«Δεν είναι κατάλληλη ώρα για εκλογές», δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Θεωρεί μάλιστα ότι αυτό θα ήταν «εντελώς ανεύθυνο και επιπόλαιο» σε καιρό πολέμου. Θεωρητικά οι βουλευτικές εκλογές θα έπρεπε να γίνουν ως τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ τον Μάρτιο του 2024 θα ακολουθούσαν κάλπες για την ανάδειξη νέου προέδρου.
Ήδη το καλοκαίρι ο Ζελένσκι, ο οποίος είχε θριαμβεύσει στις προεδρικές εκλογές του 2019, ανέφερε σε συνέντευξή του ότι αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τη διεξαγωγή εκλογών, ενόσω η χώρα παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση. Λίγο αργότερα ωστόσο δήλωνε στην πορτογαλική τηλεόραση ότι ο ίδιος θα έθετε υποψηφιότητα, ακόμη και αν πραγματοποιηθούν εκλογές εν καιρώ πολέμου, ενώ τον Οκτώβριο ανέφερε στο ιταλικό δίκτυο Sky TG24 ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν κανονικά, εφόσον το Κοινοβούλιο και η κυβέρνηση καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας.
Ουκρανία: Αναπτύσσεται εν μέσω… πολέμου – Στα 2 δισ. οι ξένες επενδύσεις
Ο Ολέξι Κοσέλ, επικεφαλής της ΜΚΟ «Επιτροπή Ψηφοφόρων για την Ουκρανία» κάνει λόγο για «ευμετάβλητη ρητορική» του προέδρου, η οποία «αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα για τις μεθόδους που ακολουθεί ο Ζελένσκι από το 2019 μέχρι σήμερα». Μία από αυτές, λέει ο Κοσέλ, είναι «η διάδοση σεναρίων, προκειμένου να διερευνηθούν οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης». Εν προκειμένω οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Ουκρανοί δεν επιθυμούν εκλογές ενώ μαίνεται ο πόλεμος, λέει ο Κοσέλ στην DW.
Εκλογές στη Ρωσία, αλλά όχι στην Ουκρανία;
Τη διεξαγωγή εκλογών σε καιρό πολέμου απαγορεύει και η ουκρανική νομοθεσία. Προς τί λοιπόν η δημόσια συζήτηση επί του θέματος; Ο Πέτρο Ολέστσουκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κιέβου, εκτιμά ότι οι δυτικοί εταίροι είναι αυτοί που πρωτίστως πιέζουν για την προκήρυξη εκλογών. «Γνωρίζουν ότι η Ουκρανία είναι δημοκρατική χώρα, κατά συνέπεια θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν εκλογές», λέει ο Ολέστσουκ. «Θέλουν και εκείνοι να διατείνονται απέναντι στους πολίτες τους ότι στηρίζουν μία δημοκρατική χώρα».
Τον περασμένο Μάιο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τάινι Κοξ, προειδοποιούσε ότι, παρά τον πόλεμο, η Ουκρανία πρέπει να προχωρήσει στη διεξαγωγή εκλογών, με τη σχετική υποχρέωση να απορρέει από τη συμμετοχή στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Παρόμοιες απόψεις εξέφρασε ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ τον Αύγουστο κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο. «Θα ήθελα να γίνουν ελεύθερες εκλογές σε αυτή τη χώρα, ακόμη και αν δέχεται επίθεση, ο αμερικανικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι η Ουκρανία έχει αλλάξει» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο πολιτικός επιστήμων Βολοντίμιρ Φεζένκο εικάζει ότι το Κίεβο θα αναγκαστεί να προκηρύξει εκλογές, προκειμένου να αντικρούσει αιτιάσεις ότι διολισθαίνει προς τον ολοκληρωτισμό. Συμπληρωματικό επιχείρημα: Ακόμη και στη Ρωσία διεξάγονται προεδρικές εκλογές το 2024.
Πρόεδρος χωρίς αντίπαλο
Εξάλλου, υποστηρίζει ο Ουκρανός αναλυτής, ο ίδιος ο Ζελένσκι θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η συγκυρία είναι ιδανική για να στηθούν κάλπες, καθώς ουσιαστικά δεν έχει αντίπαλο. «Όσο παρατείνεται ο πόλεμος, τόσο θα υποχωρούν τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις για τον πρόεδρο Ζελένσκι και το κυβερνών κόμμα ‘Υπηρέτης του Λαού’», εκτιμά ο Βολοντίμιρ Φεζένκο.
Κατά την άποψή του, ο μόνος που απειλεί την παντοδυναμία του Ζελένσκι είναι ο επικεφαλής του ουκρανικού επιτελείου, στρατηγός Βαλέρι Ζαλούσνι, εξαιρετικά δημοφιλής στην ουκρανική κοινωνία. Όμως ο ίδιος δεν έχει εκδηλώσει πολιτικές φιλοδοξίες. Όλα δείχνουν ότι βλέπει το μέλλον του εντός του στρατεύματος και όχι στο Προεδρικό Μέγαρο.
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου
Πηγή: DW
Latest News
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση κλιμακώνει τη σύρραξη στην Ουκρανία, επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, και ότι ο εκεί πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
ΜΜΕ από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία βλέπουν την Κίνα πίσω από τη νέα υπόθεση δολιοφθοράς στο δίκτυο υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική. Σε εξέλιξη οι έρευνες.
Ο νέος πολιτικός «χάρτης» στη Βουλή - Ο νέος «δικομματισμός» αι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Τι φέρνει το σημερινό διαζύγιο της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου με τον ΣΥΡΙΖΑ
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαΐτογλου - Ο άνθρωπος πίσω από τον «Μακεδονικό Χαλβα»
Ήταν πρόεδρος της βιομηχανίας τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ - Ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη και είχε την μορφή οικοτεχνίας στο κέντρο της πόλης
Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου για Νετανιάχου και Γκάλαντ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και για τον Μοχάμεντ Ντέιφ της Χαμάς - Η απόφαση
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Αλλαγές με βαριά πρόστιμα φέρνει ο ΚΟΚ για τα ηλεκτρικά πατίνια
Αυστηρές είναι πλέον οι ποινές του ΚΟΚ για όσους έχουν ηλεκτρικά πατίνια και καταφεύγουν σε παραβάσεις
Πέθανε ο Μανούσος Μανουσάκης
Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης
Τον πιστό συνεργάτη του, Μάθιου Γουίτακερ, διόρισε ο Τραμπ πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει ότι δεν θα εγγυάται την προστασία των χωρών μελών που δεν αφιερώνουν επαρκείς πόρους στον αμυντικό προϋπολογισμό τους