Το επόμενο βήμα στον εθνικό σχεδιασμό της χώρας για τη διαχείριση των απορριμμάτων έδειξε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη διάρκεια της παρουσίασης της μονάδας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας έδειξε τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την ανάπτυξη και μονάδων θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων.

Τέρνα Ενεργειακή: Εγκαινιάστηκε από τον Μητσοτάκη η Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αρκαδία

Ενέργεια από σκουπίδια

Πρόκειται ουσιαστικά για την ανάπτυξη εργοστασίων παραγωγής ενέργειας από σκουπίδια. Και το επόμενο βήμα της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου το σηματοδότησε η φράση του κ. Μητσοτάκη: «Ξεπεράσαμε και στερεότυπα του παρελθόντος σχετικά όχι τόσο με την ανακύκλωση αλλά όσο με τη δευτερογενή θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων». Σημειώνεται ότι στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων έχει εισαχθεί η τεχνολογία της καύσης, ενώ στα τέλη του 2022 στο επικαιροποιημένο σχέδιο συμπεριλήφθηκε και η ενεργειακή αξιοποίηση όχι μόνο απορριμματογενών καυσίμων, αλλά και σύμμεικτων σκουπιδιών.

Ωστόσο στις εκκρεμότητες που είχαν μείνει μέχρι πριν τις εθνικές εκλογές ήταν οι βασικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία τέτοιων εργοστασίων, όπως για παράδειγμα η ζήτηση ενέργειας από τη βιομηχανία.

Πάντως, με βάση τις δηλώσεις Μητσοτάκη σύντομα αναμένονται νέα, ενώ η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη για την επίτευξη του στόχου ώστε μόνο το 10% των παραγόμενων αποβλήτων να καταλήγει σε διαδικασία υγειονομικής ταφής ως υπόλειμμα.

Το μοντέλο των ΣΔΙΤ

Πάντως, ανεξάρτητα των όποιων εξελίξεων που θα ακολουθήσουν για τη χωροθέτηση, κατασκευή και λειτουργία μονάδων καύσης σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας, τα σημερινά εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων που έχουν αναπτυχθεί με το μοντέλο ΣΔΙΤ δείχνουν να αποδίδουν.

Αποφέρουν οφέλη τόσο για τους παραχωρησιούχους όσο και για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Κι ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η μονάδα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αρκαδία. Είναι μία από τις τρεις της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου. Όπως επίσης και η αντίστοιχη της Ηπείρου.

Τα οφέλη

Σύμφωνα με όσα έκανε χθες γνωστά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ. Γιώργος Αγραφιώτης «το κλειδί για τα ΣΔΙΤ είναι να παράγεις τεχνολογία και τεχνογνωσία. Και με αυτά να φέρνεια αποτελέσματα εμπορικά». Έφερε λοιπόν ως παράδειγμα τα ανακυκλώσιμα προϊόντα που παράγονται από τις μονάδες της Πελοποννήσου και της Ηπείρου και πρόκειται για «ποιοτικά προϊόντα», σύμφωνα με τον ίδιο.

Αυτά ζητούνται από την εγχώρια αλλά και την ευρωπαϊκή αγορά, σημείωσε, ενώ ταυτόχρονα προχώρησε και στο επόμενο βήμα της απόδοσης του μοντέλου των έργων ΣΔΙΤ: «Αν λοιπόν προκύπτει υπερβάλλον έσοδο από την πώληση ανακυκλώσιμων αλλά και ενέργειας που παράγεται από τις μονάδες βιομεθανίου τότε αυτό το επιπλέον ποσό μοιράζεται με τον ΦΟΔΣΑ και έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του τέλους αποκομιδής απορριμμάτων που πληρώνουν οι δημότες.

Σύμφωνα με τον κ. Αγραφιώτη είναι σημαντικό η ευθύνη για την παραγωγή των ανακυκλώσιμων προϊόντων και της ενέργειας από τα σκουπίδια να αναλαμβάνεται από τον ιδιώτη επενδυτή.

Ο ίδιος ερωτηθείς για τις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων στη Θεσσαλία που πρόκειται να αναπτυχθούν αλλά μόνο από το Δημόσιο θεωρεί ότι το συγκεκριμένο μοντέλο δεν θα είναι αποδοτικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»