
Βουτιά έκαναν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο καθώς υποχώρησαν κατά 12,4% σε ετήσια βάση, ενώ σε επίπεδο ΕΕ υποχώρησαν κατά 11,2%. Τον Σεπτέμβριο 2023 έναντι του Αυγούστου 2023 η πτώση ήταν 0,5% στην ευρωζώνη και 0,6% στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.
Bιομηχανία: Μείωση κατά 2,2% στις τιμές παραγωγού στην ΕΕ το α΄τρίμηνο 2023
Στην Ελλάδα οι τιμές παρουσίασαν νέα αύξηση κατά 1,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Αύγουστο, ενώ σε ετήσια βάση υποχώρησαν κατά 4,7%.

Συνολικά σε επίπεδο ευρωζώνης, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στη ζώνη, σε μηνιαία βάση αυξήθηκαν κατά 2,2% στον ενεργειακό τομέα, ενώ οι τιμές παρέμειναν σταθερές για τα κεφαλαιουχικά αγαθά και για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και μειώθηκαν κατά 0,2% τόσο για τα ενδιάμεσα αγαθά όσο και για τα μη – ανθεκτικά καταναλωτικά αγαθά. Οι τιμές στο σύνολο του κλάδου εξαιρουμένης της ενέργειας μειώθηκαν κατά 0,1%.
Στην ΕΕ, οι τιμές βιομηχανικού παραγωγού αυξήθηκαν κατά 2,1% στον ενεργειακό τομέα και κατά 0,1% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά, ενώ οι τιμές παρέμειναν σταθερές για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,1% για τα ενδιάμεσα αγαθά και κατά 0,2% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά εμπορεύματα. Οι τιμές στο σύνολο του κλάδου χωρίς την ενέργεια μειώθηκαν κατά 0,1%.
Οι μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις στις τιμές βιομηχανικού παραγωγού παρατηρήθηκαν στο Λουξεμβούργο (+28,5%), τη Ρουμανία (+2,6%) και τη Βουλγαρία (+2,1%), ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στη Φινλανδία (-0,9%), την Κύπρο και την Πολωνία ( τόσο -0,3%) όσο και στη Γερμανία (-0,2%).
Ετήσια σύγκριση ανά κύριο βιομηχανικό όμιλο και ανά κράτος μέλος
Οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία σε επίπεδο ευρωζώνης σε ετήσια βάση μειώθηκαν κατά 31,3% στον τομέα της ενέργειας και κατά 4,8% στα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ αυξήθηκαν κατά 3,9% στα κεφαλαιουχικά αγαθά, κατά 4,3% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 5,5% για μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Οι τιμές στο σύνολο του κλάδου χωρίς την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 0,5%.
Αντίστοιχα, σε επίπεδο ΕΕ, οι τιμές μειώθηκαν κατά 28,5% στον ενεργειακό τομέα και κατά 4,7% στα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ αυξήθηκαν κατά 3,7% για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 3,8% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά και κατά 5,4% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά . Οι τιμές στο σύνολο του κλάδου χωρίς την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 0,4%.
Πού καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες μειώσεις
Οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (-38,9%), στη Βουλγαρία (-32,0%) και στην Ιταλία (-18,3%). Οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (+23,8%), στην Ουγγαρία (+7,1%) και στη Σλοβενία (+3,1%).


Latest News

Αρίστος Δοξιάδης: «Εγώ είμαι ο πρωτάρης της κυβέρνησης»
«Έχουμε μπροστά μας ένα σημαντικό έργο να συνεχίσουμε» είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος στην τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Ανάπτυξης

eGov-KYB: Στοιχεία επιχειρήσεων με ένα κλικ
Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο στην κατεύθυνση του περιορισμού της γραφειοκρατίας και της εξοικονόμησης χρόνου.

Ο «χάρτης» των πληρωμών - Πότε θα καταβληθούν επιδόματα και συντάξεις
Αναλυτικά οι πληρωμές και οι δικαιούχοι

Μητσοτάκης για Moody’s: Πλήρως προσηλωμένοι στις μεταρρυθμίσεις
«Η αναβάθμιση της Ελλάδας σε Baa3 της Moody's σηματοδοτεί το τελευταίο βήμα για την αποκατάσταση της επενδυτικής μας βαθμίδας από όλους τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης», επισημαίνει.

Με προϊόντα made in Greece γεμίζουν το καλάθι τους οι καταναλωτές - Τι δείχνει έρευνα
Οι καταναλωτές συνεχίζουν να επιλέγουν για τις αγορές τους προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (private label)

Ποιος Ευρωπαίος ζει περισσότερο - Η πρωταθλήτρια περιοχή στην Ελλάδα
Οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες κατά 3-10 χρόνια, ανάλογα με τη χώρα

Πού ψάχνουν πολυτελή ακίνητα τα βαριά πορτοφόλια - Οι περιοχές
Τα πολυτελή ακίνητα κερδίσουν συνεχώς νέο έδαφος - H Ελλάδα κατατάσσεται στις 10 πρώτες χώρες παγκοσμίως στις προβλεπόμενες καθαρές εισροές εκατομμυριούχων για το 2024

Τρία στοιχήματα για 5 οικονομικά υπουργεία - Το guidance Μαξίμου μέχρι τις εκλογές
Η κυβέρνηση θέλει σε βάθος 2ετίας να ανακοινώνει σταδιακά τα θετικά μέτρα που αφορούν το εισόδημα, τις αλλαγές στις κλίμακες φορολογίας και να επιταχύνει τις δράσεις για υποδομές και τις συγκοινωνίες.

Ολοκληρώθηκε το παζλ της επενδυτικής βαθμίδας - Τι σημαίνει ο «χρησμός» της Moody's
Η Moody’s Ratings αναβάθμισε την ελληνική οικονομία σε Baa3 από Ba1. Η προοπτική έχει αλλάξει σε σταθερή από θετική

Παπαθανάσης: Η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της την κρίση χρέους
«Η Ελλάδα, παρά τις διεθνείς πολυεπίπεδες αναταράξεις, έχει αλλάξει σελίδα», τόνισε ο κ. Παπαθανάσης