Σε τρεις άξονες θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση, υπερ του τουρισμού, των πόρων που θα συγκεντρώνονται από το τέλος κλιματικής αλλαγής, τα έσοδα του οποίου έχουν προϋπολογισθεί σε ετήσια βάση στα 300 εκατ. ευρώ.

Η βελτίωση των υποδομών σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος, με πρωτοβουλίες της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, η κινητροδότηση μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων προκειμένου να βελτιώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να καταρτίσουν σχέδια αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και ένας αναβαθμισμένος ρόλος του Υπουργείου Τουρισμού στον σχεδιασμό αυτών των μέτρων και της στρατηγικής αντιμετώπισης των κλιματικών κρίσεων είναι οι τρεις άξονες, όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις κορυφαίων παραγόντων του ελληνικού τουρισμού.

Οι «7 big» των ξενοδοχείων και τα επενδυτικά τους σχέδια για την Ελλάδα [γράφημα]

«Τα 300 εκατ. ευρώ δεν τα παίρνει το κράτος από την βιομηχανία ή το εμπόριο, από τον τουρισμό τα παίρνει», είπε ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση του «Κύκλου Ιδεών».

«Από τον τουρισμό τα παίρνει, από τους επισκέπτες μας. Άρα πρέπει να βάλει κάποια από τα 300 αυτά εκατομμύρια να δουλεύουν, για τον τουρισμό. Τα δώσαμε με μεγάλη χαρά, οι επισκέπτες μας τα έδωσαν, αλλά πρέπει να δούμε και κάτι να γίνεται με αυτό», συμπλήρωσε.

Εφαρμόσιμες πολιτικές

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο κ. Γιάννης Ρέτσος πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ επεσήμανε ότι δεν θα έχουμε προφανώς κάθε χρόνο φαινόμενα καταστροφών όπως φέτος το καλοκαίρι αλλά υπάρχει πρόβλημα με την κλιματική αλλαγή και πρέπει να περάσουμε από την θεωρητική συζήτηση στις εφαρμοσμένες πολιτικές. Είναι επιτακτική η ανάγκη της δράσης του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης και η προσαρμογή των επιχειρήσεων.

Για τον ίδιο οι επεμβάσεις σε υποδομές, είναι κομβικής σημασίας. Οι βαριές υποδομές είναι ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης και οι ελαφριές υποδομές είναι ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως καθαρισμοί δασών, διαχείριση αποβλήτων και σχέδια δράσης αντιμετώπισης τέτοιων καταστροφών. Ανέφερε το παράδειγμα της Ρόδου όπου έγινε μια συντονισμένη προσπάθεια μιας μαζικής εκκένωσης σε λίγες ώρες 30.000 ανθρώπων θέμα που αναδείχθηκε στο εξωτερικό. Άρα η διαμόρφωση οργανωμένων σχεδίων δράσεων αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών, σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο επιχείρησης, είναι κάτι που πρέπει να εξετασθεί.

Δεν έχουν όμως όλες οι επιχειρήσεις τις ίδιες δυνατότητες, σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο. Οι πιο μεγάλες μπορούν να το κάνουν πιο εύκολα υπάρχουν όμως και οι χιλιάδες μικρές και μεσαίες. Για παράδειγμα είναι δύσκολο και ίσως αναποτελεσματικό εκ των πραγμάτων να οργανώσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης φαινομένων της κλιματικής κρίσης, μια μικρή ξενοδοχειακή επιχείρηση. Τώρα είναι η ώρα να υπάρξει συνεργασία και πολλών μικρών όμορων επιχειρήσεων για να έχουν πχ.. μια αντιπυρική προστασία.

Η προσαρμογή και η μείωση των ρύπων

Η τουριστική βιομηχανία πρέπει να προσαρμοσθεί και να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της, με την μείωση των εκπομπών άνθρακα, την πιστοποίηση διαδικασιών και κτιρίων, την ανακύκλωση αποβλήτων, την διαχείριση των νερών την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται αρχικά είπε ο κ. Ανδρεάδης και πρόσθεσε ότι στο τέλος θα είναι και οικονομικά επωφελές.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ανδρεάδης βλέπει και ένα αναβαθμισμένο ρόλο του Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο όπως είπε πρέπει να εντείνει την προσπάθεια του και να αποκτήσει περισσότερες αρμοδιότητες. «Θα μπορούσε πρότεινε, να δημιουργήσεις μια ιδιαίτερη διεύθυνση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και να θεσμοθετήσει κίνητρα και πρότυπα για αυτές με μετρήσιμα αποτελέσματα στη διρκεια του χρόνου. Αυτό μπορεί να είναι πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού», τόνισε.

Για το τέλος διαμονής η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε ότι αναστέλλεται για τους 4 χειμερινούς μήνες και πλέον θα έχει ισχύ από τον Μάρτιο του 2024. Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Τουρισμού πέτυχε, όπως είπε, το τέλος διαμονής να έχει ανταποδοτικότητα στον τουρισμό. Το υπουργείο τουρισμού κατήρτισε ένα κατάλογο έργων για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, όπου το εν λόγω κονδύλι θα μπορεί να διοχετευτεί σε αυτά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Θεοδωρικάκος: Συνάντηση Σταύρου Καφούνη και εκπροσώπων του κλάδου της γουνοποιίας – Τι συζήτησαν
Επιχειρήσεις |

Συνάντηση Θεοδωρικάκου - Καφούνη με εκπροσώπους του κλάδου της γουνοποιίας - Τι συζητήθηκε

Ο υπουργός κατέγραψε όλα τα αιτήματα της επιτροπής και των πολιτικών εκπροσώπων της Δυτικής Μακεδονίας και δήλωσε της πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει τον κλάδο