Βουτιά έκαναν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο καθώς υποχώρησαν κατά 12,4% σε ετήσια βάση, ενώ σε επίπεδο ΕΕ υποχώρησαν κατά 11,2%. Τον Σεπτέμβριο 2023 έναντι του Αυγούστου 2023 η πτώση ήταν 0,5% στην ευρωζώνη και 0,6% στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Bιομηχανία: Μείωση κατά 2,2% στις τιμές παραγωγού στην ΕΕ το α΄τρίμηνο 2023

Στην Ελλάδα οι τιμές παρουσίασαν νέα αύξηση κατά 1,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Αύγουστο, ενώ σε ετήσια βάση υποχώρησαν κατά 4,7%.

Συνολικά σε επίπεδο ευρωζώνης, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στη ζώνη, σε μηνιαία βάση αυξήθηκαν κατά 2,2% στον ενεργειακό τομέα, ενώ οι τιμές παρέμειναν σταθερές για τα κεφαλαιουχικά αγαθά και για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και μειώθηκαν κατά 0,2% τόσο για τα ενδιάμεσα αγαθά όσο και για τα μη – ανθεκτικά καταναλωτικά αγαθά. Οι τιμές στο σύνολο του κλάδου εξαιρουμένης της ενέργειας μειώθηκαν κατά 0,1%.

Στην ΕΕ, οι τιμές βιομηχανικού παραγωγού αυξήθηκαν κατά 2,1% στον ενεργειακό τομέα και κατά 0,1% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά, ενώ οι τιμές παρέμειναν σταθερές για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,1% για τα ενδιάμεσα αγαθά και κατά 0,2% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά εμπορεύματα. Οι τιμές στο σύνολο του κλάδου χωρίς την ενέργεια μειώθηκαν κατά 0,1%.

Οι μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις στις τιμές βιομηχανικού παραγωγού παρατηρήθηκαν στο Λουξεμβούργο (+28,5%), τη Ρουμανία (+2,6%) και τη Βουλγαρία (+2,1%), ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στη Φινλανδία (-0,9%), την Κύπρο και την Πολωνία ( τόσο -0,3%) όσο και στη Γερμανία (-0,2%).

Ετήσια σύγκριση ανά κύριο βιομηχανικό όμιλο και ανά κράτος μέλος

Οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία σε επίπεδο ευρωζώνης σε ετήσια βάση μειώθηκαν κατά 31,3% στον τομέα της ενέργειας και κατά 4,8% στα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ αυξήθηκαν κατά 3,9% στα κεφαλαιουχικά αγαθά, κατά 4,3% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 5,5% για μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Οι τιμές στο σύνολο του κλάδου χωρίς την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 0,5%.

Αντίστοιχα, σε επίπεδο ΕΕ, οι τιμές μειώθηκαν κατά 28,5% στον ενεργειακό τομέα και κατά 4,7% στα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ αυξήθηκαν κατά 3,7% για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 3,8% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά και κατά 5,4% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά . Οι τιμές στο σύνολο του κλάδου χωρίς την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 0,4%.

Πού καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες μειώσεις

Οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (-38,9%), στη Βουλγαρία (-32,0%) και στην Ιταλία (-18,3%). Οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (+23,8%), στην Ουγγαρία (+7,1%) και στη Σλοβενία (+3,1%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Θεοδωρικάκος: Δεν είναι αποδεκτές αυξήσεις 15% στα ασφάλιστρα Υγείας – Έρχεται νέος νόμος – Τέλος ο δείκτης ΙΟΒΕ
Οικονομία |

Θεοδωρικάκος: Δεν είναι αποδεκτές αυξήσεις 15% στα ασφάλιστρα Υγείας - Έρχεται νέος νόμος - Τέλος ο δείκτης ΙΟΒΕ

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος κάλεσε τις εταιρείες να προσαρμοστούν άμεσα – Έλεγχος και για καρτέλ στην ιδιωτική υγεία - Πλήρης επιβεβαίωση του ΟΤ