Οι παγετώνες της βόρειας Γροιλανδίας έδειχναν μέχρι τώρα να μένουν ανεπηρέαστοι από την κλιματική αλλαγή, όμως οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ανησυχητικά σημάδια αποσταθεροποίησης.
Οι πλάκες επιπλέοντος πάγου που συγκρατούν τους παγετώνες της ξηράς έχουν χάσει πάνω από το ένα τρίτο του όγκου τους τα τελευταία 40 χρόνια, διαπιστώνει μελέτη που βασίστηκε σε ανάλυση δορυφορικών δεδομένων, κλιματικά μοντέλα και μετρήσεις πεδίου.
Ρεκόρ που κόβει την ανάσα – Ο φετινός Οκτώβριος ο θερμότερος στα χρονικά
Οι απώλειες προμηνύουν «δραματική» άνοδο της στάθμης των ωκεανών, γράφει η διεθνής ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Nature Communications.
Οι οκτώ παγετώνες που εξετάζει η μελέτη περιέχουν αρκετό πάγο για να ανεβάσουν τη στάθμη κατά 2,1 μέτρα, κάτι που θα πλημμύριζε μεγάλο τμήμα των ακτών σε όλο τον κόσμο.
Τα επιπλέοντα στρώματα πάγου, γνωστά ως τράπεζες πάγου, λειτουργούν ως φυσικά φράγματα που επιβραδύνουν τη ροή των παγετώνων προς τη θάλασσα.
Η απώλειά τους θα είχε παγκόσμιες συνέπειες, δεδομένου ότι το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία ήδη αντιστοιχεί στο 17% της ανόδου της στάθμης.
Κι αυτό επειδή οι παγετώνες στη νότια Γροιλανδία είναι γνωστό ότι υποχωρούν από τη δεκαετία του 1980, σε αντίθεση με τους παγετώνες του βορρά που θεωρούνταν «σχετικά σταθεροί» μέχρι σήμερα, δήλωσε στο CNN ο Ρομέν Μιλάν του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας (CNRS), πρώτος συγγραφέας της μελέτης.
Αν και είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς πότε θα μπορούσαν να καταρρεύσουν οι παγετώνες της βόρειας Γροιλανδίας, οι συνέπειες άρχισαν να γίνονται εμφανείς στην περιοχή γύρω στο 2000, αναφέρουν οι ερευνητές.
Από τότε μέχρι σήμερα τρεις τράπεζες πάγου έχουν καταρρεύσει πλήρως και οι υπόλοιπες πέντε λιώνουν και αποσταθεροποιούν τους παγετώνες πίσω τους.
Κύρια αιτία του φαινομένου είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού γύρω από τη Γροιλανδία.
H χώρα βρίσκεται εξάλλου εντός του Αρκτικού Κύκλου, όπου η μέση θερμοκρασία ανεβαίνει λόγω της κλιματικής αλλαγής τουλάχιστον δύο φορές ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη.
«Καταγράψαμε μια πολύ σημαντική αύξηση της τήξης από τη δεκαετία του 2000 η οποία αντιστοιχεί ξεκάθαρα στην αύξηση της θερμοκρασίας του ωκεανού» δήλωσε ο Μιλάν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε πρόσφατη έρευνα που προειδοποιούσε ότι η κατάρρευση των παγετώνων της Δυτικής Αυστραλίας και η επακόλουθη άνοδος της στάθμης είναι «αναπόφευκτη».
Πηγή: In.gr
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων