
Διχασμένοι εμφανίζονται οι αναλυτές της Wall Street σε ό,τι αφορά την πορεία της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής.
Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley προβλέπουν ότι η Federal Reserve θα προβεί σε βαθιές μειώσεις των επιτοκίων τα επόμενα δύο χρόνια καθώς ο πληθωρισμός θα πέσει, ενώ οι αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc. αναμένουν λιγότερες μειώσεις και μεταγενέστερη έναρξη.
Ερευνητές της Morgan Stanley με επικεφαλής την οικονομολόγο Έλεν Ζέντνερ, αναφέρουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο του 2024, στη συνέχεια ξανά τον Σεπτέμβριο και σε κάθε συνεδρίαση από το τέταρτο τρίμηνο και μετά, η καθεμία κατά 25 μονάδες βάσης. Αυτό θα μειώσει το επιτόκιο πολιτικής στο 2,375% μέχρι το τέλος του 2025, είπαν.
Ντάλι- Fed: Είναι νωρίς να διακηρύξουμε τη νίκη ενάντια στον πληθωρισμό
Η Goldman
Η Goldman Sachs, εν τω μεταξύ, βλέπει την πρώτη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης το τέταρτο τρίμηνο του 2024, ακολουθούμενη από μία μείωση ανά τρίμηνο έως τα μέσα του 2026 — συνολικά 175 μονάδες βάσης, με τα επιτόκια να διαμορφώνονται στο εύρος 3,5%-3,75%.
Οι προβλέψεις της Goldman Sachs πλησιάζουν περισσότερο τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας. Οι εκτιμήσεις της Fed από τον Σεπτέμβριο προβλέπουν μείωση του επιτοκίου στο 3,9% στο τέλος του 2025. Οι διοικητές της Fed και οι πρόεδροι περιφερειακών τραπεζών θα ενημερώσουν τις προβλέψεις τους στη συνεδρίαση του επόμενου μήνα.
Η ομάδα της Morgan Stanley βλέπει μια πιο αδύναμη οικονομία που δικαιολογεί μεγαλύτερο μέγεθος χαλάρωσης, αν και όχι ύφεση. Αναμένουν ότι η ανεργία θα κορυφωθεί στο 4,3% το 2025, σε σύγκριση με την εκτίμηση της Fed για 4,1%. Η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός θα είναι επίσης πιο αργοί από ό,τι αναμένουν οι αξιωματούχοι.
«Τα υψηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκαλούν μια επίμονη οπισθοδρόμηση, κάτι περισσότερο από αντιστάθμιση της δημοσιονομικής ώθησης και φέρνοντας την ανάπτυξη σταθερά κάτω από το δυναμικό από το 3ο τρίμηνο του 24ου έτους», ανέφερε η ομάδα της Ζέντνερ στην έκθεσή της. «Διατηρούμε την άποψή μας ότι η Fed θα επιτύχει μια ήπια προσγείωση, αλλά η αποδυνάμωση της ανάπτυξης θα κρατήσει ζωντανούς τους φόβους για ύφεση».


Latest News

Η Honda «μετακομίζει» στις ΗΠΑ- Σχεδιάζει να μεταφέρει την παραγωγή απο Καναδά και Μεξικό
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η μεγαλύτερη αγορά της Honda πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 40% των παγκόσμιων πωλήσεων

Μπαϋρού: Το χρέος και το δημόσιο έλλειμα καθιστούν τη Γαλλία ευάλωτη
Η Γαλλία χρειάζεται επειγόντως να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα για να αντιμετωπίσει ένα «τσουνάμι αποσταθεροποίησης», λέει ο πρωθυπουργός Μπαϋρού

ΕΕ και ΗΠΑ μιλούσαν επί δυόμιση ώρες για τους δασμούς... χωρίς αποτέλεσμα
ΕΕ και Αμερικανοί διαπραγματευτές συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον για το θέμα των δασμών αλλά η συνάντηση ήταν άκαρπη

Bank of America: Νέο ρεκόρ από τις συναλλαγές μετοχών – Αύξηση εσόδων από δάνεια
Τα έσοδα της Bank of America από τη διαπραγμάτευση μετοχών αυξήθηκαν κατά 17% στα 2,18 δισ. δολάρια

Citigroup: Υψηλά κέρδη από συναλλαγές στις μετοχές και στο σταθερό εισόδημα
Το τμήμα συναλλαγών της Citigroup ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών

Τα... καμάρια της Silicon Valley δεν πλήρωσαν φόρους εκατοντάδων δισ. δολαρίων
Οι κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, γνωστές ως Silicon Six, δημιουργούν κέρδη δισεκατομμυρίων, αλλά «κλέβουν» το δημόσιο ταμείο

Οι φαρμακοβιομηχανίες των ΗΠΑ αποθηκεύουν φάρμακα πριν την επιβολή δασμών
Η αύξηση των εξαγωγών απο την Ιρλανδία προς τις ΗΠΑ μπορεί εν μέρει να οφείλεται στη συσσώρευση αποθεμάτων, λέει η Τραπεζα της Ιρλανδίας.

Μπέσεντ: Το υπουργείο έχει εργαλεία για τις αναταραχές στην αγορά ομολόγων
Ο Σκοτ Μπέσεντ υποβάθμισε το σενάριο να πουλούν ξένες χώρες αμερικανικά ομόλογα - Τι είπε για τη συνάντηση με τον Πάουελ και το δολάριο

Κινέζος αξιωματούχος αποκαλεί τις ΗΠΑ «εχθρό» που υπονομεύει την επιβίωση του Χονγκ Κονγκ
Το Χονγκ Κονγκ, αντίθετα με την Κίνα, δεν επιβάλει δασμούς

Ομαδική αγωγή κατά της Stellantis για ελαττωματικούς αερόσακους
Ιταλικό δικαστήριο επέτρεψε την εκδίκαση της υπόθεσης κατά της Stellantis που μπορεί να επιφέρει τεράστιες αποζημιώσεις