Η κλιματική κρίση απειλεί να ανατρέψει την πρόοδο δεκαετιών και οι κυβερνήσεις δεν είναι προετοιμασμένες για να τη σταματήσουν, αναφέρει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμό (WMO) που αποτελεί εξειδικευμένο οργανισμό του ΟΗΕ.

Τρεις στις τέσσερις εθνικές μετεωρολογικές υπηρεσίες στέλνουν κλιματικά δεδομένα στους αξιωματούχους υγείας αλλά λιγότερα από ένα στα τέσσερα υπουργεία υγείας χρησιμοποιούν τις πληροφορίες για την προστασία των ανθρώπων από κινδύνους όπως η ακραία ζέστη, σύμφωνα με την έκθεση που συντάχθηκε και παρουσιάζει ο Guardian.

Κλιματική κρίση: Ο βαρύς λογαριασμός και το κόστος της ανθρώπινης ζωής

«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια άνευ προηγουμένου απειλή για την ανθρώπινη υγεία», δήλωσε η Madeleine Thomson, επικεφαλής κλιματικών επιπτώσεων και προσαρμογής, στο «Wellcome», ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που χρηματοδοτεί την έρευνα για την υγεία.

«Πολλές χώρες έχουν ήδη να αντιμετωπίσουν τις επικίνδυνες επιπτώσεις από τις θερμοκρασίες ρεκόρ. Ωστόσο, οι περισσότερες δεν είναι καλά προετοιμασμένες».

Οι καύσωνες θα γίνουν σφοδρότεροι

Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε από τον WMO μαζί με περισσότερα από 30 συνεργαζόμενα ιδρύματα, διαπίστωσε ότι παρά το γεγονός ότι καύσωνες σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους από οποιοδήποτε άλλο είδος ακραίων καιρικών συνθηκών, δεν φθάνει παρά μόνο στις μισές από τις πληγείσες χώρες.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι οι καύσωνες θα γίνουν σφοδρότεροι και θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και οι θερμοκρασίες ρεκόρ φέτος έχουν αφήσει «άναυδους» τους επιστήμονες.

Ο καθηγητής Petteri Taalas, γενικός γραμματέας του WMO, δήλωσε: «Σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης βίωσε φέτος καύσωνες. Η εμφάνιση του Ελ Νίνιο το 2023 θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα για νέα ρεκόρ θερμοκρασίας, προκαλώντας περισσότερη ακραία ζέστη σε πολλά μέρη του κόσμου και στους ωκεανούς και κάνοντας την πρόκληση ακόμη μεγαλύτερη».

Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών

Σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι απώλειες ανθρώπινων ζωών ο WMO και το Γραφείο του ΟΗΕ για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για την παροχή συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για όλους τους ανθρώπους στον πλανήτη έως το 2028. Μόνο οι μισές χώρες δηλώνουν ότι διαθέτουν επαρκή συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για πολλαπλούς κινδύνους, σύμφωνα με τον WMO.

Η έκθεση που συντάχθηκε επέκρινε επίσης την έλλειψη επενδύσεων στην υγειονομική περίθαλψη καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται. Μόλις το 0,2% των δανείων και των επιχορηγήσεων που δόθηκαν για έργα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή πήγε σε προγράμματα που έθεταν την υγεία ως πρωταρχική, διαπιστώνουν οι συντάκτες της έκθεσης. «Αυτό αφήνει τον τομέα της υγείας απροετοίμαστο να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους» αναφέρουν.

Ο Δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχοντας την πλήρη εικόνα του προβλήματος, δήλωσε: «Η κλιματική κρίση οδηγεί σε πιο σοβαρά και απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα, τροφοδοτεί το ξέσπασμα ασθενειών και συμβάλλει σε υψηλότερα ποσοστά μη μεταδοτικών ασθενειών. Συνεργαζόμαστε για να καταστήσουμε υψηλής ποιότητας κλιματικές υπηρεσίες πιο προσιτές στον τομέα της υγείας και να συμβάλλουμε στην προστασία της υγείας και της ευημερίας των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»