Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς πλέον επανέρχεται η πιθανότητα η Federal Reserve να προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίου, αφού το μέτωπο του πληθωρισμού παραμένει ανοιχτό, ενώ αρνητικά επέδρασαν ορισμένα εταιρικά αποτελέσματα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1%, τον κλάδο των τροφίμων να χάνει 3,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,28% στις 7.360 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,77% στις 15.234 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,96% στις 7.045 μονάδες.

Αναζητά στηρίγματα για την αντίδραση η Wall Street

Εβδομάδα διόρθωσης ήταν αυτή που έκλεισαν σήμερα οι ευρωαγορές, με τον FTSE 25 να χάνει 0,8%, ο DAX κέρδισε 0,3%, ενώ ο CAC 40 είχε έχασε όλα του τα κέρδη.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της GN Store Nord σημείωσαν άλμα άνω του 10% αφού η κατασκευαστής ακουστικών βαρηκοΐας ανακοίνωσε νέους στόχους εξοικονόμησης κόστους ενώ ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες κερδών του τρίτου τριμήνου.

Από την άλλη, οι μετοχές του βρετανικού γίγαντα ποτών Diageo σημείωσαν πτώση άνω του 12% μετά την προειδοποίηση για ασθενέστερη αύξηση των λειτουργικών κερδών το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους λόγω των «ουσιωδώς ασθενέστερων» επιδόσεων στη Λατινική Αμερική.

Οι αγορές παγκοσμίως πιέζονται από τη δήλωση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell, ότι ίσως χρειαστεί να γίνει περισσότερη δουλειά για να μειωθεί ο πληθωρισμός, αν και η πρόσφατη επιβράδυνση του ρυθμού αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. “Η Fed έχει δεσμευτεί να επιτύχει μια στάση νομισματικής πολιτικής που είναι επαρκώς περιοριστική ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2% με την πάροδο του χρόνου- δεν είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε επιτύχει μια τέτοια στάση”, δήλωσε ο Powell.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, μηδενική ήταν η μεταβολή της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν δεν παρουσίασε αύξηση το τρίμηνο έως το τέλος Σεπτεμβρίου, μετά από αύξηση 0,2% το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσιους όρους, το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου ήταν 0,6% υψηλότερο από την ίδια περίοδο του 2022.

Επίσης, η βιομηχανική παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε αμετάβλητη τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, δύο από τους τέσσερις παραγωγικούς τομείς παρουσίασαν αυξημένη δραστηριότητα, με την παραγωγή ύδρευσης και αποχέτευσης να είναι η κύρια θετική κινητήρια δύναμη, σημειώνοντας αύξηση 1,4%. Η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,1%, καθώς ο τομέας ορυχείων και λατομείων διατήρησε την παραγωγή υποτονική, υποχωρώντας κατά 2,2%.

Πτωτικό 4×4 έριξε το ΧΑ στις 1.203 μονάδες

Τέταρτη ημέρα απωλειών έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έδωσε πραγματικές μάχες με τις πιέσεις από τους δεικτοβαρείς τίτλους προκειμένου να μη χάσει τα επίπεδα των 1.200 μονάδων, αν και δεν κατάφερε να «σώσει» το πρόσημο της εβδομάδας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,23% στις 1.203,08 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.217,17 μονάδων (-0,07%) και 1.199,18 μονάδων (-1,55%). Ο τζίρος ανήλθε στα 75 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 989 χιλ. τεμάχια αξίας 6,8 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές