Προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων για το πρασίνισμα των δραστηριοτήτων τους αλλά και έργα αναβάθμισης υποδομών όπως και προστασίας του περιβάλλοντος ενέκρινε η κυβερνητική επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Δημιουργούμε τις συνθήκες που μας οδήγησαν στο 2010

Στο σύνολο τους χρηματοδοτούνται με πόρους ύψους 632 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ΕΣΠΑ) και πρόκειται να κινητοποιήσουν επενδύσεις στην αγορά.

Πρόκειται συνολικά για 11 έργα, για τα οποία ο ΟΤ παρουσιάζει τους προϋπολογισμούς τους και αυτά ετοιμάζεται τώρα να τα τρέξει η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ.

«Αλλάζω συσκευή» για επιχειρήσεις

Από τα πολυαναμενόμενα προγράμματα που πρόκειται να ανοίξουν σήμερα και αφορούν στις ενισχύσεις επιχειρήσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι και το «Αλλάζω συσκευή» για επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα αφορά σε χρηματοδοτική στήριξη επιχειρήσεων για μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας, με την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού, κυρίως θέρμανσης – ψύξης, σε αντικατάσταση υφιστάμενου εξοπλισμού.

Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 189 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 90 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 99 εκατ. ευρώ από ιδιωτική συμμετοχή.

Antinero II και III

Τα περισσότερα κονδύλια που θα διατεθούν από τα συνολικά 11 έργα είναι τα Antinero.

Πρόκειται για τη χρηματοδότηση των εργασιών καθαρισμού των δασών και διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών ώστε να προστατευτούν από τις πυρκαγιές.

Το Antιnero ΙΙΙ έρχεται σε συνέχεια της υλοποίησης των προγραμμάτων Antinero I και ΙΙ και λόγω των πρόσφατων δασικών πυρκαγιών, κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω υλοποίηση δράσεων αντιπυρικής προστασίας κατά τα έτη 2024 και 2025. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 200 εκ. ευρώ και το PPF θα ξεκινήσει τους διαγωνισμούς για την ανάθεση των εργασιών σε εργολαβίες.

Επίσης το Antinero II επεκτείνεται με την ένταξη αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 86,43 εκατ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα οκτώ έργα, είναι:

1.           Αναβάθμιση των εθνικών χερσαίων Συνοριακών Σημείων Διέλευσης

Το έργο περιλαμβάνει την αναβάθμιση των πυλών εισόδου/εξόδου των χερσαίων συνόρων της, με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, ώστε να καλύπτουν τις αυξανόμενες ανάγκες εισόδου πολιτών τρίτων χωρών και αγαθών, ενισχύοντας παράλληλα και το σχέδιο της εθνικής πολιτικής και ασφάλειας.

Ο προϋπολογισμός του είναι 80,65 εκατ. ευρώ με τους πόρους να προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

2.           Αναβάθμιση οδικού συνοριακού σταθμού Κήπων Έβρου

Το έργο περιλαμβάνει την αναβάθμιση του Οδικού Συνοριακού Σταθμού Κήπων με πόρους 4,84 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ και το ΠΕΠ

3.           Υλοποίηση παρεμβάσεων υπόχρεων λιμενικών εγκαταστάσεων του ΔΕΔ-Μ στην εφαρμογή́ του Κώδικα «International Ship and Port Facilities Security Code» (ISPS)

Η χρηματοδότηση αφορά στην προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού ασφάλειας από τους αρμόδιους Φορείς Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης των υπόχρεων Λιμένων (ΦΔΕΛ), σύμφωνα με τα αντίστοιχα Σχέδια Ασφαλείας. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 17,45 εκατ. ευρώ και είναι πόροι του ΕΣΠΑ

4.           Επιβατικός σταθμός λιμένα Σούδας. Ανέγερση νέου Σταθμού́ Επιβατών στον λιμένα της Σούδας

Το έργο αφορά στην ανέγερση νέου Σταθμού Επιβατών στον λιμένα της Σούδας, με βάση το σχέδιο του λιμένα. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι στα 10,42 εκατ ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

5.           Εκβάθυνση διαύλου και λιμενολεκάνης – επέκταση προβλήτας και κρηπιδωμάτων λιμένα Στυλίδας

Το έργο αφορά στην εκβάθυνση διαύλου και λιμενολεκάνης, καθώς και στην επέκταση προβλήτας και κρηπιδωμάτων στον λιμένα Στυλίδας και χρηματοδοτείται με 15,80 εκατ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

6.           Σχέδιο για την αντικατάσταση του στόλου επιβατηγού ναυτιλίας και μείωση του αποτυπώματος

Το προτεινόμενο έργο έχει ως αντικείμενο την κατάρτιση αναλυτικής μελέτης, στρατηγικής και ανάπτυξης μηχανισμού χρηματοδότησης για τη σταδιακή ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου της χώρας, με στόχο τη μείωση εκπομπών CO2 και την επιτάχυνση και εξομάλυνση της πράσινης μετάβασης στον κρίσιμο αυτό κλάδο.

Στα 1,23 εκατ. ευρώ είναι το ύψος της δράσης.

7.           Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου και Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής και Θαλάσσιας Ρύπανσης (Air & Marine Pollution)

Το έργο αφορά την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου και παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής και θαλάσσιας ρύπανσης, σε συγκεκριμένες περιοχές ενδιαφέροντος που θα υποδειχθούν στη μελέτη εφαρμογής, με σκοπό την υποστήριξη λήψης αποφάσεων από τις αρμόδιες αρχές. Στα 26,18 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός.

8.           Ολοκλήρωση των διαδικασιών καταγραφής στο Εθνικό Κτηματολόγιο, την προστασία και την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών

Το έργο αφορά στην ολοκλήρωση των διαδικασιών καταγραφής στο Εθνικό Κτηματολόγιο, την προστασία και την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 6 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας