Tο πρωί σήμερα, Κυριακή, ο Στέφανος Κασσελάκης όπως όλα δείχνουν θα τρέξει στον 40ο Μαραθώνιο. Εντός του ξενοδοχείου President βέβαια όπου σήμερα ολοκληρώνεται η ιστορική ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο δρόμος που πρέπει να διανύσει για να διαμορφώσει όρους ενότητας και ανθεκτικότητας στον χώρο που προεδρεύει είναι ακανθώδης ενώ για πολλούς πια είναι και αδιέξοδος.

ΣΥΡΙΖΑ: Δίχασε ο Κασσελάκης, φουλ επίθεση σε «Ομπρέλα»

Η πρώτη ημέρα της ΚΕ, χθες, σημαδεύτηκε από ένα βαθύ ρήγμα μεταξύ της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και ενός ετερόκλητου μπλοκ αντιπολίτευσης (Ομπρέλα, ομάδα γύρω από την Έφη Αχτσιόγλου, ομάδα γύρω από τον Διονύση Τεμπονέρα) που βρέθηκε να αποχωρεί από την συνεδρίαση. Ενώ νωρίτερα το όλο κλίμα στο σώμα των τυπικά 300 μελών – της Κεντρικής Επιτροπής ήταν παραπάνω από πολεμικό και φαρμακερό, αλλά, ως ένα βαθμό, και ανεξέλεγκτο.

Μεγάλη φόρτιση, τρεις αποχωρήσεις

Η φόρτιση ήταν μεγάλη όλη την εβδομάδα βέβαια όπου σημαδεύτηκε από τρεις αποχωρήσεις: Σταθάκης, Σκουρλέτης, Βούτσης και από ένα δραματικό διάγγελμα – μήνυμα του Κασσελάκη το πρωί της Παρασκευής που έθετε ανοιχτό ενδεχόμενο για δημοψήφισμα στην ΚΕ των προτεινόμενων για διαγραφή.

Των εξής τριών για την ακρίβεια: Φίλη, Βίτσα, Τζουμάκα. Κι αυτό αφού ο Σκουρλέτης χαιρέτισε ήδη, όπως είπαμε, από την Παρασκευή με επιστολή – και βαριές αιχμές όχι μόνον κατά του Κασσελάκη αλλά και κατά του Τσίπρα.

Θυελλώδης η πρώτη μέρα

Κατά την πρώτη ημέρα της ΚΕ, υπήρξαν τρία γεγονότα που σηματοδότησαν την ρήξη: η εισήγηση Κασσελάκη που πάντως έκανε μισό βήμα πίσω και ζήτησε καταδικαστική απόφαση για τα στελέχη που είναι υπό διαγραφή – αλλιώς θα πάει στην κομματική βάση, όπως βασει καταστατικού μπορεί.

Το σχέδιο Πολιτικής Απόφασης που πάντως έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Απόφασης όπως πάντα στις ΚΕ και που μέχρι την ψήφιση του μπορεί να έχει πολλαπλές συνδιαμορφώσεις και προσθήκες. Και το αίτημα από μεριάς της εσωτερικής αντιπολίτευσης που επέμεινε μέσω Έφης Αχτσιόγλου, Τσακαλώτου, Τεμπονέρα, Ηλιόπουλου, Τζανακόπουλου να συζητηθεί το ζήτημα του δημοψηφίσματος και να μην επικρεμάται πάνω απ’ το σώμα της ΚΕ, θέτοντας σε ομηρεία το εύρος των απόψεων και των θέσεων που θα διατυπώνονταν.

Το πιο παρατηρητικό μάτι έβλεπε πως η όλη κρίση συνοψίστηκε σε μια εικόνα κατά την πρώτη ημέρα της ΚΕ, χθες Σάββατο: Οι Έφη Αχτσιόγλου και Διονύσης Τεμπονέρας, άτυποι αρχηγοί δύο διαφορετικών τάσεων (6 συν 6 και ΔΕΚΑ αντίστοιχα) βρέθηκαν μαζί στο Προεδρείο επιχειρώντας να θέσουν από κοινού το αίτημα.

«Αν αυτό δεν αποσαφηνιστεί, η συνεδρίαση δεν μπορεί να γίνει». Υψηλή κομματική πηγή μάς σημείωνε πως το αίτημα του δημοψηφίσματος, αλλά και των διαγραφών δεν τέθηκε πάντως εισηγητικά.

Για την ακρίβεια ο Κασσελάκης είπε πως η στάση στελεχών όπως οι υπό διαγραφή 4 (για την ακρίβεια 3 αφού ο Σκουρλέτης έχει φύγει) πρέπει καθολικά να καταδικαστεί από την ΚΕ ενώ η παραπομπή για διαγραφές να πάει εκ νέου στην Επιτροπή Δεοντολογίας και να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε μια εβδομάδα. Εδώ η ρήξη βάθυνε, και είχαμε την αποχώρηση από την ΚΕ των: ομάδας Αχτσιόγλου, ομάδα Τεμπονέρα και βέβαια της Ομπρέλας.

Πίσω από το εν λόγω θέμα, η βασική ανάγνωση θέλει τα εν λόγω στελέχη που αποχώρησαν από την συνεδρίαση να μην εντοπίζουν χώρο και πρόθεση να συζητηθούν τα ζητήματα που εκείνοι έθεταν. Μια πιο «φιλοπροεδρική» προσέγγιση, τους θέλει να φεύγουν και λόγω μη συσχετισμού υπέρ τους.

«Αν όπως λένε ήταν πάνω από 100 γιατί δεν έμειναν να παλέψουν την ψηφοφορία αύριο;», ρωτούσαν νεο- προεδρικές πηγές.

Ξανά το δημοψήφισμα στο τραπέζι

Σήμερα Κυριακή, η διαδικασία ολοκληρώνεται με ψήφιση του Σχεδίου Απόφασης. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα ενδιάμεσο κομμάτι στελεχών όπως οι Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Ραγκούσης, Θάνασης Θεοχαρόπουλος, Στέργιος Καλπάκης και άλλοι-ες θα κάνουν παρέμβαση και θα θέσουν το ζήτημα του δημοψηφίσματος ή μη εκ νέου.

Κι αυτό, αφού το εν λόγω θέμα όπως ανακινήθηκε απ’ τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την Παρασκευή, δυσαρέστησε ένα μέρος των πάλαι προεδρικών (Γεροβασίλη, Παππάς, Ξενογιαννακοπούλου κα) που το περιέγραψαν ως αναίτιο.

Οι νέες ισορροπίες

Από την άλλη βέβαια, αυτό ακριβώς το κομμάτι στελεχών θεωρούσε χθες πως οι αποχωρήσαντες «πυροβόλησαν τα πόδια τους», αφού έπρεπε να μείνουν για να θέσουν σήμερα όλοι μαζί το εν λόγω ζήτημα του δημοψηφίσματος.

Μια άλλη ανάγνωση βλέπει, στην αποχώρηση των τριών μπλοκ μια τακτική συνύπαρξη που σημειώνεται πάνω σε διαδικαστικό θέμα.

Άλλοι πάλι, ένα στρατηγικό βάθος στην ένωση των τριών ρευμάτων. Και ειδικότερα αν υποθέσουμε πως η Ομπρέλα είναι με το ένα πόδι εκτός του κόμματος, την «ίδρυση» μιας νέας εσωτερικής αντιπολίτευσης με αιχμή και κορμό την ομάδα Αχτσιόγλου και την ομάδα Τεμπονέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΙΜΕΑ: Έλεγχοι στη Ρόδο και επιβολή προστίμων ύψους 226 χιλ. ευρώ
Επικαιρότητα |

Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις

Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία

Τουρκία: Καθαίρεση τριών φιλοκούρδων δημάρχων με κατηγορίες για «τρομοκρατία»
Επικαιρότητα |

Τουρκία: Καθαίρεση τριών φιλοκούρδων δημάρχων με κατηγορίες για «τρομοκρατία»

Οι τρεις φιλοκούρδοι δήμαρχοι είχαν εκλεγεί στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, στην Τουρκία, οι οποίες σηματοδότησαν ευρεία νίκη της αντιπολίτευσης σε βάρος του κόμματος του Ερντογάν.