Ούτε σήμερα κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο στην τρίτη ημέρα της πολιορκίας των πωλητών αναίρεσε την άνοδο της Δευτέρας και έχασε τη ζώνη των 1.220 μονάδων, θέτοντας πλέον σε δοκιμασία τις κοντινές στηρίξεις του.
Wall Street: Θετικές κινήσεις, με επιλεγμένες στηρίξεις
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,75% στις 1.218,07 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.213,38 μονάδων (-1,13%) και 1.230,76 μονάδων (+0,28%). Ο τζίρος ανήλθε στα 81,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,4 εκατ. τεμάχια αξίας 5,4 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,02% στις 2.962,70 μονάδες, ενώ στο -0,61% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.003,71 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,47% στις 968,94 μονάδες.
Η κόπωση της αναμονής
Ήταν εμφανές ότι η αγορά τηρούσε από την Τρίτη μια στάση αναμονής, με τους αγοραστές να μην προχωρούν σε ενεργητική διαχείριση των θέσεων τους, παρά μόνο να κάνουν επιλεκτικές κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών της προηγούμενης εβδομάδας. Η κόπωση δεν άργησε να έρθει, αν και υπήρξαν στηρίξεις από επιλεγμένους τίτλους, με τον γενικό δείκτη να δοκιμάζει πλέον την κοντινή στήριξη των 1.216 μονάδων, υπό την πίεση της πτώσης αρκετών δεικτοβαρών τίτλων.
Η εικόνα μπορεί να αλλάξει βέβαια, με την αγορά να περιμένει τις τραπεζικές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες, ειδικά εκείνες που αφορούν την Alpha Bank και το πακέτου του 9% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Υπενθυμίζεται εδώ ότι μέχρι αύριο, 10 Νοεμβρίου, θα μπορούν να κατατεθούν στη Lazard προτάσεις από άλλους υποψήφιους αγοραστές, πέραν της UniCredit, για το συγκεκριμένο πακέτο μετοχών της Alpha Bank. Επίσης, τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία για την πώληση του ήμισυ της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, ήτοι του 20% των μετοχών της.
Πέραν όμως των παραπάνω, δεν έχουν επηρεαστεί ακόμη οι προσδοκίες για ένα καλύτερο κλείσιμο του Νοεμβρίου. Όπως σχολιάζει και ο Πέτρος Στεριώτης, CEO κυπριακής ΑΕΠΕΥ, παραμένουν οι προσδοκίες για ένα ντόπιο year end rally, καθώς ο γενικός δείκτης κρατά τα επίπεδα των 1.200 μονάδων. Το “βλέμμα” των επενδυτών όμως στρέφεται προς Δυσμάς, με τα γνωστά θέματα της νομισματικής πολιτικής, το πετρέλαιο και τα ομόλογα στο προσκήνιο. Στα θετικά το προηγηθέν ανοδικό σερί του S&P, που δείχνει την απουσία “στρες” στη μεγαλύτερη κεφαλαιαγορά του πλανήτη.
Σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη, οι μεγάλοι διαχειριστές ετοιμάζονται να “κλείσουν βιβλία” πριν το τέλος του έτους, ενώ φαίνεται να διακατέχονται από συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η Federal Reserve και οι λοιπές Κεντρικές Τράπεζες δεν θα κάνουν άλλες… παρεμβάσεις στα παρεμβατικά τους επιτόκια τους επόμενους μήνες. Αυτή η εκτίμηση -μαζί με τη διόρθωση της τιμής του πετρελαίου- έχει οδηγήσει τα ομόλογα σε ράλι επαναγοράς των short και τις αποδόσεις τους σε αποκλιμάκωση.
Στον αντίποδα, εκτιμά ότι το σενάριο νέας “ανάφλεξης” του κόστους της ενέργειας όχι μόνο δεν έχει απομακρυνθεί αλλά κρέμεται κυριολεκτικά από μια “κλωστή” καθώς το Μεσανατολικό επιμένει. Μένει να δούμε αν και αυτή πολεμική σύρραξη θα περάσει, πότε και με ποιο κόστος στη “λήθη” των αγορών. Στην Αθήνα όμως, ο κ. Στεριώτης εκτιμά ότι δεν υπάρχει χρόνος και δεν συντρέχουν οι συνθήκες για την καταγραφή νέων ετήσιων και πολυετών υψηλών σε μία χρονιά ιδιαίτερα θετικού προσήμου και συμβολισμού για το ΧΑ, ειδικά όσο οι επενδυτές δεν διευρύνουν το εύρος των χαρτοφυλακίων τους και ο όγκος των συναλλαγών είναι… Β’ Εθνικής.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΤΕ δεν ικανοποίησε την αγορά με τα αποτελέσματα του και αυτό φάνηκε στο -5,22% που κατέγραψε σήμερα, υποχωρώντας μάλιστα στα επίπεδα των 12,90 ευρώ. Απώλειες 3,53% και για τη Motor Oil, με την Πειραιώς να χάνει 2,38%. Οι απώλειες σε Eurobank, Alpha Bank, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ και Aegean ξεπέρασαν το 1%, ενώ υπό έλεγχο διατήρησαν τις πιέσεις τους οι Σαράντης, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή.
Από την άλλη, ο Ελλάκτωρ ξεπέρασε τα 2,20 ευρώ με το άλμα του 6,71% που σημείωσε, καθώς εντείνονται οι εκτιμήσεις για επιστροφή κεφαλαίου, με τις Quest, Coca Cola και Τιτάν να προσφέρουν σημαντικές στηρίξεις στην αγορά, αφού έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν επίσης οι Jumbo, Autohellas, Cenergy, Ελληνικά Πετρέλαια και Εθνική, με την τελευταία να είναι η μόνη σε θετικά εδάφη στον κλάδο. Χωρίς μεταβολή ο ΟΠΑΠ.
Latest News
Ανέκτησε τις 1.500 μονάδες, κινητικότητα και στα πακέτα
Αν και η αγορά κατάφερε να παραμείνει στο στενό εύρος των 1.490 – 1.500 μονάδων, οι κινήσεις δεν έδειξαν ότι οι αγοραστές είναι ακόμη έτοιμοι να αναλάβουν μεγάλα ρίσκα
Προσεκτική άνοδος στο ΧΑ, με οδηγούς ΕΛΧΑ και Πειραιώς
Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στο επίκεντρο, ενώ και η δημόσια πρόταση στον ΟΛΘ θα συνεχίσει να τραβάει επενδυτικά βλέμματα
Alter Ego Media: Στη διάθεση του επενδυτικού κοινού το ενημερωτικό δελτίο
Η Alter Ego Media προχωρά σε δημόσια προσφορά έως 14.249.000 νέων μετοχών - Ποιο είναι το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα
Στην παγκόσμια «αίθουσα αναμονής» και το ΧΑ
Και το ΧΑ περιμένει την κρίσιμη ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού στις ΗΠΑ
Alter Ego Media: Στη διάθεση του επενδυτικού κοινού το ενημερωτικό δελτίο
Η Alter Ego Media προχωρά σε δημόσια προσφορά έως 14.249.000 νέων μετοχών - Ποιο είναι το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο της Alter Ego Media για εισαγωγή στο ΧΑ
Με απόφαση του το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της Alter Ego Media
Συνεδρίαση σταθεροποίησης και αλλαγών - Στήριξαν Τιτάν, ΟΠΑΠ και Eurobank
Το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποστηρίχθηκε και από τις προσπάθειες ανάκαμψης των ευρωπαϊκών αγορών
Τιτάν, Eurobank και ΟΠΑΠ στηρίζουν τον Γενικό Δείκτη κόντρα στις πιέσεις
Οι αγοραστές αν και διατηρούν ένα ελαφρύ προβάδισμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν ρίξει σημαντικά τους ρυθμούς τους
Ήπια κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Άλμα άνω του 3% από τον Τιτάνα
Το Χρηματιστήριο Αθηνών αναζητά την επόμενη ημέρα της διόρθωσης
To XA έδειξε χαρακτήρα και κράτησε τις στηρίξεις - Άλμα 13% για τον ΟΛΘ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κράτησε ακόμη και τις κοντινές στηρίξεις του στις 1.490 μονάδες