Πτωτικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, «εισάγοντας» και αυτό με τη σειρά του τις πιέσεις που δέχονται οι μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως, με τον γενικό δείκτη όμως να βρίσκεται σε κρίσιμα διαγραμματικά επίπεδα που καθορίζουν την τάση των επόμενων ημερών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,77% στις 1.208,66 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,87% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.936,95 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πτώση 0,64% στις 962,77 μονάδες.

Δεικτοβαρείς πιέσεις

Με την δεικτοβαρή Coca Cola να βρίσκεται στην κεφαλή της πτώσης, αν και με λίγα τεμάχια, η αγορά δεν μπορεί να αντιδράσει από την τριήμερη πίεση που ήδη έχει δεχτεί. Το μεγαλύτερο μέρος των αγοραστικών άλλωστε παρεμβάσεων βρίσκεται στα μικρότερα «χαρτιά», τα οποία ελάχιστα επιδρούν στις στηρίξεις που χρειάζεται η αγορά για να μπορέσει να σπάσει τον πλαγιοπτωτικό κανάλι στο οποίο βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες. Και αυτή η εικόνα είναι αρνητική στο κλείσιμο της εβδομάδας, με το ΧΑ να διακόπτει το σερί των τεσσάρων ανοδικών που προηγήθηκαν.

Ελλείψει όμως εγχώριων καταλυτών, δεδομένου του ότι η αγορά αναμένει τις εξελίξεις στον τραπεζικό πεδίο, η ευαισθησία των αγοραστών δοκιμάζεται από εξωγενείς παράγοντες, όπως τα σενάρια για τις επόμενες αποφάσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών. Αρνητικά άλλωστε εξέλαβαν οι περισσότεροι επενδυτές τη δήλωση του επικεφαλής της Federal Reserve ότι η νομισματική πολιτική ίσως χρειαστεί περαιτέρω σύσφιξη για να επιτευχθεί ο στόχος του 2% στον πληθωρισμό.

Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στον ot.gr, όσο η αγορά στερείται κάποιου καταλύτη ή τηρεί στάση αναμονής των τραπεζικών εξελίξεων, τόσο η ευαισθησία της στο διεθνές κλίμα θα παραμένει υψηλή. Μόνο εάν υπάρξει λευκός καπνός από τις διεργασίες σε Alpha Bank και Εθνική θα δούμε το ΧΑ να διαφοροποιείται, με την κατεύθυνση να ορίζεται από την ανάγνωση των αποφάσεων.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean και Coca Cola σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση που σημειώνουν οι Quest, Jumbo, Eurobank, Alpha Bank, Ελλάκτωρ και Πειραιώς.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Cenergy, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Εθνική, Λάμδα, Μυτιληναίος και Σαράντης, ενώ ήπια ανοδικά οι ΕΛΧΑ, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν και Autohellas.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών