Φουντώνουν οι ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας καθώς η χώρα βούλιαξε ξανά σε αποπληθωρισμό τον Οκτώβριο σύμφωνα με νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η πτώση των τιμών, που έρχεται σε αντίθεση με σχεδόν όλο τον υπόλοιπο κόσμο όπου καλπάζουν οι αυξήσεις, ήταν υποκινούμενη από την πτώση των τιμών του χοιρινού κρέατος, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούσαν να αναζωπυρώσουν την εγχώρια ζήτηση εν μέσω κρίσης στον τομέα των ακινήτων, όπως σχολιάζουν οι «Financial Times».

Ο αποπληθωρισμός στην Κίνα ρίχνει τις τιμές – Πρωινό για 40 σεντς

Το χοιρινό είναι βασικό διατροφικό προϊόν στην Κίνα. Η στατιστική υπηρεσία της χώρας ανέφερε ότι η τιμή του κρέατος μειώθηκε συνολικά κατά 17,9%, λόγω της μείωσης των τιμών του χοιρινού κατά 30,1%.

Οι τιμές για ό,τι δεν είναι τρόφιμο αυξήθηκαν κατά 0,7%.Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 0,2% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας χθες Πέμπτη. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε παραμείνει αμετάβλητος τον Σεπτέμβριο.

Ταυτόχρονα, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν για 13ο συνεχόμενο μήνα, σημειώνοντας πτώση 2,6% και έπειτα από συρρίκνωση 2,5% τον Σεπτέμβριο.

Ακόμη και ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, επιβραδύνθηκε στο 0,6% τον Οκτώβριο από 0,8% τον Σεπτέμβριο, υποδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη μάχη της Κίνας με τις αποπληθωριστικές δυνάμεις και τον κίνδυνο να χάσει ξανά η χώρα τον στόχο πληθωρισμού για ολόκληρο το έτος, που είχε οριστεί περίπου στο 3%.

Οι τιμές καταναλωτή είχαν διολισθήσει σε αποπληθωρισμό τον Ιούλιο και είχαν επιστρέψει σε θετικό έδαφος τον Αύγουστο, για να παραμείνουν σταθερές τον Σεπτέμβριο.

Σε συνδυασμό με άλλους οικονομικούς δείκτες, τα στοιχεία για την ανάπτυξη του τέταρτου τριμήνου μέχρι στιγμής υποδηλώνουν ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο το πώς θα κινηθεί η οικονομία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι Αρχές από την πλευρά τους έχουν επανειλημμένα υποβαθμίσει τους κινδύνους που δημιουργούνται.

«Δεν υπάρχει αποπληθωρισμός στην Κίνα και δεν θα υπάρξει αποπληθωρισμός στο μέλλον», είχε δηλώσει αξιωματούχος της στατιστικής υπηρεσίας τον Αύγουστο σύμφωνα με το Reuters.

Μέτρα στήριξης

Την ίδια στιγμή το Πεκίνο εντείνει τα μέτρα για τη στήριξη της ευρύτερης οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και ενός τρισεκατομμυρίου γουάν (137 δισεκατομμύρια δολάρια) που αφορά την έκδοση κρατικών ομολόγων.

Όλα αυτά την ώρα που η κρίση στα ακίνητα και οι κίνδυνοι από τα μεγάλα χρέη της τοπικής αυτοδιοίκησης περιπλέκουν τη διαδικασία ανάκαμψης.

Οι πρόσφατοι δείκτες της οικονομίας δεν δείχνουν προς τα πού κινείται η οικονομία της χώρας με πολλά στοιχεία να είναι αντικρουόμενα.

Οι εισαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Οκτώβριο, ενώ οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο.

Την ίδια ώρα, ο επίσημος δείκτης υπευθύνων αγορών (ΡΜΙ) για τον Οκτώβριο έδειξε ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα συρρικνώθηκε και πως η δραστηριότητα των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε.

Η Κίνα κατέγραψε επίσης το πρώτο της τριμηνιαίο έλλειμμα στις άμεσες ξένες επενδύσεις, κάτι που χτυπάει καμπανάκι για αυξανόμενες πιέσεις μέσω εκροής κεφαλαίων ύστερα από κινήσεις «αποφυγής κινδύνου» των δυτικών κυβερνήσεων, ανέφερε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Αναμένουμε ότι η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί κατά 5% το 2023, σύμφωνα με τον στόχο που έθεσαν οι Αρχές, ακολουθούμενη από ανάπτυξη 4% το 2024 και το 2025. (…).

Ωστόσο, βλέπουμε καθοδικούς κινδύνους για την τάση ανάπτυξης της Κίνας λόγω διαρθρωτικών παραγόντων», ανακοίνωσε χθες ο οίκος αξιολογήσεων Moody’.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Τζιτζικώστας : Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη τον Φεβρουάριο του 2023, δεν έπρεπε να συμβεί
Διεθνή |

Το δυστύχημα στα Τέμπη, δεν έπρεπε να συμβεί - Η ασφάλεια κορυφαία προτεραιότητά μου, λέει ο Τζιτζικώστας

Ο υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών μιλώντας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είπε ότι « Ένα τέτοιο δυστύχημα δεν πρέπει να ξανασυμβεί πουθενά στην Ευρώπη»