
Διπλάσια σε σύγκριση με του 2021 ήταν το 2022 η αξία των μέσων που είναι απαραίτητα για την παραγωγή πράσινης ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τη Euorostat.
Η καθαρή ενέργεια είναι θεμελιώδης στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Για την επιδίωξη αυτού του στόχου, απαιτούνται προϊόντα πράσινης ενέργειας, όπως ανεμογεννήτριες, υγρά βιοκαύσιμα και ηλιακοί συλλέκτες. Η χρήση αυτών των ενεργειακών προϊόντων μειώνει επίσης τις εξαρτήσεις από τις εισαγωγές ενέργειας που επισημάνθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Βιομηχανία: Άνω των 3 δισ. ευρώ οι ετήσιες δαπάνες για την ενεργειακή μετάβαση
Ειδικότερα, το 2022, η ΕΕ δαπάνησε 28,4 δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές μέσων παραγωγής πράσινης ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων ανεμογεννητριών, ηλιακών συλλεκτών και υγρών βιοκαυσίμων) από τρίτες χώρες, υπερδιπλάσια από τα 13,3 δισ. ευρώ του 2021.
Πιο αναλυτικά, η ΕΕ εισήγαγε ηλιακούς συλλέκτες αξίας 22,6 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022, αύξηση 145% σε σύγκριση με το 2021 (9,2 δισεκατομμύρια ευρώ).
Αυξήσεις καταγράφηκαν και στις εισαγωγές υγρών βιοκαυσίμων, στα 5,1 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 49% σε σχέση με το 2021 (3,4 δισ. ευρώ).
Η αξία των εισαγωγών ανεμογεννητριών ανήλθε σε 0,8 δισ. ευρώ το 2022, αυξημένη κατά 17% έναντι του 2021.
Σε επίπεδο δεκαετίας, οι εισαγωγές και των τριών προϊόντων πράσινης ενέργειας έχουν αυξηθεί. Οι εισαγωγές ηλιακών συλλεκτών αυξήθηκαν κατά 137%, υγρών βιοκαυσίμων κατά 60% και ανεμογεννητριών κατά 504%.
«Βουτιά» για τις εξαγωγές ανεμογεννητριών
Η αξία των προϊόντων πράσινης ενέργειας που εξήγαγε η ΕΕ σε τρίτες χώρες ήταν σημαντικά χαμηλότερη (3,7 δισεκατομμύρια ευρώ), κατά 27% έναντι του 2021.
Οι εξαγωγές ανεμογεννητριών αποτιμήθηκαν σε 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, που αντιπροσώπευαν σημαντική μείωση (-59%) σε σύγκριση με εκείνες του 2021.
Των ηλιακών πάνελ ανήλθαν σε 0,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, αυξημένα κατά 44% σε σχέση με το 2021.
Οι εξαγωγές υγρών βιοκαυσίμων ανήλθαν σε 1,6 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 23% σε ετήσια βάση.
Σε επίπεδο δεκαετίας, οι εξαγωγές υγρών βιοκαυσίμων ήταν μόλις 0,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012 και αυξήθηκαν σε 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, αυξημένες κατά 235%.
Οι εξαγωγές ηλιακών συλλεκτών έχουν σημειώσει πιο μέτρια αύξηση (25%), από 0,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012 σε 0,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022.
Οι εξαγωγές ανεμογεννητριών έχουν σημειώσει πτώση -55%, από 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012 σε 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022.


Latest News

Πιέσεις στον Στάρμερ από την αυτοκινητοβιομηχανία για νέα κίνητρα στα EV
Οι ηγέτες της βιομηχανίας αυτοκινήτων στη Βρετανία απαίτησαν επειγόντως νέα κίνητρα για την ενίσχυση της αγοράς EV

Νέο επενδυτικό χτύπημα από τον όμιλο Aktor – Εξαγοράζει το 51% της Sunforce One
Ο Όμιλος Aktor θα συνεργαστεί με την Greenline για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ

Πόσα...δίνουν τα hedge funds για να προσλάβουν μετεωρολόγο
Γιατί οι επενδυτικές εταιρείες ζητούν ολοένα και περισσότερο μοντέλα πρόβλεψης καιρού - Πώς οι αλλαγές στον καιρό επηρεάζουν τις τιμές των εμπορευμάτων

Συμφωνία TotalEnergies - RWE για πράσινο υδρογόνο - Τι προβλέπεται
TotalEnergies και RWE ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πράσινο υδρογόνο - Στόχος η απανθρακοποίηση

Οι τράπεζες εγκαταλείπουν τους «πράσινους» στόχους
Οι τράπεζες υποβαθμίζουν τους κορυφαίους στόχους βιωσιμότητας που είχαν θέσει

Συνάντηση ΕΛΕΤΑΕΝ με τον Αλέξη Χαρίτση
Μεταξύ άλλων, τέθηκε ο ενεργειακός σχειδασμός και στην ανάγκη για ισορροπημένο μείγμα τεχνολογιών Α.Π.Ε. ώστε να μειωθούν οι περικοπές ενέργειας

Elpedison: Κατασκευάζει ηλιοθερμικό σύστημα παραγωγής ατμού
Το έργο αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, σχετικά με τη βελτίωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος

Πόσα πλωτά φωτοβολταϊκά πήραν το «πράσινο φως» - Ποιος κόφτης μπαίνει
Μόνο την ανάπτυξη πιλοτικών έργων στη θάλασσα και σε τεχνητές υδάτινες επιφάνειες επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία

Απότομη προσγείωση για την Tesla - Πόσα έχασε μετά τις εκλογές
Οι επενδυτές εξακολουθούν να συζητούν αν η εταιρεία του Μασκ παραμένει υπερτιμημένη

Τα σχέδια της Κομισιόν για «καθαρή ενέργεια» στην Αφρική
Το «Scaling Up Renewables in Africa» της Κομισιόν με στόχο την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Αφρική