![Αυγενάκης: Ο οινοτουρισμός μπορεί να αποτελέσει το εργαλείο για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/φωτο-2.jpg)
Επίσκεψη σε Οινοποιείο στο Σκαλάνι πραγματοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το οινοποιείο εντάσσεται στο πρόγραμμα «Δρόμοι του κρασιού» και ανήκει στον όμιλο «Μπουτάρη».
Με τους υπευθύνους της επιχείρησης Γιάννη και Νίκο Κωνσταντάκη, συζήτησε θέματα που αφορούν τον οινοτουρισμό, αλλά και την τέχνη της οινοποίησης.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα οινοτουρισμού ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε τα ακόλουθα:
«Η παγκόσμια ημέρα οινοτουρισμού έρχεται να μας θυμίσει την διαχρονικά ξεχωριστή σημασία του οίνου ως εθνικού προϊόντος και την άρρηκτη σύνδεσή του με την πατρίδα μας. Η υπενθύμιση του στίχου του Οδυσσέα Ελύτη ότι «αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν ένα αμπέλι, μια ελιά κι ένα καράβι…», δείχνει με τον πιο παραστατικό τρόπο τη σημασία του οίνου για τη χώρα μας από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα.
Ο οινοτουρισμός αποτελεί τμήμα των εναλλακτικών μορφών της τουριστικής βιομηχανίας, οι οποίες ως σκοπό έχουν αφενός την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την ενίσχυση της προσπάθειας να ξεφύγουμε από το κλασσικό τρίμηνο- τετράμηνο του «ήλιος και θάλασσα» και αφετέρου την καλύτερη αξιοποίηση των τοπικών πόρων μιας περιοχής και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Οινοποιεία στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 700 οινοποιεία, εκ των οποίων περίπου 100 είναι αδειοδοτημένα επισκέψιμα οινοποιεία.
Το ΥΠΑΑΤ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη του οινοτουρισμού, ενισχύοντας επιχειρήσεις του κλάδου μέσα από τα προγράμματα Leader. Ενισχύει παράλληλα και την ελληνική παραγωγή οίνου μέσω του Τομεακού Προγράμματος Αμπέλου Οίνου της νέας ΚΑΠ, που στοχεύει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, την εγκατάσταση ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον, την εισαγωγή σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών και τη διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος.
Για να στηριχθεί ενεργά ένας οινοτουριστικός προορισμός, πρέπει να υπάρξουν υποστηρικτικές δραστηριότητες, συνδεδεμένες είτε με το προϊόν, είτε με την τοπική γαστρονομική παράδοση, είτε με τον τοπικό πολιτισμό. Γιατί πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο οινοτουρισμός χωρίς την ενεργό συμβολή των τοπικών κοινωνιών δεν μπορεί να ευδοκιμήσει.
Ο οινοτουρισμός μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει το εργαλείο εκείνο που θα καταστήσει τη χώρα μας δημοφιλή προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου».
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΕΕ: Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_georgos_PROIONTA-1-600x352.png)
Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025
Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» - Οι κατηγορίες που θα βραβευθούν
![Αγρότες: Εν αναμονή της συνάντησης με τους υπουργούς – Παραταγμένα παραμένουν τα τρακτέρ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.thessalia.mploka3-600x400.jpg)
Εν αναμονή οι αγρότες για τη συνάντηση με τους υπουργούς – Παραταγμένα τα τρακτέρ
Ενισχύονται και δυναμώνουν τα μπλόκα σε κομβικά σημεία - Καθημερινές οι αγωνιστικές δράσεις για τους αγρότες
![Μεσογειακή διατροφή: Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό και θεμέλιο μιας υγιεινής διατροφή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/elaiolado_0606-600x391.jpg)
Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής
«Η Μεσογειακή Διατροφή ζει και σώζει ζωές!», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε)
![LEADER: Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tsiaras.oreina-600x391.jpeg)
Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου το πρόγραμμα Leader
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του «34ου Συνέδριου Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών περιοχών του ΥΠΑΑΤ μέσω του προγράμματος LEADER»
![Κτηνίατροι δημοσίου: Προχώρησαν σε 24ωρη απεργία – Τι ζητούν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vet_2009-600x391.jpg)
Απεργιακή κινητοποίηση των κτηνιάτρων του δημοσίου - Τι ζητούν
Τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα που προβάλουν οι κτηνίατροι δημοσίου εκφράζουν παραγωγικοί φορείς του πρωτογενούς τομέα
![Έβρος: Ποια μέτρα ανακοίνωσε σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/rsiaras.ebros_-600x450.jpg)
Ποια μέτρα ανακοίνωσε από την Αλεξανδρούπολη σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας
Τι ανακοίνωσε για τις αποζημιώσεις από τις ζωονόσους, τις ζωοτροφές, το μέτρο για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου
![ΕΘΕΑΣ: Ενίσχυση της μοριοδότησης των Αγροτικών Συνεταιρισμών για επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/metapoiisi_1705-600x391.jpg)
Ενίσχυση της μοριοδότησης των Συνεταιρισμών για επενδύσεις, ζητά η ΕΘΕΑΣ
Κρίσιμη για την οικονομική βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της υπαίθρου οι επενδύσεις των αγροτικών συνεταιρισμών, τονίζει η ΕΘΕΑΣ
![Αγρότες: Παραμένουν αμετακίνητοι στα μπλόκα – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.poreia.trakter2-1-600x400.jpg)
Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση των αγροτών με υπουργούς - Τι θα ζητήσουν
Ποια αιτήματα θα προτάξουν οι αγρότες στη συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς - Συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις
![ΕΕ: Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_wines-600x352.png)
Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ
Να αξιοποιηθεί κάθε νομοθετική ευκαιρία στην ΕΕ για να επιταχυνθεί η διάσωση των αμπελώνων, ζητά η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για το κρασί
![Αγροτικά προϊόντα: Γιατί δεν κλείνει η ψαλίδα στις τιμές παραγωγού – καταναλωτή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_ladi_elies_feta_apples_kiwi-600x352.png)
Από το χωράφι στο ράφι - Εφτά φορές πάνω οι τιμές σε αγροτικά προϊόντα [γραφήματα]
Αγρότες και κτηνοτρόφοι μιλούν στον ΟΤ για τη διαφορά των τιμών σε κρέας, γάλα και φρούτα - Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν