
Οι Φιλιππίνες εγκατέλειψαν τα έργα που «έτρεχαν» στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος υποδομών της Κίνας, λέγοντας ότι θα αναζητήσουν άλλες πηγές μετά την αποτυχία του Πεκίνου να παράσχει χρηματοδότηση.
Κίνα: Ανησυχία εξαιτίας του αποπληθωρισμού
Η αποχώρηση έρχεται εν μέσω εντάσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα. Οι Φιλιππίνες στα τέλη Οκτωβρίου έγιναν η τελευταία χώρα που αποχώρησε από την Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) της Κίνας, με τον υπουργό Μεταφορών Τζέιμι Μπαουτίστα να λέει στους δημοσιογράφους ότι η ξαφνική απόσυρση έλαβε χώρα αφού το Πεκίνο δεν απάντησε σε αιτήματα χρηματοδότησης για σιδηροδρομικά έργα.
Η Κίνα είχε δεσμεύσει σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή τριών σιδηροδρομικών γραμμών – δύο στο νησί Λουζόν και μία στο Μιντανάο – στο πλαίσιο του BRI.
Ωστόσο, η Κίνα και οι Φιλιππίνες έχουν εγκλωβιστεί σε μια πολυετή διαμάχη για το ύδατα στη Νότια Σινική Θάλασσα, την οποία η Κίνα διεκδικήσει στο σύνολό της.
Στο πιο πρόσφατο περιστατικό, ένα πλοίο της κινεζικής ακτοφυλακής εμπόδισε ένα φιλιππινέζικο αλιευτικό σκάφος σε διεκδικούμενα ύδατα κοντά στον ύφαλο Second Thomas Shoal.
Ωστόσο, οι Φιλιππινέζοι αξιωματούχοι δεν ανέφεραν την εδαφική ένταση ως τον λόγο πίσω από την αποχώρηση από το πρόγραμμα.
Ο Ντον Μακλέιν Γκιλ, γεωπολιτικός αναλυτής και λέκτορας διεθνών σπουδών στο Πανεπιστήμιο De La Salle στη Μανίλα, είπε στη Deutsche Welle ότι παρατηρούνται επίσης καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση για έξι ακόμη έργα.
«Η απόφαση να αποσυρθεί από αυτά τα έργα μπορεί να θεωρηθεί ότι υποκινείται από ζητήματα που επικεντρώνονται στη βιωσιμότητά τους και τις αυξανόμενες ανησυχίες που προκαλεί η απροθυμία του Πεκίνου να ενεργήσει ως υπεύθυνος γείτονας», είπε.
Εντάσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα
Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί πρόσφατα μεταξύ των Φιλιππίνων και της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ιδιαίτερα κοντά στο Second Thomas Shoal ή το Ayungin Shoal, όλα μέρος των αμφισβητούμενων νησιών Spratly.
Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν όλη τη Νότια Σινική Θάλασσα και για χρόνια κατασκευάζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε βραχονησίδες και υφάλους.
Το 2016, διεθνές δικαστήριο τάχθηκε στο πλευρό των Φιλιππίνων και αποφάσισε ότι οι εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας δεν είχαν βάση στο διεθνές δίκαιο.
Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί μετά την εκλογή του προέδρου Φερντινάντ Μάρκος του νεότερου, ο οποίος έχει υιοθετήσει μια στάση λιγότερο φιλική προς την Κίνα από τον προκάτοχό του, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, και έχει έρθει πιο κοντά στις ΗΠΑ.
Τον Φεβρουάριο, η Ακτοφυλακή των Φιλιππίνων κατηγόρησε την αντίστοιχη κινεζική αρχή ότι «στόχευσε» πλοίο της με λέιζερ στρατιωτικών προδιαγραφών κοντά στον αμφισβητούμενο ύφαλο, προκαλώντας προσωρινή τύφλωση στο πλήρωμά της.
Η Κίνα αρνήθηκε ότι αυτό έγινε σκόπιμα. Πλάνα βίντεο τον Αύγουστο έδειξαν την ακτοφυλακή της Κίνας να στοχεύει με κανόνι νερού την Ακτοφυλακή των Φιλιππίνων και να την εμποδίζει να παραδώσει προμήθειες στους στρατιώτες που σταθμεύουν στο πλοίο Sierra Madre.

Το πλοίο Sierra Madre
Εναλλακτικές λύσεις
Ο Φιλιππινέζος γερουσιαστής Σέρβιν Γκατκαλιάν δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι οι εντάσεις στον αμφισβητούμενο ύφαλο μπορεί να είναι ο λόγος που καθυστερούν τα έργα της Κίνας στις Φιλιππίνες.
Ωστόσο άλλοι υποστηρίζουν ότι η στασιμότητα των έργων που χρηματοδοτούνται από την Κίνα θα μπορούσε να βοηθήσει τη Μανίλα μακροπρόθεσμα να συνεργαστεί με άλλες χώρες, όπως η Ινδία και η Ιαπωνία.
Παρά την αποχώρηση της Μανίλα από το BRI, οι Φιλιππίνες και η Κίνα έχουν στενές οικονομικές σχέσεις εδώ και χρόνια. Το Πεκίνο ήταν ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Μανίλα τα τελευταία χρόνια και η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική οικονομία της, μόνο που ηττήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
«Όπως έχουν τα πράγματα, οι κινεζικές άμεσες ξένες επενδύσεις δεν είναι τόσο σημαντικές. Η διακοπή των επενδύσεων [στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας] BRI δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά τις επενδύσεις στις Φιλιππίνες», δήλωσε στην DW ο Τζαν Κάρλο Πουνονγκμπαγιάν, Φιλιππινέζος οικονομολόγος και επίκουρος καθηγητής στο University of the Philippines School of Economics..
«Όσον αφορά το εμπόριο, η Κίνα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εταίρων των Φιλιππίνων. Αλλά όσον αφορά τις επενδύσεις, οι Φιλιππίνες δεν είναι σημαντικός προορισμός των κινεζικών επενδύσεων», πρόσθεσε.


Latest News

Mega deal στις μετακινήσεις - Η Lyft μπαίνει στην Ευρώπη μέσω Free Now
Η αμερικανική πλατφόρμα θα εξαγοράσει την Free Now από τη BMW και τη Mercedes-Benz Mobility έναντι 175 εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά

Η στιγμή της Μελόνι - Θα μπορέσει να «καλοπιάσει» τον Τραμπ για λογαριασμό της ΕΕ;
Η επίσκεψη της Μελόνι την Πέμπτη μπορεί να αποτελέσει ένα μήνυμα ότι Ευρωπαίοι έχουν ακόμα την πρόθεση να συναλλάσσονται με τον Τραμπ.

Μειωμένος στο 2,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο στην ευρωζώνη - Στο 3,1% στην Ελλάδα
Οι υπηρεσίες αποτελούν η μεγαλύτερη συνιστώσα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45,7% της τελικής νομισματικής καταναλωτικής δαπάνης

Αντιμέτωπη με νέα αγωγή στη Βρετανία η Google - Πιθανές αποζημιώσεις 5 δισ. λιρών
Η μήνυση ασκείται για λογαριασμό όλων των οργανισμών που εδρεύουν στη Βρετανία και που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες διαφήμισης αναζήτησης της Google από την 1η Ιανουαρίου 2011
![ΔΝΤ: Ηχηρό καμπανάκι για γήρανση πληθυσμού – Πλήγμα σε ανάπτυξη και συντάξεις [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_demographic22-600x352.png)
Καμπανάκι ΔΝΤ για τη γήρανση του πληθυσμού - «Πλήγμα» σε ανάπτυξη και... συντάξεις
Το ΔΝΤ προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη και αυξημένες δημοσιονομικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία

Η ΕΕ απλοποιεί τη διαδικασία για την εφαρμογή του νόμου περί αποψίλωσης των δασών
Τα μέτρα θα πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση κατά 30% στο διοικητικό κόστος, ανέφερε η Κομισιόν

Σοκ και δέος: Με δασμούς 245% απειλεί ο Τραμπ την Κίνα και φουντώνει τον εμπορικό πόλεμο
Η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα δασμούς έως και 245% στις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα των αντίποινων ενεργειών της, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Τι υπόσχονται βιομηχανίες στον Τραμπ για να αποφύγουν το χάος των δασμών
Θα χρειαστούν χρόνια για να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους την ίδια ώρα που η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ παραμένει ασαφής

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια