Όταν η επικεφαλής της ΕΕ για την ψηφιακή τεχνολογία, Βέρα Γιούροβα, παρακάθισε στο Πεκίνο με έναν υψηλόβαθμο Κινέζο αξιωματούχο τον Σεπτέμβριο, η λίστα με τα παράπονά της φάνταζε ατέρμονη.
Τα πιο σημαντικά στοιχεία περιλάμβαναν τις εκστρατείες παραπληροφόρησης του Πεκίνου, τις φημολογούμενες παρεμβάσεις στις εκλογές, τον κρατικό έλεγχο στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και τους δεσμούς με τη Ρωσία.
Ε.Ε.: Στη Γρανάδα η σύνοδος των ηγετών για την οικονομική ασφάλεια
Όπως ήταν αναμενόμενο, η Γιούροβα δεν έλαβε πολλές ευθείες απαντήσεις από τον ομόλογό της, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζανγκ Γκουοκίνγκ. Δεν είναι καλή στιγμή να είσαι πολιτικός στην Κίνα, συμπεραίνει το Politico καθώς σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες δεν βρίσκονται πλέον στο προσκήνιο και κανείς δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι έκανε μεγάλες παραχωρήσεις στη Δύση.
Στη συνέχεια, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο Ζανγκ τόνισε ότι ήταν έτοιμος να προσφέρει ένα «δωράκι» σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ένα όλο και πιο εχθρικό πολιτικό περιβάλλον στην Κίνα. Εξήγησε ότι το Πεκίνο ήταν πρόθυμο να κάνει κάποιες κινήσεις σχετικά με τις ροές δεδομένων – ένας τομέας όπου η Κίνα προσπαθεί να περιορίσει την ικανότητα των ξένων εταιρειών να εξάγουν δεδομένα που παράγονται στη χώρα. Όλα αυτά τα δεδομένα είναι «χρυσωρυχείο» για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αλλά η Κίνα τα προστατεύει με ζήλο.
Μια συμφωνία για τις ροές δεδομένων ήταν μεγάλο θέμα ερχόμενο από τον Ζανγκ, αλλά μπορεί να εξηγηθεί από τους αυξανόμενους φόβους της Κίνας για την επισφαλή οικονομία της. Ενώ η ασφάλεια είναι στο επίκεντρο των κινέζων πολιτικών, γνωρίζουν επίσης ότι πρέπει να προσφέρουν μερικά μεγάλα «καρότα» για να κρατήσουν τους ξένους επενδυτές στο πλευρό τους.
Η μεταστροφή
Αν και το δείπνο έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο, μόλις πρόσφατα τρεις αξιωματούχοι μίλησαν για την αλλαγή πορείας του Πεκίνου.
«Ο αντιπρόεδρος κατανοούσε ότι η πρόταση είχε νόημα και ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές, τη Διοίκηση Κυβερνοχώρου της Κίνας και το Υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής, να προχωρήσουν το θέμα», είπε ο πρώτος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Politico.
Σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο, όταν ο Επίτροπος Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις επισκέφθηκε το Πεκίνο λίγο μετά την Γιούροβα, έλαβε την τελική επιβεβαίωση των αλλαγών στους νόμους περί δεδομένων από τον ομόλογό του, αντιπρόεδρο και δεξί χέρι του Σι Τζινπίνγκ, Χε Λιφένγκ.
Ιδιαίτερο δώρο στην Ευρώπη
Παρόλο που οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και άλλες εταιρείες πίεζαν επίσης για τέτοιου είδους μέτρα σχετικά με τα δεδομένα από το Πεκίνο, η Κίνα πρόσφερε τη διπλωματική νίκη στην ΕΕ, που συνεχάρη τη Γιούροβα για τη μεγάλη αυτή επιτυχία.
«Δεν πρόκειται όμως για πράξη καλοσύνης, αλλά αυτοδιόρθωσης. Η Κίνα απλώς επιλύει ένα πρόβλημα που δημιούργησε η ίδια», σημείωσε ο δεύτερος αξιωματούχος.
Ωστόσο, αυτή η αυτοδιόρθωση απέχει πολύ από το να είναι δεδομένη υπό μια εθνικιστική κυβέρνηση που αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από τις Η.Π.Α.
Ολοένα και περισσότερο, η μέχρι πρότινος στάση της Κίνας αναγκάζει πολλές εταιρείες να προσαρμόσουν τις επιχειρηματικές τους στρατηγικές, μεταξύ άλλων με την απομάκρυνση των νέων επενδύσεών τους από την Κίνα. Πράγματι, η ΕΕ και οι G7 καλούν τις εταιρείες τους να ξανασκεφτούν τις κινήσεις τους, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας προκαλεί ανησυχίες για πιθανή κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν.
Σύμφωνα με μια έκθεση που εκδόθηκε την Τετάρτη από την εταιρεία επιχειρηματικής έρευνας Penta, ένας στους πέντε υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ θεωρεί ότι η Κίνα είναι το πιο πιεστικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν — ενώ μόνο το 16% των ερωτουμένων δηλώνει ανοιχτό να συνεργαστεί με εταιρείες από την Κίνα.
«Σίγουρα υπάρχει μεγάλο συμφέρον για την Κίνα να δώσει στην ΕΕ τη συμφωνία δεδομένων, αφού υπάρχει μια απότομη πτώση των άμεσων ξένων επενδύσεων που η Κίνα χρειάζεται απεγνωσμένα», είπε ο πρώτος αξιωματούχος.
Τους τελευταίους τρεις μήνες, το Πεκίνο καλωσόρισε ένα πλήθος Ευρωπαίων αξιωματούχων σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης. Ήταν το 2021 όταν η Κίνα επέβαλε κυρώσεις σε πολιτικούς και διανοούμενους της ΕΕ μαζί με το πάγωμα μιας τεράστιας εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Κίνας.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο ομόλογός της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Σαρλ Μισέλ αναμένεται να παραστούν σε Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Κίνας τον Δεκέμβριο και να συναντήσουν τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
«Είναι μοναδική ευκαιρία για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να χρησιμοποιήσουν ως μοχλό την οικονομία της Κίνας και τον τομέα των ακινήτων, που τώρα βρίσκονται σε ανάδρομη πορεία», σύμφωνα με τη Λουίζα Σάντος, αναπληρώτρια διευθύντρια της ομάδας λόμπι BusinessEurope, με έδρα τις Βρυξέλλες, η οποία επισκέπτεται αυτήν τη στιγμή την ασιατική χώρα. «Η Κίνα πρέπει να αναγνωρίσει ότι αυτό που συμβαίνει στη διμερή μας σχέση είναι κάτι μη βιώσιμο – αυτή είναι η ευκαιρία να αλλάξει», πρόσθεσε.
Latest News
Deal του Σι Τζινπίνγκ στο Μαρόκο για giga-εργοστάσιο ηλεκτρικών μπαταριών
Η Κίνα σχεδιάζει να προωθήσει την ανάπτυξη ενός εργοστασίου ηλεκτρικών μπαταριών στην περιοχή Kenitra στο Μαρόκο
Οι προειδοποιήσεις της Fed για το χρέος και τον εμπορικό πόλεμο
Οι ανησυχίες μετατοπίζονται από τον πληθωρισμό σύμφωνα με την έρευνα της Fed
Η θεωρία του Veblen, τα bitcoin και η σχέση με τις... μπανάνες
Οι νέες ελίτ στον κόσμο των άχρηστων αντικειμένων που όσο γίνονται ακριβότερα, γίνονται και πιο επιθυμητά
Η Ρωσία στρατολογεί Υεμενίτες μισθοφόρους για να πολεμήσουν στην Ουκρανία
Μυστηριώδης εταιρεία που συνδέεται με τους Χούθι εξαπατά άντρες για να ενταχθούν στην πολεμική μηχανή της Μόσχας - Η σχέση με τη Ρωσία
Ποιος τράβηξε την πρίζα στην Northvolt - Το γεγονός που σήμανε την αρχή του τέλους και το Plan B
Η κατάθεση της Northvolt για προστασία από πτώχευση στις ΗΠΑ, σηματοδοτεί μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες για την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Η νέα παγκόσμια οικονομική τάξη είναι εδώ! - Τι αλλάζει στην παγκόσμια οικονομία;
Από τη Διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς και την κεϋνσιανή πολιτική μέχρι το πέρασμα στη σχολή του Μοργαν Φριντμαν με Θάτσερ-Ρήγκαν έως τον Ομπάμα και τον Τραμπ
Μετά τις γερμανικές εκλογές η προσφορά της UniCredit για την Commerzbank
Η επικεφαλής της UniCredit τονίζει ακόμα και μετά την εξαγορά το «στρατηγείο» της τράπεζας θα παραμείνει στο Μιλάνο
Μασκ (Tesla): Μεγιστάνας ελέω κράτους αλλά και ...υπηρέτης του κράτους
Πόση απο την περιουσία του Μασκ της Tesla οφείλεται σε κρατικό χρήμα - Τα κέρδη του μετα την εκλογή του νέου προέδρου
Η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει τα επιτόκια ανεξάρτητα από τη Fed, διαμηνύει το Γάλλος τραπεζίτης
Ο Βιλερουά είπε ότι επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα «σημάνει πιθανότατα περισσότερο πληθωρισμό στις ΗΠΑ και λιγότερη ανάπτυξη παντού»
Κάτι τρέχει με την Temu - Σε ελεύθερη πτώση ο κινεζικός κολοσσός
Δεν έπιασε τους στόχους η PDD με την Temu - Προειδοποιεί για εντατικοποίηση του ανταγωνισμού στο ηλεκτρoνικό εμπόριο