Το επόμενο βήμα στον εθνικό σχεδιασμό της χώρας για τη διαχείριση των απορριμμάτων έδειξε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη διάρκεια της παρουσίασης της μονάδας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας έδειξε τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την ανάπτυξη και μονάδων θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων.
Τέρνα Ενεργειακή: Εγκαινιάστηκε από τον Μητσοτάκη η Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αρκαδία
Ενέργεια από σκουπίδια
Πρόκειται ουσιαστικά για την ανάπτυξη εργοστασίων παραγωγής ενέργειας από σκουπίδια. Και το επόμενο βήμα της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου το σηματοδότησε η φράση του κ. Μητσοτάκη: «Ξεπεράσαμε και στερεότυπα του παρελθόντος σχετικά όχι τόσο με την ανακύκλωση αλλά όσο με τη δευτερογενή θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων». Σημειώνεται ότι στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων έχει εισαχθεί η τεχνολογία της καύσης, ενώ στα τέλη του 2022 στο επικαιροποιημένο σχέδιο συμπεριλήφθηκε και η ενεργειακή αξιοποίηση όχι μόνο απορριμματογενών καυσίμων, αλλά και σύμμεικτων σκουπιδιών.
Ωστόσο στις εκκρεμότητες που είχαν μείνει μέχρι πριν τις εθνικές εκλογές ήταν οι βασικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία τέτοιων εργοστασίων, όπως για παράδειγμα η ζήτηση ενέργειας από τη βιομηχανία.
Πάντως, με βάση τις δηλώσεις Μητσοτάκη σύντομα αναμένονται νέα, ενώ η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη για την επίτευξη του στόχου ώστε μόνο το 10% των παραγόμενων αποβλήτων να καταλήγει σε διαδικασία υγειονομικής ταφής ως υπόλειμμα.
Το μοντέλο των ΣΔΙΤ
Πάντως, ανεξάρτητα των όποιων εξελίξεων που θα ακολουθήσουν για τη χωροθέτηση, κατασκευή και λειτουργία μονάδων καύσης σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας, τα σημερινά εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων που έχουν αναπτυχθεί με το μοντέλο ΣΔΙΤ δείχνουν να αποδίδουν.
Αποφέρουν οφέλη τόσο για τους παραχωρησιούχους όσο και για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Κι ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η μονάδα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αρκαδία. Είναι μία από τις τρεις της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου. Όπως επίσης και η αντίστοιχη της Ηπείρου.
Τα οφέλη
Σύμφωνα με όσα έκανε χθες γνωστά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ. Γιώργος Αγραφιώτης «το κλειδί για τα ΣΔΙΤ είναι να παράγεις τεχνολογία και τεχνογνωσία. Και με αυτά να φέρνεια αποτελέσματα εμπορικά». Έφερε λοιπόν ως παράδειγμα τα ανακυκλώσιμα προϊόντα που παράγονται από τις μονάδες της Πελοποννήσου και της Ηπείρου και πρόκειται για «ποιοτικά προϊόντα», σύμφωνα με τον ίδιο.
Αυτά ζητούνται από την εγχώρια αλλά και την ευρωπαϊκή αγορά, σημείωσε, ενώ ταυτόχρονα προχώρησε και στο επόμενο βήμα της απόδοσης του μοντέλου των έργων ΣΔΙΤ: «Αν λοιπόν προκύπτει υπερβάλλον έσοδο από την πώληση ανακυκλώσιμων αλλά και ενέργειας που παράγεται από τις μονάδες βιομεθανίου τότε αυτό το επιπλέον ποσό μοιράζεται με τον ΦΟΔΣΑ και έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του τέλους αποκομιδής απορριμμάτων που πληρώνουν οι δημότες.
Σύμφωνα με τον κ. Αγραφιώτη είναι σημαντικό η ευθύνη για την παραγωγή των ανακυκλώσιμων προϊόντων και της ενέργειας από τα σκουπίδια να αναλαμβάνεται από τον ιδιώτη επενδυτή.
Ο ίδιος ερωτηθείς για τις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων στη Θεσσαλία που πρόκειται να αναπτυχθούν αλλά μόνο από το Δημόσιο θεωρεί ότι το συγκεκριμένο μοντέλο δεν θα είναι αποδοτικό.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων