Πιο έντονος από ποτέ είναι ο ανταγωνισμός στις γραμμές παραγωγής των αυτοκινητοβιομηχανιών, στην προσπάθεια να βρεθούν τεχνολογίες που θα κάνουν πιο προσιτά τα ηλεκτρικά οχήματα για μεγαλύτερο μέρος του κοινού –που είναι και το μεγάλο στοίχημα της ηλεκτροκίνησης.

Η Ευρώπη μάλιστα βρίσκεται πλέον για τα καλά στο επίκεντρο των εξελίξεων αφού εκτός από τις ευρωπαϊκές εταιρείες όπως οι VW, Stellantis, BMW και άλλες διατηρούν εκεί κέντρα δοκιμών και εξέλιξης και τεράστια εργοστάσια μεγάλοι παίκτες από τις ΗΠΑ, περιλαμβανομένης και της Tesla, αλλά και την Ασία, όπως είναι η Toyota.

Ηλεκτρικά οχήματα: Βουτιά στις μετοχές των κινεζικών εταιρειών – Απογοήτευση για Tesla

Η Tesla η οποία έχει κατασκευάσει μεταξύ άλλων νέο μεγάλο εργοστάσιο στο Βερολίνο, επιδιώκει να πρωτοπορήσει ξανά, αλλάζοντας τον τρόπο κατασκευής των αμαξωμάτων. Η Toyota επενδύει σε νέο τύπο μπαταριών, ενώ το ίδιο κάνει –με διαφορετική τεχνολογία- και η BMW.

Η Stellantis (Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS, Fiat, Fiat Professional, Jeep, Lancia, Maserati, Mopar, Opel, Peugeot, Ram, και Vauxhall) από την πλευρά της προχωρά στην εξαγορά μεριδίου στην κινεζική Leapmotor να στόχο να αποκτήσει πρόσβαση σε πιο φθηνή τεχνολογία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων για πώληση ακόμη και στην Ευρώπη.

Ουσιαστικά με τον ανταγωνισμό συνεχώς να μεγαλώνει, οι εταιρείες κολοσσοί του κλάδου ακολουθούν η κάθε μια το δικό της δρόμο –αναλαμβάνοντας το ανάλογο ρίσκο καθώς συχνά επενδύσουν τεράστια ποσά σε τεχνολογίες ή πρακτικές που είναι νέες για τα εργοστάσια.

Το πιο μεγάλο στοίχημα βρίσκεται στις γραμμές παραγωγής, αφού εκεί πρέπει να πέσει το κόστος ώστε τα ηλεκτρικά οχήματα να γίνουν πιο προσιτά στο ευρύτερο κοινό.

Η Γηραιά Ήπειρος αποτελεί αυτό το διάστημα επίκεντρο των εξελίξεων αφού η Κομισιόν αναζητά τρόπους να τονωθεί η αντίστοιχη βιομηχανική δραστηριότητα και μεγάλες παραδοσιακά χώρες στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας όπως η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες, πατάνε κι άλλο το γκάζι για να μην μείνουν πίσω στην κούρσα από την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Η Tesla

Η Tesla αλλάζει δραστικά τον τρόπο κατασκευής οχημάτων. Μέχρι σήμερα το κύριο σώμα ενός αυτοκινήτου κατασκευαζόταν με συγκόλληση μεγάλου αριθμού ξεχωριστών εξαρτημάτων. Η τεχνολογία Gigacasting ή megacasting όπως την ονομάζει η Tesla, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιεί πολύ ισχυρές μηχανές χύτευσης για να επεξεργαστεί το λιωμένο μέταλλο σε καλούπια υπό υψηλή πίεση. Στόχος είναι η παραγωγή με τον τρόπο αυτό πολύ μεγάλων κομματιών αμαξώματος από αλουμίνιο, όπως είναι ολόκληρη η κάτω πλευρά ενός οχήματος («πάτωμα»). Επιπλέον, η εταιρεία του Ίλον Μασκ σχεδιάζει να κατασκευάσει  στο εργοστάσιό της κοντά στο Βερολίνο, EV μοντέλο που θα πωλείται 25.000 ευρώ, δήλωσε πηγή στο Reuters. Πρόκειται για πολυαναμενόμενη εξέλιξη για τον κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων που στοχεύει στη μαζική πώληση των αυτοκινήτων του.

H Toyota

Η Toyota από την πλευρά της ανακοίνωσε πρόσφατα  τεχνολογική ανακάλυψη που θα της επιτρέψει να μειώσει στο μισό το βάρος, το μέγεθος και το κόστος των μπαταριών, σε μια εν δυνάμει επαναστατική εξέλιξη για την ηλεκτροκίνηση. Η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο μετά τον όμιλο VW υλοποιεί σχέδιο για την κυκλοφορία έως το 2025 αυτοκινήτων με προηγμένες μπαταρίες στερεάς κατάστασης, οι οποίες υπόσχονται σημαντικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μπαταρίες. Η ιαπωνική εταιρεία δήλωσε ότι απλοποίησε την παραγωγή του υλικού που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τέτοιων μπαταριών στερεάς κατάστασης κάνοντας λόγο για σημαντικό άλμα που θα μπορούσε να μειώσει δραματικά τους χρόνους φόρτισης και να αυξήσει την αυτονομία οδήγησης.

H BMW

Η BMW κάνει κι αυτή λόγο για προβάδισμα στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων (EV) με νέα σχεδίαση μπαταριών. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αναφέρει ότι έχει αναπτύξει κυλινδρικά στοιχεία («κυψέλες») μπαταριών που θα τροφοδοτούν τα EV επόμενης γενιάς της, τα οποία θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους το 2025 –μαζί με τη νέα τεχνολογία της Toyota. Αυτές οι μπαταρίες υπόσχονται 20% αύξηση στην ενέργεια και έως και 30% μεγαλύτερη αυτονομία. Επιπλέον, οι μπαταρίες της BMW υπόσχονται 50% μείωση στο κόστος παραγωγής και σημαντική μείωση κατά 60% στις εκπομπές άνθρακα που σχετίζονται με την παραγωγή σε σύγκριση με την τρέχουσα γενιά μπαταριών.

H Stellantis

Η Stellantis από την πλευρά της που είναι η τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, απέκτησε μερίδιο 20% στην κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία νέων μορφών ενέργειας Leapmotor, πληρώνοντας 1,5 δισ. ευρώ. Συστήνει επίσης κοινή εταιρεία για την αποκλειστική εξαγωγή, τις πωλήσεις και την κατασκευή προϊόντων Leapmotor εκτός της ευρύτερης Κίνας. Πρόκειται για απάντηση στην εξαγορά της XPeng Motors από τη Volkswagen, καθιστώντας τη Stellantis την εύτερη μεγάλη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία που ίδρυσε κοινοπραξία με κινεζική εταιρεία νέας ενέργειας.

H BYD

Όλα αυτά την ώρα που η μεγάλη κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων BYD σχεδιάζει να κατασκευάσει το πρώτο της ευρωπαϊκό εργοστάσιο αυτοκινήτων στην Ουγγαρία, σύμφωνα με τη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung που επικαλείται ανώνυμες πηγές. Η BYD θέλει να ξεπεράσει την Tesla ως ο μεγαλύτερος πωλητής ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα