Τόνο από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού παίρνουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς πλέον επανέρχεται η πιθανότητα η Federal Reserve να προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίου, καθώς το μέτωπο του πληθωρισμού παραμένει ανοιχτό.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,5%, τον κλάδο των τροφίμων να χάνει 1,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,54% στις 7.415 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,43% στις 15.285 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,66% στις 7.066 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της GN Store Nord σημειώνουν άλμα άνω του 10% αφού η κατασκευαστής ακουστικών βαρηκοΐας ανακοίνωσε νέους στόχους εξοικονόμησης κόστους ενώ ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες κερδών του τρίτου τριμήνου.

Από την άλλη, οι μετοχές του βρετανικού γίγαντα ποτών Diageo σημειώνουν πτώση άνω του 9% μετά την προειδοποίηση για ασθενέστερη αύξηση των λειτουργικών κερδών το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους λόγω των «ουσιωδώς ασθενέστερων» επιδόσεων στη Λατινική Αμερική.

Οι αγορές παγκοσμίως πιέζονται από τη δήλωση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell, ότι ίσως χρειαστεί να γίνει περισσότερη δουλειά για να μειωθεί ο πληθωρισμός, αν και η πρόσφατη επιβράδυνση του ρυθμού αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. “Η Fed έχει δεσμευτεί να επιτύχει μια στάση νομισματικής πολιτικής που είναι επαρκώς περιοριστική ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2% με την πάροδο του χρόνου- δεν είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε επιτύχει μια τέτοια στάση”, δήλωσε ο Powell.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, μηδενική ήταν η μεταβολή της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν δεν παρουσίασε αύξηση το τρίμηνο έως το τέλος Σεπτεμβρίου, μετά από αύξηση 0,2% το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσιους όρους, το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου ήταν 0,6% υψηλότερο από την ίδια περίοδο του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές