Διπλάσια ποσότητα ορυκτών καυσίμων σε σχέση με το όριο που απαιτείται για τη συγκράτηση της θερμοκρασίας του πλανήτη πρόκειται να εξάγουν οι 20 χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή.
COP28: 131 εταιρείες ζητούν την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων
Αυτό γράφει η WSJ, επισημαίνοντας ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες κινούνται αντιστρόφως ανάλογα προς τις δεσμεύσεις που οι ίδιοι ανέλαβαν το 2015 να μειώσουν τις εκπομπές σε μια συντονισμένη προσπάθεια περιορισμού της κλιματικής αλλαγής, ενισχύοντας τώρα την παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.
Η αντίφαση μεταξύ των δεσμεύσεων και της πρακτικής είναι πιο κραυγαλέα από οποιουδήποτε αλλού Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία πρόκειται να φιλοξενήσουν την ετήσια σύνοδο κορυφής για το κλίμα, την COP28, στις 30 Νοεμβρίου.
Διπλωμάτες, περιβαλλοντολόγοι και ηγέτες επιχειρήσεων θα συγκεντρωθούν στο Ντουμπάι για να καταγράψουν πώς κάθε χώρα θα επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της και θα συζητήσουν εάν θα αναλάβουν δέσμευση για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων τα επόμενα χρόνια.
Πρώτα στον χορό τα ΗΑΕ
Τον Ιούλιο, αξιωματούχοι των ΗΑΕ δήλωναν ότι η χώρα έως το 2030 θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 19% σε σύγκριση με το 2019. Ωστόσο, η κρατική εταιρεία Abu Dhabi National Oil σχεδιάζει να αυξήσει την δυναμικότητα παραγωγής πετρελαίου στα 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2027 από τα σημερινά 4 εκατομμύρια βαρέλια.
Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να αυξήσει την παραγωγή υγροποιημένοι φυσικού αερίου από τα σημερινά 6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως σε 15,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους έως το 2028, σύμφωνα με νέα έκθεση που εκδόθηκε την Τετάρτη από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης και πολλά άλλα ιδρύματα.
Πώς ακυρώνονται οι συνεπείς
Η μελέτη ανέλυσε 20 χώρες που παράγουν το 80% της παγκόσμιας ενέργειας.
Αποκαλύπτεται, μάλιστα, ότι ακόμη και θετικές προσπάθειες από ορισμένες χώρες, στην πράξη ακυρώνονται θα ακυρωθούν από τις επιλογές κάποιων άλλων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι το 2030 οι ΗΠΑ αναμένουν να μειώσουν την παραγωγή άνθρακα κατά 43%, ενώ η Κίνα σχεδιάζει μείωση 15%. Αυτή η πτώση, όμως, θα επισκιαστεί από τη νέα παραγωγή άνθρακα στην Ινδία, στην Ινδονησία και στη Ρωσία.
Αν και οι ΗΠΑ καταργούν σταδιακά τον άνθρακα, η παραγωγή πετρελαίου τους θα φτάσει και θα παραμείνει σε επίπεδα ρεκόρ από 19 εκατομμύρια έως 21 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μεταξύ 2024 και 2050.
Το φυσικό αέριο των ΗΠΑ προβλέπεται να αυξάνεται συνεχώς, φθάνοντας τα 1,2 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2050.Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πετρελαίου και του φυσικού αερίου προορίζεται για εξαγωγή.
Η έκθεση στηρίχθηκε σε προβλέψεις από τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και σε διαθέσιμα δημόσια έγγραφα.
Πράσινες πρωτοβουλίες χωρίς αντίκρυσμα στην παραγωγή
Ορισμένες χώρες έχουν ενταχθεί σε πρωτοβουλίες όπως το Global Methane Pledge και το Net-Zero Producers Forum για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων.
Αν και αυτές οι συμφωνίες μπορεί να κάνουν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων λιγότερο ρυπογόνα, δεν έχουν αντίκρυσμα στις συνολικές εκπομπές, σύμφωνα με τον Michael Lazarus, ανώτερο επιστήμονα στο SEI και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης.
Όπως είπε ο ίδιος, «καμία από αυτές τις πρωτοβουλίες δεν αναφέρει την ανάγκη μείωσης της ίδιας της παραγωγής ορυκτών καυσίμων και καμία από αυτές τις χώρες δεν έχει δεσμευτεί να μειώσει την παραγωγή άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου σύμφωνα με τον περιορισμό της θέρμανσης στον 1,5 βαθμό». Μάλιστα, «οι περισσότερες από αυτές τις χώρες, ειδικά όσοι διαθέτουν σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή», πρόσθεσε.
Παρόλο που η ηλιακή και η αιολική ενέργεια αποφέρουν τεράστια κέρδη, τα οφέλη μειώνονται από τη συνεχή παραγωγή ορυκτών καυσίμων, δήλωσε ο Ploy Achakulwisut, από τους επικεφαλής της έκθεσης και ερευνητής στο SEI.
Συγκεκριμένα, παρατηρεί ότι «παρά τα ενθαρρυντικά σημάδια μιας αναδυόμενης μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, η διατήρηση του παγκόσμιου χάσματος παραγωγής θέτει σε κίνδυνο μια καλά διαχειριζόμενη και δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και έρχεται σε σύγκρουση με τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων για το κλίμα», παρατηρεί.
Latest News
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων
Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον στα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ελλάδας
Η προοπτική της Ελλάδας στο πλαίσιο της φετινής Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP29 - Το επενδυτικό ενδιαφέρον