Μυαλό ανοιχτό θα πρέπει να έχουν οι ρυθμιστικές αρχές  όταν γράφουν κανόνες για τον «μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα», που παγκοσμίως έχει ενεργητικό  239 τρισ. δολαρίων , ώστε να αποφεύγονται οι μονοσήμαντες προσεγγίσεις, τονίζει ο κορυφαίος εποπτικός φορέας της ΕΕ για τις κινητές αξίες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA),  Βερένα Ρος, δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν προσεκτικά τη μόχλευση, τη ρευστότητα και τη διασύνδεσή τους με τις τράπεζες.

Μπόστικ- Μπάρκι (Fed) : Δεν έχουν φανεί τα αποτελέσματα της πολιτικής της Fed στην οικονομία

«Δεν πρέπει να εξισώνουμε τις μη τράπεζες με τα επενδυτικά κεφάλαια, είναι σημαντικό να διατηρούμε ανοιχτό μυαλό» είπε χαρακτηριστικά στο Reuters την Πέμπτη, προσθέτοντας: «Κάθε τομέας πρέπει να εξετάζεται αρκετά συγκεκριμένα».

Ο μη τραπεζικός τομέας περιλαμβάνει τα  κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), τα αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις ιδιωτικές επενδύσεις και αντιπροσωπεύει πλέον περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ βρίσκονται σταθερά στο επικέντρο του ενδιαφέροντος των ρυθμιστικών αρχών.

Στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών

Ο τομέας βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρχών μετά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις εξαγορές μεταξύ των αμοιβαίων κεφαλαίων Διαχείρισης Διαθεσίμων κατά τη διάρκεια της «εξόρμησης για μετρητά», όταν οι οικονομίες μπήκαν σε πανδημικό λουκέτο τον Μάρτιο του 2020 και πέρυσι με τα αμοιβαία κεφάλαια επενδύσεων με βάση την ευθύνη  στη Βρετανία.

Η πίεση αυξήθηκε μετά την αναγκαστική διοχέτευση ρευστότητας στις αγορές από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για να βοηθήσει τα α/κ Διαχείρισης Διαθεσίμων τον Μάρτιο του 2020. Στη συνέχεια, η Τράπεζα της Αγγλίας αναγκάστηκε να παρέμβει αφού τα αμοιβαία κεφάλαια δυσκολεύτηκαν να ανταποκριθούν στις κλήσεις παροχής ασφάλειας το 2022.

Το Συμβούλιο Εποπτείας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των ΗΠΑ (FSOC) δημοσίευσε αυτό το μήνα το πλαίσιο για την ανάλυση των κινδύνων σε μη τραπεζικές επιχειρήσεις.

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ζητήσει αυστηρότερους κανόνες ρευστότητας για τα α/κ Διαχείρισης Διαθεσίμων, αλλά τα αμοιβαία κεφάλαια σε στερλίνα είναι εισηγμένα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο και διέπονται από τους ευρωπαϊκούς κοινοτικούς κανόνες. Η κατηγορία των αμοιβαίων κεφαλαίων εμπίπτουν στους κανόνες του ΟΣΕΚΑ και των ΟΕΕΜΚ, οι οποίοι ενημερώθηκαν πρόσφατα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, σημειώνει η Ρος.

Υπάρχουν επίσης ξεχωριστοί ειδικοί κανόνες της ΕΕ για τον τομέα. «Τα α/κ Διαχείρισης Διαθεσίμων έχουν χαρακτηριστεί ως ένας τομέας στον οποίο υπάρχει σαφής ανάγκη δράσης, αλλά αυτό θα πρέπει να περιμένει την επόμενη Επιτροπή. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να το αναλάβουμε» τονίζει.

Παρόλο που η ESMA έχει ήδη συστήσει αλλαγές στα Διαχείρισης Διαθεσίμων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους σε αγορές που βρίσκονται υπό πίεση, η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα είναι στη θέση της μέχρι το επόμενο φθινόπωρο, πράγμα που σημαίνει ότι η μεταρρύθμιση δεν θεωρείται πιθανή πριν από το 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή