Πάνω από το 90% των μη μισθωτών (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες) επιλέγει τη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία για την ασφάλισή του, προκειμένου να μειώσει το μηνιαίο ασφαλιστικό κόστος, κάτι που οδηγεί μεσομακροπρόθεσμα και στη λήψη χαμηλής σύνταξης.
Οι «μη μισθωτοί», δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες, συμμετέχοντες σε εταιρείες, αγρότες κ.λπ., καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές με βάση την ασφαλιστική κατηγορία που επιλέγουν.
Την επιλογή αυτή μπορούν να τη μεταβάλλουν οποτεδήποτε. Η μεταβολή όμως ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Ετσι, λοιπόν, πλησιάζει ο χρόνος που έχει κάποιος τη δυνατότητα να αλλάξει την κατηγορία ασφάλισής του.
Ποια είναι η καλύτερη χώρα για συνταξιούχους
Υπολογισμός σύνταξης
Η σύνταξη υπολογίζεται με τον μέσο όρο των εισφορών που έχει καταβάλει ο ελεύθερος επαγγελματίας από το 2002 μέχρι τον χρόνο που συνταξιοδοτείται. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που αρχίζει ασφάλιση σήμερα θα λάβει σύνταξη με βάση τον μέσο όρο εισφορών του συνόλου του ασφαλιστικού βίου.
Τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι η πλειονότητα (περίπου το 90%) των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών επιλέγει για καταβολή εισφορών την πρώτη, την κατώτερη δηλαδή ασφαλιστική κατηγορία.
Ετσι, ένας ελεύθερος επαγγελματίας αναλαμβάνει υποχρέωση να καταβάλλει ανά μήνα 240,25 ευρώ (169,95 ευρώ για κλάδο κύριας σύνταξης, 60,30 ευρώ για κλάδο ασθένειας και 10 ευρώ για ανεργία).
Με τα σημερινά δεδομένα η σύνταξη που θα αποδοθεί σε κάποιον που επιλέγει την κατηγορία αυτή, μετά τα σαράντα έτη ασφάλισης, θα ανέρχεται σε 828 ευρώ.
Αντίστοιχα, κάποιος που επιλέγει την τρίτη ασφαλιστική κατηγορία θα καταβάλλει κάθε μήνα 341,13 ευρώ, μετά δε τα σαράντα έτη ασφάλισης, διατηρώντας την ίδια κατηγορία, θα λάβει σύνταξη 1.060 ευρώ. Αν κάποιος επιλέξει την ανώτερη, δηλαδή την έκτη ασφαλιστική κατηγορία, θα καταβάλλει ανά μήνα 630,60 ευρώ και μετά τα σαράντα έτη ασφάλισης, διατηρώντας την ίδια αυτή κατηγορία, θα λάβει σύνταξη 1.784 ευρώ.
Η διαφορά μεταξύ πρώτης και έκτης ασφαλιστικής κατηγορίας είναι εμφανέστατη, όπως εμφανέστατη είναι και η διαφορά στο ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς που θα καταβάλλει.
Αύξηση εισφορών
Παράλληλα, από τον Ιανουάριο του 2024 οι ασφαλιστικές εισφορές θα αυξηθούν γύρω στο 4%, όσο δηλαδή είναι και το ποσοστό του πληθωρισμού του 2023. Πέρυσι, εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού, οι φετινές εισφορές είχαν «εκτοξευθεί» κατά 9,6%.
Με τη νέα αύξηση από 1/1/2024 η χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία που επιλέγεται από την πλειοψηφία των μη μισθωτών θα αυξηθεί κατά 10 ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 240,14 ευρώ (από 230,5 ευρώ σήμερα). Εάν οι μη μισθωτοί έχουν ασφάλιση και για επικούρηση και εφάπαξ, τότε θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον 44,59 ευρώ τον μήνα για επικούρηση (από 42,76 ευρώ σήμερα) και 29,7 ευρώ για εφάπαξ (από 28,51 ευρώ σήμερα).
Η αύξηση για τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία θα αναπροσαρμόσει την εισφορά στα 288,2 ευρώ (από 277,2 ευρώ σήμερα), για την τρίτη κατηγορία στα 345,5 ευρώ (από 332,2 ευρώ σήμερα), για την τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία στα 415,2 ευρώ (από 399,3 ευρώ σήμερα), για την πέμπτη κατηγορία στα 497,6 ευρώ (από 478,5 ευρώ σήμερα) και για την έκτη ασφαλιστική κατηγορία στα 647,5 ευρώ (από 622,6 ευρώ τον μήνα σήμερα).
Η ειδική κατηγορία για τους νέους ασφαλισμένους για έως και 5 έτη θα φτάσει στα 143,6 ευρώ (από 138 ευρώ σήμερα), ενώ για τους αγρότες η εισφορά θα φτάσει στα 143 ευρώ τον μήνα (από 137,6 ευρώ σήμερα).
Latest News
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Τα τέσσερα νέα ψηφιακά εργαλεία στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής - Τι πιστεύουν οι πολίτες [γραφήματα]
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων μιας επιχείρησης στο myDATA από 1η Ιανουαρίου 2025 - Τι θα γίνει με το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο
Τα νέα εργαλεία κατά της φοροδιαφυγής - Εκδήλωση της ΑΑΔΕ με τον πρωθυπουργό [live]
Ειδική εκδήλωση της ΑΑΔΕ στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία Μητσοτάκη με θέμα «Σύγχρονα - Δίκαια- Αποτελεσματικά»
Νέα διετής συλλογική σύμβαση εργασίας στην Πειραιώς - Ποιες παροχές αυξάνονται
Ποιες θα είναι οι παροχές στην τράπεζα Πειραιώς - Διεύρυνση και ενίσχυση του ιατροφαρμακευτικού και νοσοκομειακού προγράμματος,
ΔΥΠΑ: Πότε λήγουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας
Πάνω από 20.000 νέοι έχουν ήδη ξεκινήσει την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας μέσω της πρώτης δράσης του νέου ΕΣΠΑ της ΔΥΠΑ
Μέσω IRIS οι πληρωμές στον ΕΦΚΑ για ελεύθερους επαγγελματίες - Η διαδικασία
Η πληρωμή οφειλών μέσω IRIS προσφέρει άμεση πίστωση των οφειλών, χωρίς την καθυστέρηση ενός έως τεσσάρων ημερών
Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής: «Σήμα» για νέες μόνιμες μειώσεις φόρων
Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής έφερε 1,8 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία το 2024 - Ανοίγει ο δρόμος για νέες μειώσεις φόρων με επίκεντρο τα μεσαία εισοδήματα
Προϋπολογισμός: Οι φόροι που θα πληρώσουμε το 2025 - Πώς θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία
Τι δείχνει ο προϋπολογισμός - Από πού θα προέλθει η αύξηση κατά 2,5 δισ. ευρώ των φορο-εσόδων το επόμενο έτος - ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία
Πάνω από 833 χιλιάδες οι άνεργοι τον Οκτώβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΔΥΠΑ [πίνακες]
Ποιοι είναι οι επιδοτούμενοι - Η εικόνα στις Περιφέρειες
Πόσο αυξήθηκαν οι οφειλές του δημοσίου στους ιδιώτες - Τι συμβαίνει στα νοσοκομεία [πίνακες]
Νέα άνοδος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα νοσοκομεία - Οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις περιλαμβάνουν ποσά clawback και rebate εκτιμώμενου ύψους 1,316 δισ. ευρώ