![Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Τα φώτα στη Γάζα θα μείνουν σβηστά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/10/2023-10-22T155114Z_2147451113_RC2QX3A1836I_RTRMADP_5_ISRAEL-PALESTINIANS-GAZA-LEBANON.jpg)
Οι κάτοικοι της Γάζας δεν θεωρούν δεδομένο το ηλεκτρικό ρεύμα. Όχι τώρα, υπό συνθήκες στραγγαλισμού σε όλα τα επίπεδα από το Ισραήλ, αλλά από πάντα.
Ο θύλακας βασίζεται στο Ισραήλ για την ηλεκτροδότησή του. Περίπου τα δύο τρίτα προέρχονται απευθείας από ισραηλινές γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας και το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου από εισαγόμενα καύσιμα που χρησιμοποιούνται στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της Γάζας.
Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Πεθαίνοντας στα νοσοκομεία της Γάζας – Χωρίς ρεύμα και οξυγόνο ασθενείς
Ακόμη και σε καιρό «ειρήνης» η ηλεκτροδότηση υπολείπεται των πραγματικών αναγκών. Οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος διαρκούν περίπου 12 ώρες την ημέρα. Όσοι βρίσκονται σε κάπως καλύτερη οικονομική κατάσταση έχουν συχνά τις δικές τους γεννήτριες ντίζελ ή ηλιακούς συλλέκτες στις οροφές των σπιτιών.
Όμως, τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί σοβαρά. Εκτός από τους αδιάκοπους και αδιάκριτους βομβαρδισμούς και οι ελλείψεις στο ηλεκτρικό ρεύμα απειλούν ζωές μετά τις 7 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς.
Ήταν εκείνη τη νύχτα, που το Ισραήλ διέκοψε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων στη Γάζα για πρώτη φορά από το 2008.
Η ανάλυση των νυχτερινών δορυφορικών εικόνων που έκανε ο Economist δείχνει ότι οι νύχτες της Γάζας από τότε είναι οι πιο σκοτεινές της τελευταίας δεκαετίας.
Για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος της ανελέητης πολιορκίας στη ζωή στη Γάζα, ο Economist ανέλυσε δορυφορικά δεδομένα για νυχτερινά φώτα, από το έργο NASA Black Marble.
Ο δορυφόρος της NASA περνά πάνω από ολόκληρο τον πλανήτη μία φορά την ημέρα και μετρά τη νυχτερινή φωτεινότητα στην επιφάνειά του.
Οι αλγόριθμοι φιλτράρουν τα σύννεφα, το φως του φεγγαριού και διάφορους ήχους για να παρέχουν μια εικόνα τεχνητού φωτισμού. Τα δεδομένα δημοσιεύονται καθημερινά και μπορούν να δώσουν μια εικόνα για την ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται, όπως και αν παράγεται.
Από αυτά, λοιπόν, τα δεδομένα προκύπτει ότι η ένταση των νυχτερινών φώτων στη Λωρίδα της Γάζας έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2012. Αυτή η αύξηση της νυχτερινής φωτεινότητας πιθανώς αντανακλά την αυξημένη ανάγκη των κατοίκων για ηλεκτρική ενέργεια –ας σημειωθεί εδώ ότι αυτή την περίοδο ο πληθυσμός της Γάζας αυξήθηκε κατά 36%. Από την άλλη, ο αυξημένος φωτισμός μπορεί, θεωρητικά, να είναι ενδεικτικά κάποια βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης, επισημαίνουν οι αναλυτές, καθώς τα νυχτερινά φώτα τείνουν να αυξάνονται παράλληλα με το ΑΕΠ.
Ενεργειακές κρίσεις
Όμως, οι διακοπές ρεύματος είναι αλεπάλληλες, αποτέλεσμα της ελιπούς τροφοδοσίας από το Ισραήλ και των διακοπών του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας, ο οποίος έχει κλείσει επανειλημμένα λόγω έλλειψης καυσίμων.
Το 2017 η διαμάχη για τη χρηματοδότηση μεταξύ της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Αρχής οδήγησε σε μείωση της τροφοδοσίας για 18 μήνες.
Τα μπλακ άουτ διαρκούσαν έως και 20 ώρες την ημέρα και η φωτεινότητα τη νύχτα μειώθηκε κατά 30%.
Στρατιωτικές επιχειρήσεις
Οι συχνές συγκρούσεις στην περιοχή έχουν επίσης προκαλέσει ζημιές στην υποδομή ηλεκτρικής ενέργειας – αυτή είναι η πέμπτη περίοδος συγκρούσεων από τότε που τα ισραηλινά στρατεύματα αποχώρησαν από τη Γάζα το 2005.
Η μεγαλύτερη πτώση στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τώρα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2014, όταν ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στη Γάζα χτυπήθηκε από ισραηλινές οβίδες. Μέσα σε έναν μήνα, η ένταση του νυχτερινού φωτός μειώθηκε στο μισό.
Το 2021 πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα έπληξαν πέντε από τις δέκα γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχονται από το Ισραήλ, μειώνοντας δραματικά την παροχή ρεύματος.
Στο σήμερα
Όμως, κανένα άλλο γεγονός την περασμένη δεκαετία δεν προκάλεσε τόσο σκοτάδι όσο ο πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 7 Οκτωβρίου.
Μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, οι γραμμές ηλεκτρισμού του Ισραήλ είχαν κλείσει και το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της Γάζας είχε ξεμείνει από καύσιμα, με το Ισραήλ να κατηγορεί τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί ό,τι είχε απομείνει για να αερίσει και να φωτίσει τις σήραγγές της.
Οι ιδιωτικές γεννήτριες άντεξαν λίγο περισσότερο, αλλά πολλά νοσοκομεία αναφέρουν ότι είτε έχουν ήδη ξεμείνει από ντίζελ, είτε θα τελειώσει εντός ημερών.
Τα νυχτερινά φώτα έχουν μειωθεί κατά 90% από την έναρξη του πολέμου, υποδηλώνοντας ότι η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί κατά παρόμοιο ποσοστό.
Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, η ζωή σταματάει.
Οι αλευρόμυλοι κατεβάζουν διακόπτες, οι αποστολές έρευνας και διάσωσης αποδυναμώνονται και τα νοσοκομεία και οι δομές δημόσιας ασφάλειας δεν μπορούν να λειτουργήσουν.
Τα φορτηγά βοήθειας –σταγόνα στον ωκεανό των πραγματικών αναγκών των εγκλωβισμένων βομβαρδιζόμενων στη Γάζα- δεν μεταφέρουν καύσιμα. Τα φώτα θα μείνουν σβηστά.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου