Η Ρωσία πρόσθεσε τουλάχιστον 3,4 δισ. ρουβλίων (37 δισ. δολάρια) στον προϋπολογισμό της για το τρέχον έτος, επιδεινώνοντας περαιτέρω τους πληθωριστικούς κινδύνους σε μια υπερθερμανθείσα οικονομία με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται το διογκούμενο κόστος του πολέμου του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι οι δαπάνες θα φθάσουν τα 32,5 δισ. ρουβλίων το 2024, μια αύξηση σχεδόν 12% από τα αρχικά προγραμματισμένα 29,06 δισ. ρουβλίων, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Απορροφά κονδύλια η πολεμική μηχανή

Οι πρόσθετες δαπάνες χωρίς ταυτόχρονη αύξηση των αναμενόμενων εσόδων δείχνουν πώς η πολεμική μηχανή του Πούτιν απορροφά ακόμη περισσότερα κεφάλαια, διευρύνοντας ένα πληθωριστικό κύκλο που οι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι δημιουργεί μακροοικονομικούς κινδύνους για τη χώρα.

Ρωσία: Ο πόλεμος «αδειάζει» τις ρώσικες επιχειρήσεις από εργατικό δυναμικό

Οι αυξημένες δαπάνες έρχονται παρά τις υποσχέσεις του προέδρου της Ρωσίας και άλλων αξιωματούχων ότι το τεράστιο έλλειμμα ύψους 1,76 εκατ. ρουβλίων που παρουσίασε το Κρεμλίνο τον Ιανουάριο ήταν προσωρινό.

Αντιθέτως, οι δαπάνες του προϋπολογισμού της Ρωσίας για τον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 29% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με εκτίμηση της Όλγας Μπελένκαγια, επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικής ανάλυσης της χρηματιστηριακής εταιρείας Finam με έδρα τη Μόσχα.

Λαμβάνοντας υπόψη πόσα έχει ήδη ξοδέψει η Ρωσία, οι δαπάνες για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 7,3 δισ. ρουβλίων έως 8,2 δισ. ρουβλίων, ή περίπου στο 23-25% των ετήσιων δαπανών, πρόσθεσε η Μπελένκαγια.

Το έλλειμμα

Χωρίς ταυτόχρονη αύξηση των εσόδων, το έλλειμμα της Ρωσίας αναμένεται να αυξηθεί στα 3 δισ. ρουβλίων ή στο 1,8% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με το έλλειμμα του “ενός και κάτι τοις εκατό” που προέβλεψε τον περασμένο μήνα ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.
Τα νέα στοιχεία εξακολουθούν να είναι κατώτερα από το έλλειμμα του 2% που είχαν αρχικά προβλέψει οι αξιωματούχοι για το τρέχον έτος.

Αυτό δείχνει πώς τα έσοδα έχουν ενισχυθεί τελευταία χάρη στη μείωση της έκπτωσης του αργού-Urals, του π εξασθενημένου ρουβλίου και των αλλαγών στη φορολόγηση των εξαγωγών πετρελαίου.

Όμως η αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού σημαίνει πιθανότατα ότι το Κρεμλίνο έχει προσθέσει νέες, αδήλωτες δαπάνες για τη χρηματοδότηση του πολέμου.

“Η μετατόπιση των δαπανών στο τέλος του έτους είναι μια συνήθης πληγή του ρωσικού δημοσιονομικού συστήματος”, δήλωσε η Αλεξάνδρα Προκοπένκο, συνεργάτης στο Carnegie Russia Eurasia, προσθέτοντας ότι φέτος το υπουργείο Οικονομικών προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα μεταφέροντας το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ο Πούτιν πάει για 6η φορά πρόεδρος

Μέρος της πρόσθετης χρηματοδότησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη ανακοίνωση του Πούτιν τον Μάρτιο ότι θα θέσει υποψηφιότητα για έκτη φορά ως πρόεδρος, παρατείνοντας πιθανότατα την 23ετή διακυβέρνησή του τουλάχιστον μέχρι το 2030, δήλωσε η Προκοπένκο.

“Οι πολίτες πρέπει να αμειφθούν ώστε να μην πάνε στο νέο έτος με άδειες τσέπες”, πρόσθεσε.

Οι τεράστιες αυξήσεις στις δαπάνες έχουν βαθύνει την εξάρτηση της Ρωσίας από τις εισαγωγές, έχουν εκτοξεύσει τον πληθωρισμό και έχουν συμβάλει στην αποδυνάμωση του ρουβλίου. Έχουν επίσης αποκαλύψει διαφωνίες μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.

Έλλειψη συντονισμού

Η διοικητής της κεντρικής τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα δήλωσε ότι η συνεχής αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού είναι ένα από τα κύρια εμπόδια στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Στην τελευταία έκθεση νομισματικής πολιτικής που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η CBR ανέφερε επανειλημμένα τη “χαλαρότερη από την απαιτούμενη δημοσιονομική πολιτική” ως ένα από τα κύρια εμπόδια για την επίτευξη του στόχου του 4-4,05%, από 7-7,05% φέτος, αναφορικά με τον πληθωρισμό.

Τον περασμένο μήνα, ο Πούτιν εξέφρασε την ανησυχία του για τον αντίκτυπο του αδύναμου ρουβλίου στο ποσοστό πληθωρισμού της χώρας. “Είναι προφανές ότι ένα από τα κύρια προβλήματα αυτή τη στιγμή είναι η επιτάχυνση του πληθωρισμού”, δήλωσε. Ο πρόεδρος τόνισε ότι η CBR και η κυβέρνηση πρέπει “να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση του πληθωρισμού”, ο οποίος “επηρεάζει άμεσα την ευημερία των ρωσικών οικογενειών”.

Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι παραμένει ασαφές πώς το Κρεμλίνο σχεδιάζει να συντονίσει την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών.

“Υπάρχει τρομερή έλλειψη συντονισμού”, δήλωσε η Προκοπένκο του Carnegie. “Το δεξί χέρι συγκρατεί τον πληθωρισμό, ενώ το αριστερό χέρι αυξάνει συνεχώς τις δαπάνες και έτσι τροφοδοτεί τον πληθωρισμό”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
ΙΚΕΑ: Αποζημιώνει θύματα καταναγκαστικής εργασίας
Διεθνή |

Η IKEA αποζημιώνει θύματα καταναγκαστικής εργασίας

Η ΙΚΕΑ ανακοίνωσε πως σκοπεύει να συνεισφέρει έξι εκατομμύρια ευρώ στις οικονομικές αποζημιώσεις πρώην κρατουμένων στις φυλακές της Ανατολικής Γερμανίας που συμμετείχαν σε καταναγκαστική εργασία προς όφελος εταιρειών της Δύσης. Η σουηδική εταιρεία πρόκειται να εκπληρώσει έτσι μία υπόσχεση που είχε δώσει ήδη από το 2012, όταν είχε δημοσιευθεί η πρώτη σχετική έκθεση. Σύμφωνα με αυτήν […]