Αφού ταλαντεύτηκαν για αρκετή ώρα, οι ευρωπαϊκές αγορές κατάφεραν εν τέλει να κλείσουν με κέρδη σήμερα, λαμβάνοντας σημαντικές στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα και τον κλάδο της βιομηχανίας.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τρίτη ημέρα διόρθωσης

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,8%, τον κλάδο της βιομηχανίας να κερδίζει 2,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,73% στις 7.455 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,81% στις 15.352 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,13% στις 7.113 μονάδες.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της AstraZeneca σημείωσαν άνοδο 2,8%, αφού ο αγγλο-σουηδικός φαρμακευτικός κολοσσός αύξησε τις ετήσιες προβλέψεις του για τα κέρδη και ξεπέρασε τις προσδοκίες για το τρίτο τρίμηνο λόγω της ισχυρής ζήτησης για τα αντικαρκινικά του φάρμακα. Ανακοίνωσε επίσης μια συμφωνία 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή της γραμμής φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

Επίσης, οι μετοχές της Adyen εκτινάχθηκαν πάνω από 33%, αφού η ολλανδική εταιρεία πληρωμών εξέδωσε νέους στόχους για το έτος που θεωρούνται πιο ρεαλιστικοί από την αγορά.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επέμεινε ότι οι προσδοκίες για την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για το τελευταίο εξάμηνο του 2023 τείνουν «προς τα κάτω», αναμένοντας μια «πιθανή» αδύναμη οικονομία, σύμφωνα με το τελευταίο οικονομικό δελτίο της που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο πληθωρισμός

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη μεσοπρόθεσμου στόχου πληθωρισμού 2%, θεωρώντας ότι οι τρέχοντες ρυθμοί είναι κατάλληλοι και θα συμβάλουν στην έγκαιρη μείωση του πληθωρισμού, εάν διατηρηθούν.

Πάντως, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Francois Villeroy de Galhau δήλωσε σήμερα ότι δεν θα χρειαστεί να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια εάν δεν υπάρξουν «εξωτερικοί κραδασμοί ή εκπλήξεις». «Ο πληθωρισμός έχει σαφώς πτωτική τάση», είπε ο Villeroy, προσθέτοντας ότι η εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022 έχει αποδειχθεί αποτελεσματική. Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα ήταν ακόμη πρόωρο να μιλήσουμε για μειώσεις επιτοκίων, καθώς ο στόχος για επίτευξη του στόχου του 2% είναι ακόμα μακριά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές