Οι παγετώνες της βόρειας Γροιλανδίας έδειχναν μέχρι τώρα να μένουν ανεπηρέαστοι από την κλιματική αλλαγή, όμως οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ανησυχητικά σημάδια αποσταθεροποίησης.
Οι πλάκες επιπλέοντος πάγου που συγκρατούν τους παγετώνες της ξηράς έχουν χάσει πάνω από το ένα τρίτο του όγκου τους τα τελευταία 40 χρόνια, διαπιστώνει μελέτη που βασίστηκε σε ανάλυση δορυφορικών δεδομένων, κλιματικά μοντέλα και μετρήσεις πεδίου.
Ρεκόρ που κόβει την ανάσα – Ο φετινός Οκτώβριος ο θερμότερος στα χρονικά
Οι απώλειες προμηνύουν «δραματική» άνοδο της στάθμης των ωκεανών, γράφει η διεθνής ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Nature Communications.
Οι οκτώ παγετώνες που εξετάζει η μελέτη περιέχουν αρκετό πάγο για να ανεβάσουν τη στάθμη κατά 2,1 μέτρα, κάτι που θα πλημμύριζε μεγάλο τμήμα των ακτών σε όλο τον κόσμο.
Τα επιπλέοντα στρώματα πάγου, γνωστά ως τράπεζες πάγου, λειτουργούν ως φυσικά φράγματα που επιβραδύνουν τη ροή των παγετώνων προς τη θάλασσα.
Η απώλειά τους θα είχε παγκόσμιες συνέπειες, δεδομένου ότι το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία ήδη αντιστοιχεί στο 17% της ανόδου της στάθμης.
Κι αυτό επειδή οι παγετώνες στη νότια Γροιλανδία είναι γνωστό ότι υποχωρούν από τη δεκαετία του 1980, σε αντίθεση με τους παγετώνες του βορρά που θεωρούνταν «σχετικά σταθεροί» μέχρι σήμερα, δήλωσε στο CNN ο Ρομέν Μιλάν του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας (CNRS), πρώτος συγγραφέας της μελέτης.
Αν και είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς πότε θα μπορούσαν να καταρρεύσουν οι παγετώνες της βόρειας Γροιλανδίας, οι συνέπειες άρχισαν να γίνονται εμφανείς στην περιοχή γύρω στο 2000, αναφέρουν οι ερευνητές.
Από τότε μέχρι σήμερα τρεις τράπεζες πάγου έχουν καταρρεύσει πλήρως και οι υπόλοιπες πέντε λιώνουν και αποσταθεροποιούν τους παγετώνες πίσω τους.
Κύρια αιτία του φαινομένου είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού γύρω από τη Γροιλανδία.
H χώρα βρίσκεται εξάλλου εντός του Αρκτικού Κύκλου, όπου η μέση θερμοκρασία ανεβαίνει λόγω της κλιματικής αλλαγής τουλάχιστον δύο φορές ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη.
«Καταγράψαμε μια πολύ σημαντική αύξηση της τήξης από τη δεκαετία του 2000 η οποία αντιστοιχεί ξεκάθαρα στην αύξηση της θερμοκρασίας του ωκεανού» δήλωσε ο Μιλάν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε πρόσφατη έρευνα που προειδοποιούσε ότι η κατάρρευση των παγετώνων της Δυτικής Αυστραλίας και η επακόλουθη άνοδος της στάθμης είναι «αναπόφευκτη».
Πηγή: In.gr
Latest News
Ανταγωνισμοί στους λιωμένους πάγους - Πώς θα αποφευχθεί το χάος στην παρθένα ήπειρο
Το μόνο που βρίσκεται μεταξύ του status quo και του χάους στην Ανταρκτική είναι μια εύθραυστη Συνθήκη του 1959
Πίστωση χρόνου για τα πρόστιμα στα EV ζητά η Γαλλία
Μεγαλύτερη ευελιξία ζητούν ευρωπαικές κυβερνήσεις και αυτοκινητοβιομηχανίες για το ζήτημα των ορίων στα ποσοστά εκπομπών των αυτοκινήτων
Εως το 2025 η Ευρώπη θα παράγει ετησίως 32 GW από ανεμογεννήτριες
Η Γερμανία ενισχύοντας τα έργα ΑΠΕ, τετραπλασίασε τις αδειοδοτήσεις για νέα χερσαία αιολικά πάρκα
«Μαρσάρει» η F1 με στόχο τις μηδενικές εκπομπές
H Formula 1, που αποτελεί το κορυφαίο πρωτάθλημα αγώνων αυτοκινήτου, στρέφει την τεχνογνωσία του στην υπερθέρμανση του πλανήτη
Το deal της AKTOR στην αποθήκευση ενέργειας – H εξαγορά από Enercoplan και οι επενδύσεις 1,5 δισ.
H AKTOR, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, εξαγόρασε χαρτοφυλάκιο έργων αντλησιοταμίευσης της Enercoplan Energy & Investments
Η Xiaomi παρέδωσε 20.000 EV τον Οκτώβριο - Μήνες μόνο μετά το πρώτο της
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Xiaomi παρέδωσε το πρώτο αυτοκίνητο της πριν λίγους μήνες
Τα έσοδα της BYD ξεπέρασαν της Tesla για πρώτη φορά
Τα έσοδα της BYD αυξήθηκαν κατά 24% καθώς οι κρατικές επιδοτήσεις δίνουν ώθηση στην αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας
Τι θα συνέβαινε στην Αθήνα αν είχαμε το ίδιο καιρικό φαινόμενο με τη Βαλένθια
Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας «οι φυσικές διεργασίες, είναι φυσικές διεργασίες. Ό, τι και να κάνουμε εμείς, αυτές ακολουθούν τους δικούς τους νόμους
Πονοκέφαλος η έκρηξη των επενδύσεων στις ΑΠΕ - Με νέους κανόνες η πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρισμού
Πώς θα αποκατασταθεί το μπλακ άουτ στις επενδύσεις ΑΠΕ - Έρχονται νέοι κανόνες πρόσβασης στο ηλεκτρικό σύστημα σε συνθήκες κορεσμού
Τι προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια – Το μοτίβο που φοβίζει τους επιστήμονες στην Ελλάδα
Οι πλημμύρες όπως της Βαλένθια είναι εικόνα από το μέλλον προειδοποιούν οι επιστήμονες που επισημαίνουν ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή