Αρνητικό πρόσημο κατέγραψε το 2022 η παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ, με τις καλλιέργειες να έχουν επηρεαστεί από την ξηρασία, που επικράτησε σε κύριες παραγωγικές χώρες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2022 η ΕΕ παρήγαγε 270,9 εκατ. τόνους σιτηρών, λιγότεροι κατά 26,7 εκατ. τόνους από το 2021, που ισοδυναμεί με μείωση κατά 9%.
ΕΕ: Μονομερείς περιορισμοί στα ουκρανικά σιτηρά από 3 χώρες
Η Γαλλία συγκέντρωσε 59,9 εκατ. τόνους σιτηρών το 2022, η οποία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός στην ΕΕ, συνεισφέροντας το 22% της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής. Η Γερμανία συγκόμισε 43,5 εκατ. τόνους σιτηρών (16% του συνόλου της ΕΕ), η Πολωνία 35 εκατ. τόνοι (13%), η Ισπανία 19,3 εκατ. τόνοι (7%) και η Ρουμανία 18,9 εκατ. τόνους (επίσης το 7% του συνόλου της ΕΕ).
Πού οφείλεται η μείωση
Η συνολική μείωση της συγκομιδής παραγωγής σιτηρών της ΕΕ το 2022 οφείλεται στην ξηρασία που επικράτησε σε ευρωπαϊκές χώρες και είχε ως αποτέλεσμα η Ρουμανία να καταγράφει μείωση κατά 32% (μείωση 8,9 εκατ. τόνους), η Γαλλία κατά 10% (μείωση 7 εκατ. τόνους), η Ισπανία κατά 24% (μείωση 6,2 εκατ. τόνους) και η Ουγγαρία κατά 35% (μείωση 4,9 εκατ. τόνους).
Ωστόσο, υπήρχαν πολύ λίγες χώρες όπου η συνολική συγκομιδή σιτηρών αυξήθηκε. Στη λίστα περιλαμβάνεται η Γερμανία, η οποία αύξησε την παραγωγή κατά 3% (1,1 εκατ. τόνους), η Φινλανδία κατά 39% (ανάκαμψη 1 εκατ. τόνων μετά από μια κακή συγκομιδή το 2021 ) και η Πολωνία κατά 3% (αύξηση 1 εκατ. τόνους).
Μειωμένες παραγωγές
Μειωμένες εμφανίζονται οι παραγωγές σε μαλακό σιτάρι, καλαμπόκι και σίκαλη,ενώ σχεδόν αμετάβλητες παρέμειναν οι παραγωγές σε κριθάρι και βρώμη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ΕΕ συγκέντρωσε 126,7 εκατ. τόνους μαλακού σίτου το 2022, 3,2 εκατ. τόνους λιγότερο από το 2021, καταγράφοντας μείωση κατά 2%. Η παραγωγή καλαμποκιού μειώθηκε κατά 27% φτάνοντας τους 53 εκατ. τόνους το 2022 (20 εκατ. τόνους λιγότερο από το 2021).
Η παραγωγή κριθαριού το 2022 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη αγγίζοντας τους 52 εκατ. τόνους, όπως και η παραγωγή βρώμης σε 7,5 εκατ. τόνους. Αντίθετα, η παραγωγή σίκαλης μειώθηκε κατά 8% φτάνοντας τους 7,8 εκατ. τόνους το 2022.
Το θερμικό στρες
Η εκτεταμένη ξηρασία και το θερμικό στρες επηρέασαν την παραγωγή σιτηρών, καθώς η φυτική παραγωγή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις καιρικές συνθήκες, τόσο κατά την καλλιεργητική περίοδο όσο και κατά τη συγκομιδή. Σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, οι μέγιστες ημερήσιες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2022 ήταν οι θερμότερες ή οι δεύτερες θερμότερες που καταγράφηκαν από το 1991.
Latest News
Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025
Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» - Οι κατηγορίες που θα βραβευθούν
Εν αναμονή οι αγρότες για τη συνάντηση με τους υπουργούς – Παραταγμένα τα τρακτέρ
Ενισχύονται και δυναμώνουν τα μπλόκα σε κομβικά σημεία - Καθημερινές οι αγωνιστικές δράσεις για τους αγρότες
Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής
«Η Μεσογειακή Διατροφή ζει και σώζει ζωές!», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε)
Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου το πρόγραμμα Leader
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του «34ου Συνέδριου Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών περιοχών του ΥΠΑΑΤ μέσω του προγράμματος LEADER»
Απεργιακή κινητοποίηση των κτηνιάτρων του δημοσίου - Τι ζητούν
Τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα που προβάλουν οι κτηνίατροι δημοσίου εκφράζουν παραγωγικοί φορείς του πρωτογενούς τομέα
Ποια μέτρα ανακοίνωσε από την Αλεξανδρούπολη σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας
Τι ανακοίνωσε για τις αποζημιώσεις από τις ζωονόσους, τις ζωοτροφές, το μέτρο για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου
Ενίσχυση της μοριοδότησης των Συνεταιρισμών για επενδύσεις, ζητά η ΕΘΕΑΣ
Κρίσιμη για την οικονομική βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της υπαίθρου οι επενδύσεις των αγροτικών συνεταιρισμών, τονίζει η ΕΘΕΑΣ
Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση των αγροτών με υπουργούς - Τι θα ζητήσουν
Ποια αιτήματα θα προτάξουν οι αγρότες στη συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς - Συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις
Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ
Να αξιοποιηθεί κάθε νομοθετική ευκαιρία στην ΕΕ για να επιταχυνθεί η διάσωση των αμπελώνων, ζητά η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για το κρασί
Από το χωράφι στο ράφι - Εφτά φορές πάνω οι τιμές σε αγροτικά προϊόντα [γραφήματα]
Αγρότες και κτηνοτρόφοι μιλούν στον ΟΤ για τη διαφορά των τιμών σε κρέας, γάλα και φρούτα - Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν