματος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών εμφανίζεται η κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις των κομμάτων και επαγγελματικών φορέων. Ωστόσο, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό ένα μικρό παράθυρο για βελτιώσεις σε σχέση με όσα ανακοινώθηκαν για το νέο φορολογικό καθεστώς των ελευθέρων επαγγελματιών, χωρίς όμως να αλλοιώνεται η φιλοσοφία της καθιέρωσης ελάχιστου τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος και ελάχιστου φόρου.
Πάταξη φοροδιαφυγής: 16 ερωτήσεις – απαντήσεις για το νέο νομοσχέδιο
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών εάν υπάρξουν αλλαγές, αυτές θα αποφασιστούν μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης και αφού εξεταστούν οι παρατηρήσεις που θα κατατεθούν στα πλαίσια του διαλόγου. «Αυτήν την στιγμή δεν εξετάζουμε βελτιώσεις. Κάνουμε τον διάλογο, ακούμε τις όποιες παρατηρήσεις και αντιρρήσεις. Καθ’ όλη τη διαδικασία τη διαβουλευτική, η κυβέρνηση αυτή ακούει, αλλά δεν θα αλλάξει ο σκοπός του νομοσχεδίου. Δεν φτάνει να ακούσουμε ότι κάτι δε μας αρέσει, πρέπει να ακούμε και τις εναλλακτικές» δηλώνει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης.
Το φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση σε 10-15 ημέρες με στόχο την κατάθεση και τη ψήφισή του από τη Βουλή εντός του Δεκεμβρίου πριν τη ψήφιση του νέου προϋπολογισμού.
Διορθώσεις
Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών γράφουν τις διατάξεις για το νέο φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι γίνονται διορθώσεις σε περιπτώσεις που αφορούν:
– Επιχειρήσεις που ασκούνται από άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών εφόσον τα πρόσωπα αυτά ασκούν την επιχείρηση ή το επάγγελμα την τελευταία δεκαετία.
– Επιχειρήσεις που υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές μέχρι ολική καταστροφή από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς κατά τη διάρκεια του 2023, με αποτέλεσμα να υπάρχει αναγκαστική διακοπή λειτουργίας.
– Συνταξιούχους οι οποίοι για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους συνεχίζουν να ασκούν το επάγγελμά τους.
Τα στοιχεία από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων και τα συγκριτικά δεδομένα με την Ευρώπη, αποκαλύπτουν ότι ο μέσος μισθωτός πληρώνει μεγαλύτερο φόρο ετησίως στο κράτος από το 85% των ελευθέρων επαγγελματιών που δηλώνουν εισοδήματα αμιγώς από το ελεύθερο επάγγελμα ενώ στη χώρα μας, η συνεισφορά των ελευθέρων επαγγελματιών στον προϋπολογισμό είναι μόλις 2,1% των εσόδων, ενώ στην ΕΕ και την ευρωζώνη υπερδιπλάσια και φτάνει στο 5,2% των εσόδων.
Σύμφωνα με τη στατιστική επεξεργασία των δηλώσεων:
– 6,6 εκατομμύρια φορολογούμενοι δήλωσαν πέρυσι εισοδήματα 84,2 δισ. ευρώ με τον συνολικό φόρο που βεβαιώθηκε στα 8,899 δισ. ευρώ .
– Από τα 84,2 δισ. ευρώ δηλωθέντος εισοδήματος οι μισθωτοί δήλωσαν τα 35,6 δισ. ευρώ και οι συνταξιούχοι επιπλέον 25,4 δισ. ευρώ. Τα 60 δισ. από τα 84 δισ. ευρώ των συνολικών εισοδημάτων δηλώνονται από μισθωτούς και συνταξιούχους.
– Από τα 8,9 δισ. ευρώ των βεβαιωμένων φόρων, τα 3,8 δισ. ευρώ αφορούν στους μισθωτούς και τα 1,9 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους. Συνολικά 5,7 δισ. ευρώ φόρων σε σύνολο 8,9 δισ. ευρώ.
– Το εισόδημα που δήλωσαν οι ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα ελευθέρων επαγγελματιών ανήλθε σε 11,9 δισ. ευρώ και οι φόροι που βεβαιώθηκαν 1,9 δισ. ευρώ.
– Από τους 750.000 χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες οι 500.000 περίπου χιλιάδες έχουν εισοδήματα μόνο από την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος ενώ οι 250.000 έχουν εισοδήματα και από μισθούς / συντάξεις. Το 54% των αμιγώς ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν μηδενικό εισόδημα, ενώ το 85% αυτών δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από τις 10 χιλιάδες ευρώ. Ο μέσος φόρος εισοδήματος που εισπράττει το κράτος από αυτό το 85% των ελευθέρων επαγγελματιών – δηλαδή 425.000 ελ. επαγγελματίες – είναι 217 ευρώ ετησίως, ποσό που ανεβαίνει στα 867 ευρώ με το τέλος επιτηδεύματος.
– Το 37 % των αυτοαπασχολούμενων (272.000) πληρώνουν μηδενικό φόρο εισοδήματος. Από αυτούς οι 75.000 (10%) δεν πληρώνουν ούτε το τέλος επιτηδεύματος, άρα έχουν μηδενική συμμετοχή στα άμεσα φορολογικά έσοδα και οι υπόλοιποι 197.000 (27% του συνόλου) πληρώνουν μόνο το τέλος επιτηδεύματος.
– 21.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από τα όρια του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (2.400 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 3.600 ευρώ για ζευγάρι κ.λπ.) και έτσι εισπράττουν μηνιαίως τουλάχιστον 200 ευρώ μέσω του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Latest News
Από Δευτέρα τα πρόστιμα για τα ταξί που δεν έχουν το αυτοκόλλητο για το POS
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ πραγματοποίησαν ελέγχους κάνοντας συστάσεις σε όσους οδηγούς δεν έχουν συμμορφωθεί
Πώς δηλώνεται η ακινησία οχημάτων λόγω κλοπής ή θανάτου
Τι προβλέπει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τα οχήματα
Ο «οδικός χάρτης» των αυξήσεων στους μισθούς μέχρι το 2027
Με 40 ευρώ κατ’ ελάχιστο θα αναπροσαρμόζονται τα κατώτατα όρια τα επόμενα χρόνια – Τι σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας
Bonus στους ελεγκτές της επιθεώρησης εργασίας - Τι θα «σκανάρουν» [πίνακες]
Η Επιθεώρηση Εργασίας προσπαθεί πλέον να βάλει όση περισσότερη τεχνολογία γίνεται στους ελέγχους της
Νέο σύστημα αύξησης των εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών
Αποσύνδεση ασφαλιστικών κρατήσεων προς ΕΦΚΑ από τον πληθωρισμό και σύνδεση με τη μεταβολή μισθών του ιδιωτικού τομέα από το 2025
Έρχεται το «ατομικό portofolio» - Τι θα προσφέρει σε κάθε ασφαλισμένο
Εντός του 2025 έρχεται η πλήρης ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ - Όλες οι υπηρεσίες και οι πληροφορίες θα είναι άμεσα προσβάσιμες
Ανατροπή στα ζευγάρια - Τι αλλάζει με τις κοινές φορολογικές δηλώσεις
Τι αλλαγές φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο στις φορολογικές δηλώσεις - Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμο
Πιτσιλής: Οι οκτώ σύγχρονες προκλήσεις των φορολογικών διοικήσεων – Ο ρόλος της ΑΙ
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής μίλησε στο 17ο Συνέδριο των φορολογικών διοικήσεων του ΟΟΣΑ
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Τα «μυστικά» για προσαύξηση στη σύνταξη [παράδειγμα]
Προϋπόθεση για τον ΕΦΚΑ η ολοκλήρωση της απασχόλησης και η υποβολή αίτησης στο ασφαλιστικό ταμείο
«Λίφτινγκ» στο φοροκίνητρο για κενές κατοικίες, Airbnb - Το σχέδιο
Ανοιχτό σε βελτιώσεις σε διατάξεις του υπό διαβούλευση φορολογικού νομοσχεδίου το υπουργείο Οικονομικών