
Αρνήθηκε οποιαδήποτε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές Σέιχ Χασίνα, απαντώντας στους συνεχιζόμενες επί δέκα ημέρες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις βιοτεχνίες ενδυμάτων της χώρας, οι οποίοι διεκδικούν σχεδόν τον τριπλασιασμό των μισθών τους.
«Θα έλεγα στους εργάτες της υφαντουργίας ότι πρέπει να εργαστούν και να αρκεστούν σε αυτή την αύξηση του μισθού τους, θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται», δήλωσε η Χασίνα στη διάρκεια συνεδρίασης του κόμματός της αργά χθες Πέμπτη το βράδυ.
Μπαγκλαντές: Μαζικές απεργίες στα εργοστάσια ρούχων των H&M, Gap και Inditex
Την Τρίτη η επιτροπή κατώτατου μισθού του τομέα της υφαντουργίας ανακοίνωσε αύξηση κατά 56,25% του βασικού μηνιαίου μισθού των τεσσάρων εκατομμυρίων εργαζομένων στον κλάδο, ανεβάζοντας τον στα 12.500 τάκας (104 ευρώ), όμως τα συνδικάτα χαρακτήρισαν το ποσό αυτό «γελοίο» και απέρριψαν την πρόταση.
Τριπλασιασμός μισθών
Οι εργάτες στις βιοτεχνίες ενδυμάτων ζητούν σχεδόν τον τριπλασιασμό του μισθού τους που τώρα ανέρχεται στα 8.300 τάκας (70 ευρώ) στα 23.000 τάκας (190 ευρώ).
Up to 25,000 garment workers clashed with police in #Bangladesh, officials said, as protests rejecting a government-offered pay rise forced the closure of at least 100 factories outside #Dhaka. Watch full video to know more pic.twitter.com/udIJYFwbLC
— Hindustan Times (@htTweets) November 9, 2023
«Αν βγουν στον δρόμο για να διαμαρτυρηθούν υπό την υποκίνηση κάποιου, θα χάσουν τη δουλειά τους, την εργασία τους και θα πρέπει να επιστρέψουν στα χωριά τους», προειδοποίησε η Μπανγκλαντεσιανή πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι στις βιοτεχνίες ενδυμάτων πλήττονται σκληρά από τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε σχεδόν το 10% τον Οκτώβριο, ενώ το τοπικό νόμισμα του Μπανγκλαντές, το τάκα, έχει υποτιμηθεί κατά περίπου 30% σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο από την αρχή του περσινού έτους.
Όμως η Χασίνα δηλώνει ότι η αύξηση που προτάθηκε στους εργαζόμενους στις βιοτεχνίες ενδυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή του περίπου 5% που έλαβαν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Όμως τα συνδικάτα απαντούν ότι η μισθολογική αύξηση που τους προτάθηκε αυτή την εβδομάδα δεν αρκεί μπροστά στη ραγδαία άνοδο των τιμών των τροφίμων, των ενοικίων και των εξόδων για την υγεία και την παιδεία.
Σύμφωνα με την αστυνομία, τουλάχιστον τρεις εργάτες έχουν σκοτωθεί από την αρχή των διαδηλώσεων και έξι αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί, ενώ περισσότερες από 70 βιοτεχνίες έχουν λεηλατηθεί.
VIDEO: Violence breaks out in the industrial town of Gazipur outside the Bangladeshi capital of Dhaka, after more than 10,000 workers staged protests in factories and along highways to reject a government offer of a pay rise.
A government-appointed panel raised wages earlier… pic.twitter.com/Pky7FVLaWo
— AFP News Agency (@AFP) November 10, 2023
Η Μπανγκλαντεσιανή πρωθυπουργός κατήγγειλε ότι 19 βιοτεχνίες «δέχθηκαν επίθεση και καταστράφηκαν», ενώ υπογράμμισε ότι πρόκειται για επιχειρήσεις που «δίνουν (στους εργάτες) τα προς το ζην, τροφή και εργασία».
Up to 25,000 garment workers clashed with police in Bangladesh on Thursday, officials said, as protests rejecting a government-offered pay rise forced the closure of at least 100 factories outside Dhaka.https://t.co/4z2DN4CjlA pic.twitter.com/kYqcqA9cWw
— Channels Television (@channelstv) November 9, 2023
Το Μπανγκλαντές είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός ενδυμάτων παγκοσμίως μετά την Κίνα.
Οι 3.500 βιοτεχνίες ενδυμάτων που υπάρχουν στη χώρα, και στις οποίες εργάζονται κυρίως γυναίκες, αποφέρουν το 85% των ετήσιων εσόδων της χώρας από τις εξαγωγές, που ανέρχονται σε 51 δισεκ. ευρώ. Οι βιοτεχνίες αυτές προμηθεύουν με ρούχα παγκόσμιες εταιρείες, όπως η Zara, η Levi’s και η H&M.
«Αν αυτές οι βιοτεχνίες είναι κλειστές, αν διαταραχθεί η παραγωγή, αν διαταραχθούν οι εξαγωγές πού θα πάνε οι θέσεις εργασίας τους; Θα πρέπει να το κατανοήσουν», εκτίμησε η Χασίνα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Ποια εισοδήματα, επιδόματα και αποζημιώσεις είναι αφορολόγητα
Η νέα επικαιροποιημένη λίστα της ΑΑΔΕ με τα εισοδήματα που δεν πιάνει το ραντάρ της εφορίας

Αγνοεί την JP Morgan το Helikon, τι περιμένει το ΧΑ από τον Μυλωνά, τι είδε ο Ρέτσος από τις ΗΠΑ, ζωντανό το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου, ο έμπειρος Αρτινός
Καλύπτει το χαμένο έδαφος

Δένδιας – Πιτσιλής υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας: Στόχος η διαφάνεια στις αγορές των εξοπλιστικών
Πρέπει «να προστατεύσουμε τελικά το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου» τόνισε ο Δένδιας

Μποϊκοτάζ της Κίνας στην Boeing - Σταματά να παραλαμβάνει αεροσκάφη
Κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών

Μητσοτάκης: Χτίζουμε πάνω στα θεμέλια της δημοσιονομικής πειθαρχίας
Αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ .Τασούλα

Από 16 Απριλίου σε ισχύ η επιστροφή πινακίδων - Ποιοι περιπτώσεις εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη – Πού θα βρέξει
Τοπικές βροχές αναμένονται στην Αττική κυρίως τις μεσημβρινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθεί μικρής διάρκειας καταιγίδα. Ο καιρός σήμερα

Αντίστροφη μέτρηση για τον Προσωπικό Αριθμό: Πότε έρχεται, πώς θα τον αποκτήσετε
Έρχεται να αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα – Σύμφωνα με τον νόμο, ο Προσωπικός Αριθμός θα εμφανίζεται στις νέες ψηφιακές ταυτότητες

Απεργία στα ταξί σήμερα για τη διέλευση από τις λεωφορειολωρίδες
Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί ζητά να ισχύσουν όσα αναφέρονται στο τελικό κείμενο του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Τραμπ: Ο Ζελένσκι και ο «απατεώνας» Μπάιντεν, υπεύθυνοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν είχα καμία σχέση με αυτόν τον πόλεμο, αλλά εργάζομαι επιμελώς για να σταματήσει ο θάνατος και η καταστροφή», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ